Reprise: Dolle mina

Dit is al de derde keer dat ik erover begin en ik blijf het net zo lang volhouden tot ik een antwoord krijg.

We vinden onszelf (vrouwen) bijzonder geemancipeerd hier in Nederland. Zeker als we Nederland vergelijken met een aantal andere landen, dan is de positie van vrouwen hier niet slecht. Toch is het nog steeds zo dat het voor vrouwen moeilijker is om zorg en een carriere te combineren. Krijgen vrouwen ook nog steeds minder betaald voor hetzelfde werk (soms) en worden vrouwen nog steeds (het liefst halfnaakt) ingezet om producten te verkopen.

Β 

Mijn vragen:

In hoeverre is feminisme nog van deze tijd?
Vind jij jezelf een feminist(m/v)?
En wat houdt dat voor jou in?

Misschien in omgekeerde volgorde dan….Ik ben te lui om het te knippen en plakken…

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

3 comments

 1. Hai Xaviera!
  Dus je hebt het gemerkt: het f-woord is uit…
  Als ik tegen mensen zeg dat ik een feministe (want V) ben, krijg ik in het beste geval een verbaasde reactie: “Hoezo dan? Jij had toch een vriend?” De verwarring stijgt dan nog verder als ik erken dat ik niet alleen een vriend heb, maar zelfs make-up draag -als ik daar zin in heb.
  Feminisme betekent voor mij dat je erkent dat het uitmaakt dat je een vrouw bent. Want zolang het uitmaakt dat je een vrouw bent, word je in een hokje geduwd, en niet als een mens gezien.
  Ik ben feminist zolang je als vrouw nog te horen krijgt “dat het gevaarlijk is ‘s nachts op straat”. Ik ben feminist zolang ik te horen krijg dat ik moet kiezen tussen een kind en een carriere – en vooral zolang mijn vriend die vraag niet krijgt. Ik ben feminist zolang meisjes zichzelf uithongeren omdat ze geen andere manier zien om zichzelf te worden. Ik ben feminist tot ik oud en grijs en rimpelig op televisie kom om uit te leggen wat mij in mijn leven drijft.
  Xaviera, dankjewel dat je deze vraag stelt.
  En veel succes dit weekend πŸ˜‰
  Agnès

 2. hoi AgnΓ©s,

  Ja het woord is inderdaad uit, maar de noodzaak nog steeds “in”. Het idee dat een feministe een mannenhater met penisnijd is, is eigenlijk zo achterhaald. Toch lijkt het wel alsof in plaats ven minder, steeds meer mensen dat beeld hebben. Feminisme is een vies woord, terwijl (zoals je zelf ook schetst) we er nog lang niet zijn.

  Ik ben vaak verbaasd over de agressieve reacties die ik krijg wanneer ik roep dat ik feministe ben. Voor mij betekent het feminisme niks meer dan het het opeisen van rechten die ik van nature (als mens) heb. eigenlijk niks bijzonders dus (in theorie althans).

  Waar ik me soms wel zorgen over maak is het feit dat ook veel vrouwen agressief reageren op het woord en bang zijn zichzelf feministe te noemen. In slaap gesust met het idee dat we er al zijn.

  Ik heb ook het idee dat de issues waar het nu over gaat veel vrouwen in slaap sust. Wanneer het over vrouwenrechten gaat, gaat het nu vaak toch om vrouwenhandel, uithuwelijking, mishandeling, religieuze onderdrukking. Allemaal stuk voor stuk vreselijke misstanden, maar wel vooral een issue bij een hele specifieke groep. en het geeft de nakomelingen van de Dolle Mina’s het idee dat het met hen wel goed zit daar zij niet worden uitgehuwelijkt, verhandeld, etc. En dat is natuurlijk niet waar. Het zit nog niet goed. Voor het waarom verwijs ik even terug naar mijn eigen stukje hierboven en jouw stukje πŸ™‚ Ik heb op het moment nogal een megakoorts πŸ™‚ Ik ga hier een andere keer op door.

  Eindelijk iemand gevonden die niet vies is van het F-woord!

  X.

 3. Hoi allemaal,

  Waarom stop je jezelf in een hokje, je bent gewoon een vrouw, met heel veel eigenschappen en tekortkomingen, buitenal je bent een mens met je kunnen en doen. Er is een vrouw en een man op de wereld gezet, betekent niet dat je minder zou kunnen als een man en betekent ook niet dat als dat wel zo was je dan er niet bijhoort. Ik vind het maar niks dat femenistische gedoe. Wees gewoon jezelf en doe wat jij wil en wat jij kan. Maar vergelijk jezelf niet. Blijf uniek in je soort.Misschien moeten we dingen ook van een positieve oogpunt bekijken. Natuurlijk zijn er ellendige dingen op de wereld zoals uithuwelijking, verkrachting, onderdrukking etc. Maar daar moeten we wat aan doen als mens zijnde man of vrouw vanwege onze normen en waarden en niet door onszelf als vrouwzijnde een naam te geven ik ben Feministisch.

  Groetjes
  Amira

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit