Tante Es wake up service

Jörgen Raymann bij Pauw en Witteman. Ik ben net 2 minuten geleden van de grond – waar ik in slaap was gevallen – naar mijn bed verhuisd en verwacht gewoon verder te slapen. Maar Raymann irriteert me wakker. Of ergert me wakker. Wat het ook is, mijn ogen schieten open. Deze meneer beweert namelijk kort samengevat dat hij tijdens zijn studie aan de Erasmus Universiteit teveel feest (overigens wel ingegeven door toch wel érg vervelende gebeurtenissen), een keer een blackout krijgt en daarna zijn leven betert. Vervolgens zijn studie niet afmaakt, om dan via een omweg succesvol te eindigen als de Raymann die we nu kennen. Dat alles is prima en mooi – power to the people. Maar wanneer meneer Erasmus vervolgens beweert dat hij weet hoe het is om alles op eigen kracht te doen, schieten mijn ogen uit hun slaperig stand en kijk ik verbaasd naar de tv. Beweert meneer tante Es nu echt dat hij snapt hoe het is om op te groeien in Kanaleneiland of Zuilen? Met in sommige gevallen analfabete ouders. Maar in elk geval weinig mogelijkheden. Vaak ook niemand om je de basisvaardigheden mee te geven die je nodig hebt om in deze – of welke andere moderne maatschappij dan ook – te slagen. Raymann stelt zelf dat hij uit de middle class komt en ondanks een aantal dramatische sterfgevallen die hij moest verwerken – mag ik aannemen dat dat hem toch een bepaalde basis heeft gegeven.

Maar goed, natuurlijk moet je niet lui zijn. Niet crimineel. Niet etc. etc. (vul slechte eigenschap in), maar Raymann simplificeert het een en ander nogal. Het nadeel van allochtoon zijn (het hep ook zo z’n voordelen hoor) is dat het aantal woordvoerders in de media beperkt is. En dat het selectiemechanisme (van media-makers) er ook nog eens voor zorgt dat alleen een bepaald soort woordvoerder vooral aan het woord komt. Vaak het soort dat zoals Raymann vanavond z’n verhaal begint met wijzen op de slachtofferrol waar allochtonen vanaf moeten. Eens(mahja, verongelijktheid komt in alle kleuren van de bevolking voor)! Maar het is zo’n eenzijdig en dus beperkt verhaal. Zolang de armoede nog steeds het grootst is onder allochtonen en er duidelijk wél gediscrimineerd wordt op de arbeidsmarkt. Zolang moslim-zijn het dagelijks onderwerp is in nieuws- en actualiteitenprogramma’s en daarbinnen de vraag blijft of moslim zijn nou eigenlijk wel ok is, vind ik dat geen terecht startpunt in een gesprek met Pauw en Witteman. Raymann mag natuurlijk doen wat hij wil en zeggen wat hij wil, maar wat mij betreft had hij het eerst over het bovenstaande mogen hebben voor hij ook maar ging hakken. Zo, en nu ga ik slapen. Morgen nog maar eens de herhaling kijken en afwachten of ik dan nog zo geirriteerd ben.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

5 comments

 1. Ik begrijp je niet.
  Volgens mij zegt Raymann dat je uit moet gaan van eigen kracht.
  Volgens mij zegt hij ook dat geboren worden in Kanaleneiland of de Bijlmermeer geen reden is om ondergeschikt te raken.
  Jij zegt: ‘Zolang de armoede nog steeds het grootst is onder allochtonen en er duidelijk wél gediscrimineerd wordt op de arbeidsmarkt.’
  Dat is een constatering, maar wat doe je er aan?
  Is het beter daarin te berusten?
  Mischien dat Raymann wat probeert.
  Ik bedoel dat negativisme helemaal niks oplost.
  Ik begrijp je niet, omdat je kritiek spuit en vervolgens, naar eigen zeggen, in bed gaat liggen. Bij het ontwaken wel weer ziet of je het bij het juiste eind had.
  Enfin,
  Je kan wel erg mooi schrijven.

  Simon

 2. Nou Simon, het moet wel zijn dat je me niet begrijpt als je daadwerkelijk concludeert dat ik alleen kritiek spui en vervolgens ga slapen om maar een beetje apathisch te berusten.

  Ik zal het kort houden: Rayman’s richt zijn boodschap op het verkeerde publiek. Wat hij zegt is op zich waar (ergens hierboven staat ook dat ik het er an sich mee eens ben), alleen begint hij zijn verhaal met kritiek op de slachtofferrol van allochtonen. Als jij gedsicrimineerd wordt, niet beoordeeld op je kunnen, maar je cultuur, ben je dan een slachtoffer? Wat mij betreft wel. Dat betekent niet da je in een hoekje moet gaan zitten huilen, maar je hoeft ook niet te accepteren dat men je zo behandelt en mag daar kritiek op hebben lijkt mij. Laat ik het nog anders zeggen: als ik bij P&W zou zitten en over dit onderwerp iets zou zeggen zou ik starten met de constatering dat Nederland ras/cultuur geobsedeerd is en in elk geval minder gemakkelijk andere culturen accepteert dan men wil doen geloven. Daarna is er altijd nog ruimte om erop te wijzen dat het voor allochtonen (of wie dan ook) niks oplevert om in de slachtofferrol in slaap te vallen. Niet voor de Geert Wildersen van de wereld of de Rita Verdonks etc. etc., maar gewoon voor jezelf.

  Geboren worden in Kanaleneiland hoeft geen reden te zijn om achterop te raken. Zoals in een rolstoel zitten geen reden is om niet te sporten. Het is echter wel een stuk moeilijker en voor iemand met benen bijna niet te begrijpen hoe moeilijk dat wel niet is. Ik vind dat kritiek op die positie en de aanklacht tegen racisme/discriminatie nogal eens met elkaar worden verward en daar stoor ik me nogal aan!

 3. Laat ik voorop stellen dat ik Raymann meer dan respecteer en waardeer als programmamaker en fenomeen. Maar de laatste tijd schiet hij voor mijn gevoel door in het rolmodel willen zijn. Ik krijg b.v. een vreemd gevoel bij het zien van de reclamespot waarin hij zich manifesteert als de vaderfiguur die 16 jarigen moet aansporen om door te leren. Op zich is dat een prima campagne maar Raymann past voor mij niet in dat plaatje. Het komt op mij erg geforceerd over.

 4. Er wordt gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Logisch, er wordt volop gestigmatiseerd en feiten met fictie en glazenbolkijkerij vermengd. Dat dit aan de booreltafel gebeurd is normaal, maar dat die borreltafel tegenwoordig ook in alle media en het parlement te vinden is, is kwalijker. Mensen, dus ook werkgevers, kiezen in het algemeen voor zekerheid. Pas wanneer vooroordelen langdurig gelogenstraft zijn wordt dat minder. En dat is een zaak van de lange adem. De vooroordelen worden echter bij voortduring bevestigd door de manier waarop heden ten dage nieuws gebracht wordt en de manier waarop de politiek er op reageert.

 5. waarom denk dat de nelanders rayman nemen omdat hij allochtonen belachlijk maakt hij is zelfs een en kan niet beschuldigt worden van racisme of discriminatie dat is toch gewldig want hij krijgt zijn geld wel alleen die zelfspot van hem begrijpt je

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit