A girl like me

Watch it. En denk maar niet dat dit iets Amerikaans is. Deze verhalen ken ik net zo goed van hier.

[kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/17fEy0q6yqc” width=”425″ height=”350″/]

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

8 comments

 1. Ik heb het filmpje eerlijk gezegd niet helemaal afgekeken, maar uhm…. wat is je punt? Want dit wat je hier ziet is “maar” (dat bedoel ik niet bagatelliserend, vandaar de aanhalingstekens) een indirect gevolg van racisme. Deze dames leggen zichzelf deze standaarden op!

 2. heb je overigens dat kleine meisje ook gezien in die test dieze deden? die was 6 ofzo. vraag me af hoe zij het zichzelf oplegt. intelligent kind dan op een soort vage manier.

 3. Au…

  Wat Suus zegt dacht ik inderdaad ook, tot die uitermate pijnlijke test met die poppen.
  Er is een blanke, amerikaanse vrouw die heel lang onderwijzeres was geweest en op zeker moment workshops is gaan geven om blanken te laten ervaren hoe het is om stelselmatig negatief behandeld te worden. Ui-ter-ma-te pijnlijk om te zien. Ze komt zelf redelijk eng over in haar gedrevenheid, maar zij vertelt dat die behandeling al heel jong begint en die poppentest illustreert dat.

  Een vriendin van mij heeft een jaar in India stage gelopen. In het Noorden zijn de mensen daar lichter van kleur dan in het zuiden. Het Noorden is het rijkere, machthebbende deel van India. Donker uitgevallen zuiderlingen gebruiken crème om er ook lichter uit te zien. Misschien ook nog een overblijfsel van de Britse koloniale tijd.
  Mensen proberen in het algemeen dingen van de machthebbende cultuur over te nemen. Rond 1800 probeerde men hier Frans te spreken. Nu is dat Engels/Amerikaans. De machthebbende cultuur is in veel delen van de wereld nog steeds blank. Dus willen de meeste mensen er blank uitzien.

  Iets anders wat op het laatst door een paar meisjes opgemerkt wordt: hoe schadelijk het is als de banden met de oorspronkelijke cultuur worden doorgesneden. Je ziet niet alleen de gevolgen bij de zwarte, Amerikaanse bevolking, maar vooral ook bij de Noord-Amerikaanse indianen en de Aboriginals in Australië. Volkeren die grotendeels helemaal aan de grond geraakt zijn. Hoe dat precies komt weet ik ook niet, maar het valt wel op.

 4. Toevoeging: ik bedoel, ik weet wel hoe die Indianen en de Aboriginals aan de grond geraakt zijn, maar niet hoe precies het verband ligt tussen hun doorgesneden banden en hun schijnbare onvermogen er weer bovenop te komen.

 5. De logica waar dit m.i. uit voortkomt: hoe blanker hoe hoger op de economisch-sociale ladder en dus aantrekkelijker. En dat beeld komt voort uit de koloniale tijd en wordt nog immer gevoed door de media. Ik was pas weer eens op Madagascar (mijn vrouw komt daar vandaan) en iedereen kijkt daar naar een Braziliaanse soap: rijke mensen die mooi en blank zijn, mooie auto’s hebben en het ene na het andere avontuurtje beleven.

 6. En wat doen de blanken? Bakken en braden op het strand en wentelen onder de zonnebank. Donkere mensen willen lichter, en blanke mensen willen donkerder. Die laatste groep vanuit een ander oogpunt, maar toch.

  Ik weet niet waar die neigingen vandaan komen. Maar het is frappant dat kleine donkere kinderen hun voorkeur geven aan lichte poppen.

  Ik heb laatst aan het (donkere) kind van een vriendin van me een donkere pop gegeven, met het idee “daar identificeert ze zich mmeer mee dan met een lichte pop omdat die niet op haar lijkt”. Maar als ik dan naar dat filmpje kijk…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit