Meer wit op straat

Mijn tante was een aantal jaar terug op Bonaire en ging daar wat drinken bij het Van der Valk hotel (ja, dat had ze eigenlijk ook niet moeten doen). Aldaar raakte ze in gesprek met een van de serveersters. Een boneiriaanse om precies te zijn. Ik zeg dat erbij omdat de meerderheid van de mensen op Bonaire Hollands is.

Maar goed, die serveerster vertelde mijn tante dus dat het enkel en exclusief het blanke personeel was toegestaan om op het strand bij het hotel te zwemmen/chillen. Mijn tante was verbijsterd (dat kennen we op Aruba niet hoor) en vroeg of er geen vakbond of iets dergelijks was die hier iets aan kon doen. De serveerster: “Ik mag niet eens met u praten, doet u alstublieft alsof u wat aan het bestelln bent.”Β  Na 4 dagen Curacao snap ik precies hoe dat gaat en wat voor gevoel dat oproept. Ik begin er echt steeds meer van te balen. De manier waarop een deel (!)Β van de Hollanders zich hier gedraagt is grenzeloos walgelijk.

Mijn vader reageerde op dit verhaal met de gedachte dat de mensen van Bonaire dat soort praktijken ook niet moeten pikken., En dat is waar. Maar dat soort grenzen zou je niet moeten hoeven stellen. Blijkbaar kan Rita nu ze VVD-af is, zich aan deze kant van de oceaan met gemak vestigen. In het kader van meer wit op straat ofzo.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

8 comments

 1. “Meer bruin in de kroeg”

  Het is me op Curacao duidelijk geworden waarom de integratie in Nederland niet zo soepel verloopt: Wij kunnen er zelf geen RUK van!! Het is echt stuitend hoe de Nederlanders op Curacao samenhokken in sneue tenten als Wilhelmina, Mambo Beach, De Kleine wereld enz. enz… Echt een stelletje Makamba’s bij elkaar!

  Het mooiste is ook dat je daar dus geen enkele Curacaoenaar ziet. Het er compleet vol met stagiaires die feitelijk te dom zijn om te schijten, maar zich hier een air aanmeten of ze alles wel even zullen uitleggen aan deze mensjes, Hollanders op vakantie (het soort dat pindakaas meesleept en op vakantie ook het liefste de gemalen slachtafval staaf eet die wij fricadel noemen) en Hollanders die op Curacao zijn gaan wonen, maar dan toch bijvoorkeur in een ommuurde compound als Jan Sovat waar je zonder afspraak niet in komt.

  Ik heb me daadwerkelijk zitten schamen om een Nederlander te zijn.

  Natuurlijk zijn er ook wel leuke Nederlanders op Curacao, maar die zie je i.i.g. niet op de net door mij genoemde plaatsen.

  Misschien dat het bovengenoemde Hollanders verplicht moet worden om het Slavernij museum Kura Hulanda te bezoeken om zodoene wat historisch besef in hun domme kop te timmeren. En heel misschien dat dan een paar van deze domme aardappels zich iets minder als nieuwe koloniaal zullen opstellen…

 2. Dat kan niet waar zijn. Bovendien is het nog strafbaar ook. Als je dat weet vast te leggen met dat cameraatje van je kun je ze nagelen. Bijna net zo erg als die appelmoes van ze.

 3. @Jan, Je bent toch nog wel naar Asia de Cuba en De heeren geweest? Daar loopt veel meer kleur rond (zal ook te maken hebben met de muziekkeuze). Verder ben ik het eens dat ik me ook schaam voor de groep Hollanders hier.

  @Xaviera, Ik ben zeer benieuwd naar de situatie op Aruba mbt Hollanders daar (al kon tot vandaag een Hollander daar zich moeilijk vestigen).

  Ik heb nog wel een opmerking. Integratie dient ook van twee kanten te komen en eerlijk gezegdook de Curacaoenaar staat niet zo open naar de makambas (en ook naar alle andere buitenlanders Latinos, Jamaicanen, Surinamers etc). Men wil iedereen ook graag in een bepaald hokje plaatsen. In tegenstelling met bv landen als Venezuela Trinidad Suriname etc is de Curacaoenaar niet echt open naar de gast. (wellicht zijn ze dta wel op Aruba).
  Vergeet ook trouwens niet dat de elite op Curacao (vaak blanke en lichtkleurige Antilliaan) ook hun eigen plekken hebben en eigen feesten en ook niet mixen met de donkere Curacaonaar. En dan heb je weer de zgn gestudeerden of makamba pretu en de niet gestudeerde Curacaoenaar. En mensen zijn ook weer verdeeld in politieke partijen. Dit zou je wellicht gemerkt hebben als je hier echt zou wonen maar eigenlijk is Curacao een en al hokjes.
  Nu heeft alles een reden en mbt de Surinamers bv is dat ze alle banen inpikken en te veel heulen met de Hollanders en de latinos zijn hier om de mannen in te pikken en de Jamaicanen zijn alleen goed om schoon te maken etc. Mbt de Hollanders speelt natuurlijk ook de geschiedenis mee. En zoals jij al zegt de houding van een grote groep Hollanders dat hier tijdelijk is (marine stagiaires) en een groep dat hier woont in hun beveiligde resorts. Deze mensen gedragen zich alsof het nog steeds 1920 is. Kijken neer op de lokale bevolking en willen alles zoveel mogelijk Nederlands hebben. Ik denk dat ze het liefst Curacao zouden zien zonder de lokale bevolking. Door dit gedrag zal een lokaal iemand ook minder snel contact willen met de zgn gast. Echter indien men wel integreert en papiamentu machtig is dan zal iemand snel zien dat de Curacaoneaar (op een paar na) ook zeer vriendelijk is en krijg je wel een glimlach.

  @Joop, Het is niet dat ze niet welkom zijn maar een cafe waar men Hazes speelt en alleen Hollanders zijn trekt niet echt aan om erheen te gaan.

 4. Op Aruba is de situatie anders. Natuurlijk plakken Hollanders hier ook bij elkaar, dat doen mensen nou eenmaal en dat is niet per definitie erg. Maar dat massale samen-gehang zoals op Curacaop heb je hier veel minder.

  Ik vond de curacaoenaars erg vriendelijk. OOK tegen de Hollanders. Ik heb ze natuurlijk niet allemaal ontmoet en ook al niet in andere situaties dan mijn vakantie, dus mijn oordeel daarover is beperkt. Maar van wat ik heb gezien waren ze erg vriendelijk.

  Het klopt dat de segregatie-lijnen niet alleen langs de kleuren zwart en wit lopen. Maar langs rijk en arm, nieuwe en oud, van wijk tot wijk, langs familienamen etc.

  Deels ken ik dat hier op Aruba ook. In een land met de omvang van een dorp zijn dat soort zaken bijna altijd uitvergroot terug te vinden. Want geloof mij in Nederland is het niet anders, alleen minder zichtbaar omdat het massaler is.

  Deels heeft het met de geschiedenis van Curacao te maken. De slavengeschiedenis en dus segregatiegeschiedenis is een redelijk lange. Van wat ik heb gezien (even kort door de bocht) hebben de Curacaoneaars een haat-liefde verhouding met Nederland. Aan de ene kant haat voor hen die ooit slavenmeesters waren en nu een deel van het eiland voor zichzelf houden. Aan de andere kant liefde in de zin dat zij opkijken tegen veel van wat er uit Nederland komt. Opleidingen, kennis, spullen etc. en ook deels datzelfde willen bereiken.

  Goed, het ligt allemaal gecompliceerder dan ik in 1 zin kan verwoorden. Maar dat neemt niet weg dat er geen enkel excuus is voor een aantal van de Hollanders aldaar. En ik vond dat er daar teveel van waren! Punt πŸ™‚

 5. Heb je de krant gelezen? Hollanders dienen zich ook vrij te kunnen vestigen op Aruba. Dan zal je dezelfde situatie op Aruba krijgen ben ik bang.

  De haat-liefde verhouding klopt wel ja.

  Met dat laatste ben ik het helemaal eens!

 6. Voorlopig zit echter een werkvergunning er niet in en dat is tenminste iets. De rechter achtte Aruba een te kwetsbare economie.

  Anyways, op Aruba zal dit nooit gebeuren.

 7. Op St. Maarten gebeurt is bijna hetzelfde, dit stam af van slavernij, de donkere slaven en de licht gekleurde slaven vs de blanken.
  De nederlanders wonen in groepen en krijgen de beste banen door hun Nederlande opleidingen van hun eigen bedrijven gevestig op het eiland en ook bij het Eilands Bestuur is dit zo. Ze kopen Nederlandse produkten van nederlandse supermarken een organiseren hun eigen socials. Volgens hun zijn de zwarten niet op de niveau van geschoolde Nederlanders hoewel, je wordt allen geaccepteerd als je naar nederland gaat en hetzelfde en hun levenstyle aanneem (de orio cookie.(een zwarte St. Maartener met een Nederlandse houding).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit