Wens

Het zijn je wensen en dromen die je pad bepalen. Het zijn je wensen en dromen die bepalen welke stap de volgende is. Elk oprecht verlangen maakt je tot meester van je lot. Maar,  wie geen wensen en dromen heeft. Wie niet oprecht verlangt naar dit of dat andere, doolt rond in angstige mist. Verdoemd om te dwalen. Een speelbal van het lot, tot zij weet wat het is dat ze wil.

Doe wat je wilt. Het klinkt zo simpel, maar de opdracht weegt zwaar. Want wat is het dat je écht wil. Wat is het waarvoor je bereid bent elke tegenslag te incasseren. Waarvoor je je ziel en zaligheid op het spel zet. Het oprechte verlangen wordt zelden vervuld door simpele zaken. Geld, rijkdom, die ene man of vrouw, een broek, een nieuw paar schoenen. Het zijn kleine verlangens. Van het soort dat zijn charme verliest wanneer het eenmaal tot bezit is verworden. Oprechte verlangens kenmerken zich door een zekere grootsheid. Oprechte verlangens zijn die verlangens waarbij je niet bang bent om te dromen. Het zijn de verlangens die zich manifesteren wanneer de angst die de mens van nature weerhoudt om groots te zijn, geen ruimte krijgt.

Ik wil deze wereld een mooiere plaats maken. Dát is zo’n oprecht verlangen. Geen cynicus die daar om lacht. Geen mopperpot die dat niet ziet gebeuren. Geen vader die kritisch is. Geen moeder die niet in je gelooft. Alleen jij en je wens. En als je het écht wilt, buigt het pad zich naar jou. Helpt alles en iedereen een handje om het jou mogelijk te maken. Maar angst houdt je tegen. De cynicus, mopperpot, vader, moeder, hun stemmen zijn luider dan je wens. En je doet niets. Je wil niets. Je staat stil.

Er is maar één remedie. Een mens moet vrij zijn van angst om te durven dromen. Want het risico is de beloning meer dan waard. Alleen wanneer je angst adieu durft te zeggen ben je waarlijk vrij.

Sprak zij tegen zichzelf, maar geloofde er maar half in….

8 comments

 1. Mooi stuk.
  Angst leidt er zeker toe dat we zo nu en dan op een verkeerd pad terecht komen. Daarom is er ook zo’n behoefte aan ANWB-gidsen en routeplanners in de vorm van goeroe’s en politieke schreeuwers. Ze steken een parapluutje op en hoppa… hele massa’s volgen de gids en steken er de dam mee over. Diep in ons wezen zijn we schapen.
  Het lijkt me wel een illusie dat we ooit het pad dat we te gaan hebben zelf kunnen uitstippelen. Wensen en dromen komen namelijk nooit helemaal uit. Zonder wensen en dromen ontstaat er natuurlijk geen pad. Het pad dat zich voor ons uitstrekt lijkt vaak geen meter op wat we gewenst of gedroomd hebben. Het is wel de richting. Omdat dat paadje nooit het gedroomde weggetje is, moeten we blijven wensen en dromen. Doe je dat niet, dan zit je in een doodlopend straatje en kom je uiteindelijk geen stap verder.

 2. Pingback: Drukte at Xa4a.net
 3. Tja, ik weet ook niet wat ik ineens had. Zal wel door 2e pinksterdag komen en dat stukje van jou natuurlijk. Het was niet de bedoeling dat het een gebed werd (amen)maar ik raakte bij het lezen een beetje aan het dromen.
  Most ook aan de spreuk denken (weet niet meer van wie die was): Traveler there ar no paths; paths are made by walking. Hetgeen ik vertaal als: paden ontstaan door doen en niet door dromen.
  En wat die complimenten betreft: graag gedaan, want ik lees hier (bijna) alles met groot genoegen.

 4. Het probleem van doen wat je wilt is dat je in deze maatschappij een groot deel van wat je doet betaald moet krijgen, en dat degenen die je betalen niet geïnteresseerd zijn in wat jij wilt, maar in wat zij willen.
  Het meeste geld wordt doorgaans verdiend met zaken waarmee anderen weer denken veel geld te kunnen verdienen.
  En als je dan kijkt naar organisaties die er zijn om de wereld een beter plek te maken (Amnesty, Greenpeace bijvoorbeeld) blijken die grotendeels op vrijwilligers te steunen.
  Kortom, veel heeft de mens er niet voor over om van de wereld een betere plek te maken. Wel om zijn eigen plekje beter te maken, dat wél.

 5. je kan je leven laten leiden door je wensen en dromen, je kan daarmee een heel eind op de goede richting komen,
  de wereld is vol van wensen en dromen, vol van onvoorziene gebeurtenissen die je pad altijd zullen kruisen, deze zullen je dromen bemoeilijken, aanvullen of afnemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *