Een tijd terug schreef ik over hoe de Arubaanse democratie op sommige punten nog in de kinderschoenen stond. Logisch, want het is een hΓ©le jonge democratie. Het staat dus letterlijk in de kinderschoenen. Er wordt vanuit Nederland vaak toch erg smalend gedaan over die bananenrepublieken (tel er de Antillen bij op) daar ver over het water.
Maar nu moet ik steeds vaker concluderen dat we hier in Nederland ook wel bananen lusten. De laatste jaren beginnen die bananen zelfs de overhand te krijgen. Met als hoogtepunt het ultieme bananenmoment waarop de VVD overweegt om de motie van het parlement naast zich neer te leggen.
Ultieme kopstuk van deze fruitige democratie is Rietje Verdonk. De machtsbeluste, wraakzuchtige, lange tenen hebbende, leugenachtige en starre politica die ondanks het feit dat zij het waarheidsgehalte van al deze kwalificaties meerdere malen met daadkracht in de praktijk heeft weten te bewijzen – nog steeds volksvertegenwoordiger is.
Haar aanhangers blijven ongegeneerd achter haar staan. Dat zij zich gedraagt op een manier die een mens en zeker ook een politicus niet waard is, is niet van belang. Als ze die buitenlanders maar in het gareel houdt en het liefst nog buiten de deur. Liegen is ok, machtspolitiek ook. Zolang ze maar geen allochtonen knuffelt maakt het feitelijk (voor deze mensen) niet zoveel uit wat Rietje doet.
Nu zijn we aanbeland op een “uniek moment in de parlementaire historie” (aldus de NOS). En dat is in dit geval geen positieve kwalificatie. En niet voor het eerst is het Rietje die achter de commotie zit. Rietje die nooit echt doet wat ze zegt, maar wel graag zegt dat ze dat doet.
Rietje is natuurlijk niet de echte ziekte, maar wel een heel vervelend symptoom. Heeft iemand een aspirientje voor me? Ik krijg er hoofdpijn van.
Als Balkenende nu ook weer achter haar blijft staan is er geen meerderheidscoalitie meer mogelijk. Dan kan hij niet geloofwaardig in een centrum-links kabinet plaatsnemen, want dan bevestigt hij definitief niet een christen-democraat, maar een heel rechtse conservatieveling met een christelijk randje te zijn. De enige mogelijkheid is dan nog dat Balkenende zelf ophoepelt of een rechts minderheidskabinet.
Ik vind het inderdaad nogal een mispeer. π
uhm groenlinks wil niet regeren ?
Kan je daar ff een item aan wijden …
tuurlijk joh…..nog meer wensen?
Ten eerste, een electoraal argument: het getuigd van geen respect voor de kiezers om drie weken na de uitslag drie verliezende partijen te laten onderhandelen over een nieuwe coalitie.
Ten tweede, een inhoudelijk argument: GroenLinks kent – net als de SP – forse verschillen met het CDA op sociaal-economisch terrein. Maar er is meer. De verschillen tussen GroenLinks en het CDA zijn minstens zo groot als het gaat om onze groene ambities, vertaald in ons zeer omvangrijke pakket aan natuur- & milieumaatregelen. Ook is er een groot verschil tussen het (conservatieve) mens- & maatschappijbeeld van het CDA en het progressieve en vrijzinnige mens- en maatschappijbeeld van GroenLinks. Op dit terrein vertoont de SP veel meer verwantschap met het CDA.
Ten derde, een machtspolitiek argument: de enige reden waarom het CDA nu onderhandelingen met GroenLinks zou verkiezen boven onderhandelingen met de SP, is gelegen in haar inschatting dat er veel minder concessies gedaan hoeven te worden aan een partij met 7 zetels, dan aan een partij met 25 zetels. Daarvoor laten wij ons niet lenen.
Omdat het CDA weigert een voorkeur voor een derde partij uit te spreken is het nu aan ons om die partij haar keuzevrijheid te ontnemen. Doordat GroenLinks op dit moment niet beschikbaar is, kan er met een nieuwe (inhoudelijke) formatieopdracht gewerkt worden aan een coalitie van CDA, PvdA & Christen Unie.
Femke Halsema
Ben jij het daarmee eens?
@ Laurent, hij BLIJFT achter haar staan is nu bekend….
@Chantal: mjaaa… het is weer eens zo’n kenmerkende CDA-erwtensoepmist geworden. Ze staan er niet meer achter maar ze gaat ook de regering niet uit. Het CDA: de enige partij die twee standpunten tegelijk kan innemen en nog een derde openlijk kan verwoorden.
Zoals Xaviera al zegt: een bananenmonarchie.
Zakelijk is het allemaal niet meer. Het lijkt er meer op dat men bezig is een vete uit te vechten dan een probleem op te lossen. Nou ja, toch leuk dat Wouter nu wel oppositie durft te voeren na dik 3 jaar de invisible man te hebben uitgehangen.