Complimenten

Een compliment is altijd mooi meegenomen. Een pluim omdat je een klus goed hebt geklaard. Een veer in een bepaalde plek omdat je lekker hebt gekookt. Een opsteker omdat de inrichting van je huis zo kunstig is. Allemaal leuk. Maar de leukste complimenten zijn toch de complimenten die je uiterlijk betreffen.

Niet dat je uiterlijk nou zo’n onwijze prestatie is. Of je hoofd goed zit, heeft toch erg veel met genen te maken. En toch is het leuker om te horen dat je zulke mooie krullen hebt, dan dat je spaghetti zo goed gelukt is.

Ik zeg nu wel dat het een kwestie van genen is. En deels is dat natuurlijk waar. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer het een effort wordt. Dat hoofd wil niet meer vanzelf in de plooi en die kilo’s willen al helemaal niet vanzelf verdwijnen. Met elke jaar dat verstrijkt, worden complimenten die gericht zijn op de investering voor de spiegel, waardevoller.

Maar soms…

Zo stond ik vorige week voor de apotheker iets nogal nerderigs te doen. Ik moest medicijnen halen natuurlijk, maar vond dat ik dat niet kon doen voordat ik uitgebreid had ingecheckt  op Foursquare. Dat inchecken ging niet zonder slag of stoot, want mijn apotheek was nog niet ge-FourSquared en dus stond ik even te pielen.

Terwijl ik daar – om een uurtje of 9 ‘s ochtends – geconcentreerd stond te nerden, liep een jongeman van een jaar of 25 langs. In mijn ooghoek zag ik al dat hij uitgebreid probeerde om oogcontact te maken. Ugh, dacht ik bij mezelf. Complimenten zijn namelijk wel leuk. Maar ochtend-complimenten-op-straat-voor-de-apotheek, dus veel minder. En ik voelde er eentje aankomen:

“Wat kan jij mooi staan….!”

Zei de jongeman, terwijl hij in mijn gehoorstraal stapte. “Wat kan jij mooi staan??” De jongeman had mij toch al zeker 30 stappen in het oog. 30 stappen waarin hij al zijn creativiteit had kunnen mobiliseren en het compliment der complimenten had kunnen bedenken. “Wat kan jij mooi staan”. What the hell? Wat is er mis met de jongemannen van tegenwoordig.

Complimenten zijn leuk. En ik denk dat dit over mijn uiterlijk ging. Maar er zijn complimenten en complimenten….rare jongens, die jongemannen.

Share with your friends

Submit

Digitale kletskous, gezellige borrelaar, webgek en -werker, kattenvrouwtje. Lees, speel wat piano, zing wat, maak wat internetdingen. Hekel aan valse wijven, maar nog meer aan valse kerels.

2 comments

  1. Toch kan ik mij er wel iets bij voorstellen. Sommige vrouwen staan gewoon mooi, het is niet anders.
    Een typisch vrouwelijke reactie op een dergelijk compliment zou trouwens kunnen zijn: “O ja? Wat is er dan mis met mijn lopen?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit