Goedkoper dan zeeman!

“Nog goedkoper dan Zeeman” riep de verkoper ons toe. Maar dat was helemaal niet waar. Al moet ik toegeven dat het allemaal helemaal niet zoveel hoeft te kosten hier in Istanbul.

Niet in Euro’s en niet in Turkse Lira’s. De kaftan, ringen, kaarsenhouder en natuurlijk noten en baklava maken geen ernstige aanspraak op ons (nu nog minimale) fortuin.

Het is wel even wennen om tijdens het shoppen in daadwerkelijk alle talen van de regenboog te worden aangesproken. Hola, goedemiddag, sjoef (losse spelling), good day. In de Grand Bazaar in Istanbul lijkt het wel dat ene hoekje van de Fata Morgana in de Efteling (of is het andersom?). Koopmannen prijzen hun waar aan en als ze niet in een keer de aandacht trekken, prijzen ze jou aan: beautiful lady, hola morena guapa, schoonheid. Op mijn vergevorderde leeftijd zijn dat soort complimenten als een glas water in de woestijn: verfrissend en levensreddend.

Mijn etnische achtergrond is een mix waar een cocktailshaker van onder de indruk zou zijn. Toch weten deze marktkooplui er elke keer naast te grijpen wanneer ze raden: turks, Marokkaans, Amerikaans, Venezolaans, Braziliaans, Peruaans. Arubaans, Chinees, Duits, Surinaams, Joods, Cubaans, halen ze er blijkbaar niet uit. Ach, ik ben er zelf af en toe redelijk  van in de war, en kan het ze dus vergeven.

Istanbul is een kakofonie van  geluiden, mensen en geuren (en die laatste twee gaan vaak samen), maar interessant is het wel. Qua geschiedenis willen we in Nederland nog wel eens vergeten dat het Ottomaanse rijk er een van belang was. En dat Turkije een rijke historie heeft die veel interessanter is dan die paar gastarbeiders die hun geluk in Nederland kwamen beproeven.

Nederland lijkt opeens klein en onbetekenend. Al zijn we dat niet hoor, don’t worry. We zijn nog steeds het 9e rijkste land ter wereld. En voor een klein landje is dat niet niks.

Maar om een rijke geschiedenis te hebben, is een rijk oorlogsverleden van belang. En daar zijn wij Nederlanders veel te vredelievend voor (althans vergeleken bij een hoop andere volkeren). Te pragmatisch en winstgedreven ook.

Een mooie stad Istanbul. Zeker het bezoeken waard.

Digitale kletskous, gezellige borrelaar, webgek en -werker, kattenvrouwtje. Lees, speel wat piano, zing wat, maak wat internetdingen. Hekel aan valse wijven, maar nog meer aan valse kerels.

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *