Atheïsme en romantiek

Valentijnsdag is vooral leuk als je al een superleuke vriend heb. Uiteraard heb ik dat en voor mij was Valentijnsdag dus gewoon de bom. Dit jaar viel de dag der liefde (ja ja en commercie) op een woensdag. Fijn, want woensdag is mijn vrije dag. De planning was om de stad in te gaan en een cadeautje te kopen voor mijn (bij vlagen) betere helft. Jammer genoeg gooide afspraken met opeenvolgend de loodgieter, de timmerman en vooral Ikea roet in het eten. Tegen de tijd dat de bestelde bedbank eindelijk door 2 pukkelige pubers werd afgeleverd, zat een bezoekje stad er niet meer in.

Mijn vriend daarentegen had goed opgelet bij de colleges Romantiek 101 en kwam thuis met zelfs meer dan 1 kado. De gaafste was iets waarvan jullie misschien denken: “Is dat nou romantisch?” En waarvan ik helemaal happy word.

“God als misvatting” van Richard Dawkins. Fantastisch boek, geloof me. Zelf ben ik – door tijdgebrek – nog niet verder gekomen dan het voorwoord. Maar wat een fantastich voorwoord! Een fragment:

“Misschien beschouwt u het agnosticisme als een redelijke stellingname, maar vindt u atheïsme al even dogmatisch als godsdients. In dat geval hoop ik dat hoofdstuk 2 u op andere gedachten brengt en u ervan overtuigt dat de “Godhypothese” een wetenschappelijke veronderstelling over het universum is die met evenveel scepsis moet worden onderzocht als elke andere hypothese. Misschien is u geleerd dat filosofen en theologen goede redenen hebben aangevoerd om in God te geloven. Als u er zo over denkt, bent u hopelijk blij met hoofdstuk 3: “Argumenten voor het bestaan van God”. U zult namelijk ondervinden dat die argumenten onthutsend zwak zijn. Misschien denkt u dat God gewoon wel MOET bestaan, omdat u niet inziet hoe de wereld anders tot stand kan zijn gekomen; u ziet niet in hoe het leven in al zijn rijke verscheidenheid anders zou kunnen bestaan – met al die soorten die stuk voor stuk iets geheimzinnigs hebben, alsof ze zijn “ontworpen”. Als uw denken die lijnen volgt, hoop ik dat u een helder beeld krijgt bij het lezen van hoofdstuk 4: “Waarom er vrijwel zeker geen God bestaat.” De illusie dat de wereld van de levende natuur doelbewust lijkt te zijn ontworpen, wordt door Darwin’s natuurlijke selectie veel economischer en ontstellend veel eleganter verklaard dan door speculerende verwijzingen naar een “ontwerper”. En hoewel natuurlijk selectie per definitie alleen verschijnselen in de levende natuur kan verkaren, maakt de theorie ons er ook van bewust dat er vergelijkbare verklarende “takels” denkbaar zijn die ons kunnen helpen om tot een beter begrip te komen van de kosmos als geheel. De kracht van een takel zoals natuurlijke selctie is de tweede van mijn vier bewustmakers.

Nou, ik kan zo nog wel even doorgaan. Maar dan moet je het boek zelf maar kopen (of krijgen). Ik ga zo dus op bed liggen, in mijn pyama, met mijn boek en alleen maar genieten. Dawkins schrijft helder en is een goeie verteller. Het onderwerp van dit boek spreekt me op alle fronten aan. Dit wordt een mooi weekend. Mocht ik niet in luiheid vervallen, dan zal ik hier ook zeker laten weten of het boek was wat het beloofde te zijn!

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

1 comment

  1. En sinds vandaag hebben we ook een overtuigd Atheïst als minister in Nederland. Ik ben geen geschiedkundige, en heb dus geen flauw idee of dat een unicum is, maar Plasterk, als uitvinder en tegenstander van en het ‘ietsisme’ op de post voor onderwijs (cultuur en wetenschap) kan volgens mij echt geen kwaad.

    En als we het over het niet bestaand van god (sic) hebben, in combinatie met romantiek, dan is het vorige week gepubliceerde stuk van Bril volgens mij echt een juweeltje en super-raak: http://www.martinbril.nl/archief/2007/02/kunst_van_het_m.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit