10 vragen aan…Henrike Karreman

1. Wat betekent het Groene deel van GroenLinks voor jou?
Mijn Groene ideaal lijkt op Lelystad, waar ik opgroeide: schone lucht, groen voor iedereen, ruimte voor de fietser, bossen in de buurt van de stad, een ontwikkelingsgebied voor biologisch dynamische landbouw. Dat laatste doet me dan weer denken aan mijn eerste vakantiebaantje: biologische prei steken bij de boer. Als ik eraan denk krijg ik accuut weer spierpijn.

2. En het linkse deel?
Solidariteit als uitgangspunt voor binnenlandse én buitenlandse politiek. Kiezen voor kansen!

 

3. Wat mist er in de landelijke politiek dat jij wel kan brengen?
Twee dingen:

  1. Politici rennen vaak van incident naar incident, en werken te weinig vanuit een brede visie. Het debat gaat te weinig over de hoofdlijn, maar vaak over technocratische details. Ik zal debatteren op het scherp van de snede en over de kern van problemen, vanuit mijn visie op de rol van de overheid in de samenleving.
  2. Ten tweede is de Kamer toe aan een Europa-deskundige die Europa niet als doel op zich ziet, maar ook geen Europa-hater is. Die Europa verbindt met Nederland. Ik zal in de Kamer Europese oplossingen aandragen voor problemen die we niet alleen op kunnen lossen, maar ook behoeden dat Europa zich bemoeit met dingen die we beter nationaal kunnen regelen. In nauwe samenwerking met onze Eurofractie!

4. Een patatje oorlog of Risotto?
Risotto, vooral als ik hem zelf mag maken. Ik vind bijna niets zo ontspannend als na een dag werken in alle rust groente snijden en in pannen roeren. Slow food (http://www.slowfood.nl/) is niet alleen gezond om te eten, maar ook om te maken!

5. het beroep politicus ligt steeds vaker onder vuur. Politici zijn regenten, die zich niks aantrekken van het volk. Hoe reageer jij daarop?
Ik geloof in mijn eigen aanpak. Ik weet uit ervaring hoe ik moet zorgen dat mijn wereld groter blijft dan de Haagse kaasstolp: hoe ik voeling moet houden met de mensen waar je het voor doet, hoe ik blijf weten wat er speelt. Ik spreek de taal van de landelijke politiek, maar ook van de mensen in het land. Ik zie mezelf als volksvertegenwoordiger als een belangrijke communicatieschakel. Een schakel die maatschappelijke problemen kan agenderen, maar ook helder moet uitleggen waarom je een bepaald standpunt hebt ingenomen. Daar moet je scherp op blijven!

6. Hier heb je een reischeque. Waar ga je heen?
Een politiek incorrect antwoord: een ver land voor een heerlijke vakantie. We zijn nog niet geweest en zouden in november gaan, maar de vervroegde verkiezingen zijn er tussen gekomen.

7. Stel je verhuist naar een ander land. Wat zou je meenemen uit Nederland voor de mensen in het nieuwe land? Het mag een voorwerp zijn maar bijvoorbeeld ook een gedachtengoed.
Onze redelijkheid, de Nederlandse nuchterheid. Pas als je in een ander land woont, ga je dingen uit je eigen land waarderen, heb ik zelf gemerkt.

8. Vroegâh was alles betâh. Wat mis jij van vroeger?
Zo oud ben ik nog niet…. Bovendien: politiek betekent voor mij dat je antwoorden moet geven op de kwesties die nu spelen.

9. GroenLinks in 1 zin…
De enige partij die met lef een goed doordacht, optimistisch politiek perspectief schetst.

10. Op welke startpagina opent jouw browser?
Google

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

4 comments

  1. Dag Xaviera,
    Ik wil even zeggen dat ik je 10 vragen echt ontzettend leuk vind: de tekstjes op de gewone site zijn wat mager. Jouw vragen geven net dat inkijkje. Leuk dat je je ‘concurrenten’ deze ruimte geeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit