Afgelopen zaterdag zond de IKON de documentaire “Mijn Moskee” uit. In de documentaire gaat de Canadese filmmaakster Zarqa Nawaz op onderzoek uit: “Waarom moeten de vrouwen in haar moskee opeens in een andere ruimte bidden?” De vrouwen moeten het gebed volgen vanaf een one-way-mirror, oftewel een glas waar je maar van een kant doorheen kan kijken. De andere kant is een spiegel. Op die manier kunnen de vrouwen wel de mannenruimte inkijken, maar de mannen de vrouwen niet zien. Nawaz vindt dit vreselijk en vraagt zich af waarom vrouwen buiten worden gesloten.
Ik heb de documentaire met zeer gemengde gevoelens bekeken. Aan de ene kant geïrriteerd omdat religie mij daadwerkelijk niks zegt en de zin van de ingewikkelde rituelen en inconsequente gedragingen die erbij horen compleet aan me voorbij gaat.
Ik ken de documentaire. Vorig jaar was het geloof ik ook op tv. De documentairemaakster is vorig jaar of anderhalf jaar geleden ook in Nederland geweest en werd door sommige mensen bestempeld als Ayaan Hirsi Ali de tweede. Onzin, vind ik!
Ik vind dat Nawaz gelijk heeft. Hoe ver kun je het laten komen? Geef ze een vinger en ze pakken je hele hand. Komt meestal ook voort uit domheid/ontwetendheid en minderwaardigheidscomplexen.
Zelfs, de hoofddoekdragende vrouwen hebben grenzen, wat blijkt uit de documentaire. Hieruit blijkt ook dat, ze niet alles accepteren en zeker niet onderdanig of ondergeschikt willen zijn. Ze komen voor zichzelf op in de lijn van de rechten voor de vrouw volgens de Islam.
Wat betreft hulp, bemoeienis etc.
Uiteindelijk moet iemand voor zichzelf of de groep opkomen. Deze persoon moet zelf een stap nemen en dan merk je dat, anderen die het met haar eens zijn, ook een stap vooruit durven te nemen. Wat ik wel heb gemerkt is, dat iemand, eerder geneigd is een ander te volgen wanneer deze een soortgelijke referentiekader heeft.
Het is heel simpel: als een vrouw voor jou staat om te bidden, dan kun je als man wel eens afgeleid raken als zij bukt. En vice versa. Zo moeilijk lijkt mij dat niet om te begrijpen. Daarom is het beter om mannen en vrouwen in een afgescheiden ruimte te laten bidden, dan loop je niet tegen dat soort kwesties aan. Het heeft niets met ondergesciktheid te maken.
Overigens zijn mannen en vrouwen in een synagoge ook gescheiden.
Zoals een van de dames in de documentaire opmerkt: als je nou zo vroom bent, dan kan er als je met het gebed bezig bent een naakte vrouw (of man) voorbij lopen en zou je dat niet eens op moeten vallen.
Overigens komt in de documentaire naar voren (om er dan maar een islamitisch arguemtn aan te geven) dat de scheiding niet in de koran staat én niet in de hadiths. Sterker nog er wordt specifiek gezegd dat het niet de bedoeling is (de context weet ik even niet meer uit mijn hoofd).
Overigens kan je ook afgeleid worden door een heleboel andere dingen. Eigenlijk zou dan iedereen in z’n eigen ruimte moeten bidden.
Dat van die synagoge is niet alleen geen argument, maar aan het einde van deze tekst (onder lees verder) heb ik ook benadrukt dat andere religies dezelfde soort ongelijke regels hebben, maar dat ik het nu toevallig (n.a.v. die docu) over de islam heb.
Waar ik een probleem mee heb (onder vele anderen) is dat elk contact tussen de seksen beladen wordt doordat er een soorrt impliciete seksuele lading aan wordt gegeven. En die lading kan alleen worden weggenomen door mannen en vrouwen te scheiden. Niet alleen in de moskee overigens. Dat is niet alleen beperkte visie, het geeft deze mannen een makkelijk middel om vrouwen buiten te sluiten, op te sluiten en weg te stoppen. Ik zeg niet dat zij dat allemaal doen. Ik stel alleen dat de omstandigheden dit vergemakkelijken.
Anyways, heb jij de documentaire gezien?
De wet handhaven. Als darwinist denk ik dat gedrag dat niet loont op den duur zal verdwijnen. Het kan wel enige tientallen jaren duren.
gr, (lijkt het prettig om tijdens het gebed afgeleid te worden)
@ Xav: nee, en ik heb ook niet het hele stuk uitgelezen (het was vroeg vanochtend en ik was te laat). 😉
Ik ga niet naar de moskee, dus ik stoor mij niet aan dit soort “regels”. Ik weet dat mensen die thuis bidden, dat gewoon gemengd doen, al zal men eerder op een rij naast elkaar gaan staan i.p.v voor of achter elkaar. Tja, wanneer is iemand “vroom” genoeg om niet aan verleidingen bloot te staan?? Ik denk dat niemand dat met 100% zekerheid van zichzelf kan zeggen, dus waarom niet gewoon de verleiding wegnemen? Voor zover ik weet worden vrouwen in de meeste moskeeën niet uitgesloten of weggemoffeld of wat dan ook, maar hebben ze een volwaardige gebedsruimte.
Die seksuele lading waar jij het over hebt, herken ik wel. Ik vind het ook van de zotte om een hoofddoek te moeten dragen om mij te beschermen tegen de lusten van iedere willekeurige man: dat is niet MIJN verantwoordelijkheid. En dat doe ik dus ook niet. In de Koran staat naar mijn mening ook niet dat je je hoofd moet bedekken, zoals je al schreef. Er staat: bedek je boezem en verleng je rok. Met andere woorden: geen decolleté en geen mini-mode. Er wordt wel het advies gegeven om je omslagdoek om te slaan. Mijns inziens is dat om je boezem te bedekken, maar sommigen (de meesten) leggen dat uit als: bedek je hoofd. MAAR DAT STAAT ER NIET!
Genoeg hierover, ik heb andere problemen: ik moet naar de tandarts. 😉