Inboergering

De zoveelste poging van Verdonk om de grondwet te omzeilen is – zoals het hoort op – door de Raad van State een halt toegeroepen. Dit keer gaat het om het verplicht laten inburgeren (inboergeren) van genaturaliseerde Nederlanders.

De Raad van State vindt het onderscheid dat tussen genaturaliseerde en “gewone” Nederlanders wordt gemaakt, disciminerend. En dat is het natuurlijk ook wel. Maar eigenlijk gaat het daar niet eens om. Eigenlijk gaat het erom dat die inburgeringscursussen echt waardeloos zijn. Niet het feit dat je er Nederlands kan leren hoor. Dat is fijn en wonend in Nederland kan het bij vlagen ook best handig zijn als je de taal spreekt. Dat hoeft dan niet vloeibaar te zijn, maar wel verstaanbaar en voor jezelf is het handig als je anderen kan verstaan.

Nee, het is niet het taalgedeelte waar ik mijn mening op baseer, maar het “we leren je wat over hoe wij hier de dingen doen”-gedeelte wat ik bijna denigrerend vind.

In verband met mijn opleiding ben ik in het eerste jaar, samen met mijn klasgenoten naar een ROC geweest. We mochten bij een inburgeringsles erbij zitten en met de leerlingen praten. De lessen waren daar (ik weet niet meer welk ROC het was) verdeeld naar afkomst. Ik koos voor een Antilliaanse les. Ik was gewoon benieuwd wat Antillianen op zo’n cursus geleerd werd. De jongste cursist was een jaar of 18 en de oudste was net de 60 gepasseerd. Hij was ook van plan om zeer binnenkort terug te gaan naar Curacao, maar werd toch verplicht deze cursus te doen. Belachelijk natuurlijk. Zo’n oude kerel, waarvoor het dus zinloos is, in een klas zetten met 18-jarigen en dat dan ook nog tegen zijn zin.

Maar goed het was de les waar het mij om ging. Elke cursist had een lesboek waarin vooral veel plaatjes stonden. Terwijl er zaten werd een van die plaatjes behandeld. Op het plaatje zag je een meisje met een sjaal om en een boom erachter met vallende blaadjes, een meisje met zomerse kleding aan, een meisje met een muts op en handschoenen en sneeuwvlokken die uit de lucht dwarrelden en op het laatste plaatje dan een soort lentescene die me niet echt is bijgebleven.

De docent zei dan: “op Plaatje 1 is het …..” En dan moesten deze volwassen mensen roepen:”Winter..of zomer of…lente etc.”. Vervolgens werd er besproken dat het in de winter koud was en sneeuwde. En ja, in de zomer dan weer warm. Pffffff lijkt wel een kleuterklas. Nou zou je nog kunnen denken dat deze mensen uit warmere streken komen en daarom de seizoenen niet kennen. Maar ook in de warmere gebieden heeft men televisie waarin sneeuw en dikke jassen vaak genoeg voorkomen.

Daarbij kende ik een jongen uit Limburg, die met de mariniers naar Aruba kwam. De eerste dag ging hij naar het strand, rende het water in en …..nam een grote slok! Natuurlijk spuugde hij het meteen uit, want zout water smaakt niet echt goed. Maar deze jongeman had er dus geen idee van dat de zee zout was. Na de grote slok, was het hem echter meer dan duidelijk.

Wat ik wil zeggen is, dat dit soort kennis niet bepaald aan je voorbij kan gaan. Dat het in de winter koud is, merk je vanzelf wel, als je het nog niet wist. En ik ben er niet van overtuigd dat deze mensen dat niet wisten. Ik vind het nogal denigrerend om volwassen mensen te dwingen tot dit soort kinderachtige onzin. En vraag me ook af hoe dit soort kennis nou bijdraagt aan de integratie van Antillianen of wie dan ook.

De Antillianen in dit klasje hadden de stof in ieder geval goed onder de knie en zijn vast geslaagd voor deze onzincursus. Dan mogen ze bij die leuke landelijke naturalisatiedag een stukje taart komen halen. Of niet? Antillianen hebben natuurlijk allang een Nederlands paspoort. Die cursus volgen dus en dan nog niet eens taart. Pfffff

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

7 comments

 1. Ja, zo worden ze dubbel genaaid haha!

  Volgens mij is het probleem gewoon dat er op Antilliaanse scholen geen of slecht Nederlands wordt onderwezen. Bij Antillianen gaat zo’n cursus toch echt alleen maar om (het niet voldoende beheersen van) de taal, denk ik?

 2. Nou nee, niet alleen dus. Ook om het leren wat winter is en hoe je mensen groet en meer van dat soort “zo doen we dat hier” gebeuren. Althans wel in de les waar ik bij zat.

 3. Ahaaa, HIER ben je! Ik was maar steeds op het tabblad ‘Xaviera’ aan het kijken…

  En inderdaad: ten eerste kom je er vanzelf wel achter dat het in de winter koud is en dat de zee zout is, en ten tweede is het toch een tamelijk hopeloze onderneming om mensen die dat soort basale feiten niet kennen iets proberen bij te brengen anders dan door ‘wie niet horen wil moet maar voelen’.

 4. Nou, eens kijken…. dat wordt dus “Goeiemorgen. Koud hè, voor de tijd van het jaar? Ik heb een trui aangetrokken!”.

  Volgens mij hebben ze 90% van de Nederlandse taalgang wel gedekt met die cursus. Maar, Aisha, nog wel even het werkwoord “zemoeten” leren, hoor!

 5. Ik vind die hele inburgeringscursus onzin en denigrerend en bovendien zou ik er zelfs niet voor slagen. In Duitsland hoor je de taal redelijk te leren. Dan doe je simpel een examen bij het Goethe-instituut en als je slaagt, dan kun je de Duitse nationaliteit aanvragen. Het leuke is, dat ze dat examen door Duitsers hebben laten maken en dat er velen niet in staat waren het examen goed te maken. Ach, als je jezelf kunt redden en je bent er tevreden mee, dan is het volgens mij wel goed. Zelf zou ik de taal van het land waar ik lang ben wel willen spreken. Ik zou er gene genoegen mee nemen, dat ik met handen en voeten zou moeten praten.

 6. Ik vind taal eigenlijk wel genoeg. Dat, en een beetje staatsinrichting en algemene normen en waarden-shit (gelijkheid mannen-vrouwen, werken voor je geld, tenzij het echt niet anders kan etc). De rest (winter en zo) merk je inderdaad wel wanneer je hier bent.

 7. De hele manier van communicatie stuit me enorm tegen de borst. Als ik zie dat een arabische natuurkundige zich tegenover een of andere kleingeestige hork-muts moet verantwoorden in kleuterschoolpraat dan heb ik gegeten, gedronken en de rest van het hele traject afgelegd. Respect is geven en nemen. Dan pak ik die om zich heen spugende wannabe-Ashanti warriors wel op een wat meer voor de hand liggende manier aan.

  Zeg dan: Als je in Nederland wilt leven dan stellen we als enige voorwaarde dat je een redelijke kans moet maken binnen onze maatschappij. Iets anders valt buiten ons budget. Sorry. Je zoekt maar uit hoe je een en ander realiseert, maar we hebben een gratis training van €20000,- als je geïnteresseerd bent. Dat willen we graag in je investeren. ::uitgestoken hand:: Welkom?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit