Ik heb ‘m – Help!

Ik HEB ‘m: de Pentax K20D. Wat een machtig prachtig ding. En wat naar dat ik echt geen ideeeee heb wat ik ermee moet. Ja foto’s maken. Zo ver was ik zelf ook al. Maar wat is sluitertijd, wat is een ISO, wat doen al die 10 knopjes op de achterkant en wat zijn al die menu opties. En dan heb ik het nog niet eens over het verschil tussen de 2 lenzen die ik erbij heb gekregen. Geen bal snap ik ervan. Maar ik heb mezelf opgelegd dat ik het wel MOET leren. Dit is een duur bakkie en het is mij verboden (door Xaviera) om daar al te decadent mee om te springen.

Om het mezelf nog moeilijker te maken ben ik nog maar eens een blog gestart. Xa4a.net/inbeeld. Daar deel ik de foto’s met jullie (al heb ik natuurlijk ook een Flickr account, maar dat is saai). Kijk dus vooral zo af en toe mee en geef me tips. Ik kijk nu lief en mijn wimpers zijn nog noooooit zo lang geweest. Ik moet tips, want behalve het klik-knopje weet ik nada. Help!

Share with your friends

Submit

Digitale kletskous, gezellige borrelaar, webgek en -werker, kattenvrouwtje. Lees, speel wat piano, zing wat, maak wat internetdingen. Hekel aan valse wijven, maar nog meer aan valse kerels.

7 comments

 1. Gefeliciteerd met je aankoop. Tip 1: focus bij het maken van een portret (van mens of dier) altijd op de ogen. Bij de foto van de/je kat is de neus scherp, maar de ogen niet. Daardoor lijkt de hele foto onscherp. Waren de ogen wel en de rest niet scherp geweest, dan had je dat effect niet gehad.

  Verder zijn er in elke boekhandel wel boeken te koop die je een introductie geven in de fotografie met een spiegelreflexcamera. Koop er een die specifiek over digitale camera’s gaat of op z’n minst een flinke sectie over digitaal fotograferen heeft en dan kom je ‘n heel eind. En daarna dan een boek over Photoshop, en dan een over RAW-conversie en dan neem je een abonnement op een fototijdschrift (er zijn er een paar uit de UK die erg goed zijn). Dat is in elk geval ongeveer de weg die ik bewandeld heb. O ja, en heel veel foto’s maken natuurlijk!

 2. Niets ten nadele van mijn voorganger, maar tips over waarop je moet scherp stellen en hoe photoshop werkt zijn tig stappen te ver. Wil je echt leren fotograferen dan moet je beginnen bij de basics. Welke invloed heeft de keuze van de sluitertijd en het diafragma op de foto en welke rol speelt de iso instelling daar bij. En niet onbelangrijk, onder welke omstandigheden moet je onder- of juist overbelichten. Ik zou daarvoor elk digitaal geöriënteerd boek afraden. Wil je goed kunnen fotograferen dan moet je de (analoge) basics kennen. Moet je weten hoe je onder specifieke omstandigheden de instellingen van je toestel handmatig bij moet stellen. Als je snapt hoe dat werkt dan snap je ook wat alle leuke “makkelijke” snufjes op een moderne camera voor effect hebben. Ken je de basics niet dan heb je daar alleen maar last van!

  Ik heb indertijd een basiscursus fotografie gevolgd bij het AVS (audio visueel centrum) in Utrecht. Is twintig jaar geleden maar is via google niet meer te vinden, bestaat waarschijnlijk niet meer…

 3. Zeker belangrijk ook. Weet hoe de belichtingsmeter van een camera werkt. Die is er op gemaakt om gemiddelde lichtwaarden te meten zoals die door een gemiddeld onderwerp weerkaatst worden. Is dat onderwerp gemiddeld dan heb je een perfecte foto, zit er veel wit in (weerkaatst veel licht) of zwart (weerkaatst weinig licht) dan krijg je geheid een onder of overbelichte foto. Weet je niet hoe dat principe werkt en hoe je dat via onder of overbelichten kunt voorkomen dan blijft goed fotograferen een gok. Daar kan geen digitaal snufje je bij helpen!

 4. Hmmm… juist een praktische tip als “stel scherp op de ogen” lijkt me goed in het begin van je fotocarrière, maar goed, er zijn natuurlijk verschillende didactische methoden.

  Photoshop leren stelde ik pas voor nadat dat basisboek over fotografie uit was, en daarin staan onder andere de dingen die jij noemde. Ik snap niet waarom je een boek over analoge fotografie aanraadt aan iemand die enkel over een digitale camera beschikt. Boeken met de focus op digitaal nemen een aantal dingen mee die handig zijn om te weten en die je in analoge boeken niet vindt (cropfactor, tips over geheugenkaartjes, etc.) en je koopt geen bladzijden met geneuzel over rolletjes en filters die je niet nodig hebt. De algemene basistechnieken, zoals belichting, ISO etc. zijn voor analoog en digitaal (ongeveer) hetzelfde en die kun je dus in zowel boeken over analoog als digitaal vinden.

 5. ha allemaal dank voor jullie tips. Ik neem ze zeker ter harte. De manier om het eea te leren is denk ik voor iedereen anders. Ik heb wat boeken mogen lenen van deze en gene en dat zet me in elk geval aan het denken. Verder schiet ik gewoon lekker kiekjes en terwijl ik dat doe fruts ik met de instellingen…gewoon om te kijken wat er gebeurt. Al met al doe ik voorlopig nog maar wat…mahja, ik heb de camera net een week – volgens mij zit ik goed op schema! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit