Der hemel Donner weder

HansopjesIk ben absoluut geen fan van minister Donner. Toch voel ik me de laatste dagen geroepen om het voor de (semi)beste man op te nemen. Zijn uitspraken over onze democratie en zijn visie op die democratie hebben voor ongelofelijk veel non-ophef gezorgd, met als gevolg paniekvoetbal van het CDA en opportunistisch gezever van de eeuwig-geblondeerde Greetje Wildernis.

Onbegrijpelijk! Wat Donner heeft gezegd is feitelijk juist. Als tweederde van Nederland, langs democratische weg de Sharia weet in te voeren dan zou de meest (weer) democratische stap zijn om dat te accepteren. Heel sec gezien dan, want er zitten heus meer haken en ogen aan dan Donner in zijn verhaal naar voren heeft gebracht. Maar dat is eigenlijk het punt niet. De reacties komen niet voort uit het what-if-spelletje van Donner. Ze komen voort uit het woord Sharia. Als Donner elk ander willekeurig voorbeeld had gebruikt, dan had niemand zich druk gemaakt. De boze reacties lijken vooral gedreven door angst. Angst van de neo-Fortuynistische bibberaars die bij elke aan de islam gerelateerde term de schuilkelders van hun onbeschoftheid en vreemdelingenhaat induiken.
Nu moet Donner zijn woorden terugnemen van deze en gene. Nou dat lijkt mij dus ondemocratisch. Hou in dit geval de rug maar recht Donner en laat je niet in je hansopje zetten.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

9 comments

 1. Ik ga met je mee!

  Maar ff serieus (dat vorige was ook serieus, daar niet van): wat bezielt die man om het over de sharia te hebben in dat boek? Is hem daarnaar gevraagd of was het gewoon een oprisping? Ik vind het in deze tijd niet het meest gelukkige voorbeeld, hoe hypothetisch ook.

 2. ik neem eigenlijk aan dat hij ernaar is gevraagd. Maar op zich maakt dat niks uit. Donner’s uitspraak, maar vooral de reactie tekent hoe idioot men doet ten aanzien van de alles wat met de islam te maken heeft. Alsof de sharia hier ooit in zal worden gevoerd…het idee is blijkbaar dat er niet alleen Zoveel moslims zijn, maar dat ze allemaal ook graag hun eigen vrijheid inperken. Dat geloof ik eerlijk gezegd niet. angsthazen dan blijkbaar weer wel.

 3. Donner is een intellectueel.
  Veel griezeliger vond ik de reactie van Rita Verdonk: In MIJN democratie is geen plaats voor een sharia.
  MIJN democratie, eigenlijk zegt dat alles…

 4. @ Xaviera: nou, als hij er naar gevraagd is, dan kan ik me voorstellen dat hij netjes antwoord geeft (zoals het hoort). Maar om zoiets uit jezelf te roepen vind ik niet slim in this day ands age, zoals ik al zei. Precies om die reden die jij al aangeeft: de angsthazerige Greetjes in de wereld schieten in de stress en hoppaaaaa –> nog wat meer polarisatie!

 5. Volgens mij kan het helemaal niet, ook niet bij tweederde meerderheid. De sharia zou afschaffing van de Grondwet betekenen, geen wijziging. In Nederland zijn kerk en staat gescheiden. Dat moeten we zo houden, vind ik.

 6. Als 2/3 van de mensen voor afschaffing van de Grondwet is, dan kan dat toch! Trouwens, je kan de Grondwet ook aanpassen aan de sharia.

  Maar hoe dan ook: ik snap niet dat zoveel mensen (inclusief ik zelf) zoveel tijd verspillen aan zo’n hypothetische discussie. Kunnen we het niet gewoon weer over 11/9-complottheorieën hebben? 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit