Kap nah

Update: De Geus neemt woorden Schipholbrand terug

Huh, Minister de Geus ergert zich aan het debat rond de schipholbrand:

“Een celbewoner heeft de brand moedwillig gesticht, maar wij in Nederland spelen het klaar de halve wereld daaromheen van schuld te betichten”

Zegt de minister. Volgens mij begrijpt de minister het niet helemaal. Niemand geeft wat voor politicus dan ook de schuld van de brand zelf. Maar er zijn wel mensen die verantwoordelijkheid dragen voor wat er na het ontstaan van de brand gebeurde, hoe er op de brand gereageerd is en hoe het natraject is verlopen. Verdonk riep bijvoorbeeld meteen dat er adequaat gehandeld was. Terwijl zij – voor zover ik weet- geen voorspellende gave heeft, hoefde ze toch het onderzoek niet af te wachten blijkbaar. De bewakers waren niet berekend op wat er gebeurde en sinds de brand zijn er talloze artikelen verschenen over de particuliere bedrijven die de bewaking verzorgen. Vrij Nederland heeft zelfs een journalist undercover gestuurd op een illegalenboot. Niet alleen toonde het artikel in de VN aan hoe makkelijk het is om zo’n baan te krijgen, maar ook hoe erbarmelijk de omstandigheden zijn. en dan het natraject. In eerste instantie bleven de overlevenden van de brand opgesloten, hoewel zij getraumatiseerd waren (gek he). En (wederom) mevrouw Verdonk was in eerste instantie niet van plan hen een verblijfsvergunning te geven.

Nou goed, het punt is dat het gaat om verantwoordelijkheid en niet zozeer schuld. Dat het gaat om allerlei zaken om de brand heen en niet zozeer om de brand zelf. Zaken die hadden kunnen voorkomen dat zoveel mensen de dood vonden. Zaken die hadden kunnen voorkomen dat zoveel mensen zo onmenselijk behandeld werden.

de irritatie van de Geus over het debat is niet terecht. het debat zelf, is meer dan terecht.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

3 comments

  1. De Geus maakt hier de ergste fout die ja als politicus kan maken: hij gaat op de stoel van de rechter zitten veegt daarmee met de trias politica zijn reet af…… Deze man hoort meteen uit zijn functie onteheven te worden omdat hij daarmee dus Γ©cht van dit land een bananenrepubliek heeft gemaakt! Schande!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit