Wist je dat….Status Aparte

Ik heb vandaag een nieuwe categorie aangemaakt: “Wist je dat?” Deze categorie heb ik speciaal in het leven geroepen om lekker belerend te kunnen zijn. Daar ben ik namelijk gek op!

De eerste “Wist je dat” gaat over de Status Aparte van Aruba. Komt ie:

Sinds 1986 heeft Aruba een Status Aparte binnen het koninkrijk. Dit houdt in dat Aruba geen onderdeel meer is van de Nederlandse Antillen, maar een eigen, autonome regering heeft. Voor 1986 was het zo dat Aruba nog viel onder de Antilliaanse regering (gezeteld op Curacao), maar daar wilde Aruba (zoals nu ook bijv. St. Maarten) vanaf. De Arubanen hadden het idee dat hun belangen niet voldoende werden behartigd en wilden ook rechtstreeks dealen met Nederland.

Politiek leider van Aruba was op dat moment Betico Croes (MEP). Hij wordt dan ook gezien als de geestelijke vader van de Status Aparte. Dat is niet helemaal correct. Voor hem was er door Sjon Eman (AVP) al het een en ander gedaan om het pad te effenen.

De Status Aparte betekent dus niet (zoals veel mensen denken) dat Aruba niet meer tot het koninkrijk behoort. Het koninkrijk der Nederlanden bestaat uit Nederland, de Antillen en Aruba. Voor alle duidelijkheid: De eilanden en Nederland zijn gelijkwaardige partners binnen het Koninkrijk. Aruba en de Antillen zijn dus geen koloniën meer.

Bij de onderhandeling over de Status Aparte is afgesproken dat Aruba 10 jaar na invoering ervan onafhankelijk zou worden. Aruba was dat nooit van plan en ook Nederland is daar later niet op teruggekomen. Nederland kan geen onderdelen van het koninkrijk zomaar eenzijdig eruit gooien. In het statuut ligt vast dat geen enkel lid zonder toestemming van de andere twee leden uit het koninkrijksverband kan stappen.

Goed, dat was mijn lesje Status Aparte: speciaal voor al die kippies die domme vragen komen stellen zoals, “Jij bent toch een Antilliaan” of : “Jullie zijn toch onafhankelijk?”

Niet meer zulke domme vragen stellen dus! Ken de geschiedenis van uw eigen koninkrijk mensen! En tot de volgende Wist je dat.

http://allochtonie.hyves.nl/

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

11 comments

  1. Wist je dat de regering’s structuur van de Nederlandse Antillen eigenlijk bedoeld was voor Indonesië? Toen Indonesië zich had vrijgevochten in hun onafhankelijkheids oorlog hebben de Nederlanders het maar toegepast op de Antillen en Curacao ipv Java tot dominant eiland gemaakt m.a.g. vandien.

  2. Voor Shon A was daar Henny Eman sr. . Hij is degene geweest die met het idee van een Status Aparte kwam. De leuzes “Aparte Status” en Vox Populi Vox Dei” zijn door hem gebruikt om zijn standpunt te bekrachtigen. Foto’s van toen zijn als bewijs van deze actie achtergebleven om de geschiedenis niet te vervalsen. Hiervoor richtte hij zelf de AVP op. Daarvoor waren er geen politieke patijen op Aruba. Op 3 december dit jaar viert de AVP zijn 60 jarig bestaan. Het bestond eerder, maar niet officieel. Op 18 maart 1948 diende de zoon van Henny Eman, Shon A Eman, namens de Arubaanse bevolking tijdens een Ronde Tafel Conferentie een motie in om onze wens om een Aparte Status te verkrijgen over te brengen. Hij had bij zich een heleboel handtekeningen van moedige Arubaanse mannen (vrouwen mochten toen niet stemmen) om deze motie kracht bij te zetten. Koningin Wilhemina stemde toe. Dit gebeurde allemaal in een tijd waarin men niet beschikte over de infrastrcutuur die er nu is. In een tijd dat om in Nederland te komen moeilijk ging en lang duurde. De strijd is daarna een beetje verwaterd. De Tweede Wereld Oorlog was net achter de rug en men had andere dingen aan het hoofd. Begin jaren 70 laaide de strijd weer op toen Betico Croes, nadat hij uit de AVP stapte en zijn eigen partij de MEP oprichtte, weer aandacht aan deze belangrijke kwestie besteedde. De tijd was er rijp voor, de infrastrcutuur beter en het lukte. Het is een strijd geweest van alle Arubanen. Aruba viert zijn nationale dag op 18 maart, dit als hommage aan wat destijds in Nederland gebeurde. Aruba kreeg in een moeilijke tijd zijn Status Aparte. De Lago sloot dat jaar en veel Arubanen trokken weg uit Aruba. Dit is een aanvulling op wat Xaviera schreef. In een notendop.

  3. Arucamba het statuut is eigenlijk ook geschreven voor De Ned Antillen, Indonesië en Suriname. Maar Indonesië wilde niet en later is Suriname er ook uitgestapt. Een beetje zoals de ook doode West indian Federation van de Engelsen.

  4. Pingback: butalbital apap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit