Opgenomen

Zaterdag moest ik (mocht ik) dus weer een column voordragen in de Floorshow. Na maanden zomerpauze was het weer zo ver. Eerst de column schrijven in Le Journal (omdat mijn moeder dat wilde) in Utrecht. Toen uittypen en een paar keer doorlezen. Daarna met de trein op weg naar Rotterdam. Dat is ook altijd het moment waarop ik een beetje zenuwachtig begin te worden. Elke keer als ik denk aan het podium, het publiek, de felle lampen en de microfoon die mijn stem oneindig (lijkt het) versterkt, wordt mijn blaas spontaan slap. Het is niet continu hoor. Maar zo heel af en toe een steek van zenuwen. Als ik dan in café Floor zit, meestal een half uurtje voor aanvang, ga ik eerst 3 keer plassen en bestel dan een drankje om geduldig te wachten tot ik aan de beurt ben. Wanneer het zo ver is, zijn de zenuwen meestal een stuk minder. Alleen mijn benen willen dat maar niet toegeven. Terwijl ik op het podium sta beginnen mijn benen eigenlijk altijd zenuwachtig te trillen. De eerste keer dat ik een column deed kon ik bijna niet meer van het podium aflopen. Dat is nu gelukkig niet meer zo erg. Zelfstandig de zaal weer inlopen is een totaal haalbare kaart geworden. Zo zie je maar weer dat alles went.

Dit keer kan je mijn column hier beluisteren. Ik zal proberen dat vanaf nu vaker te doen. Tot nu toe heb ik zelden foto’s of andere opnames gemaakt bij de Floorshow. Da’s eigenlijk zonde. Al is het maar omdat ik mezelf de kans ontneem om over een tijdje hartelijk te lachen om mijn trillende benen, gekke bekken en in sommige gevallen zelfs mijn columns 🙂

Hier dus: Neerladen column

Maar mocht je me onverstaanbaar vinden, dan kan je het hier ook lezen. De floorshow wordt namelijk live vanuit een café opgenomen en de zaal is niet afgesloten. Sommige argeloze bezoekers zitten dus gewoon lekker te eten en te drinken en te socialiseren terwijl wij aan het Floorshowen zijn. Vandaar het lawaai op de achtergrond.

U bent integratiemoe. Althans, iets meer dan 70% van u is – volgens Maurice de Hond – integratie moe.

Moe van de polarisatie, moe van de harde toon. Moe van het geschreeuw.

Nederland is moe. Zo moe dat de hele integratiekwestie van de politieke agenda is verdwenen en slechts een onderwerp is van tendentieuze splinterpartijen met grootheidswaanzin die zich in hun eentje een groep wanen.

Bij het lezen van de verkiezingsprogramma’s zou je nooit vermoeden dat er in Nederland de afgelopen jaren verschillende revoluties hebben plaatsgevonden.

Terug naar de orde van de dag lijkt men te willen zeggen.

Moe!

Te moe om te denken aan die Congolezen die we terug hebben gestuurd naar een land waar ze mishandeld werden omdat asiel zoeken daar niet wordt geapprecieerd.

Te moe om te denken aan die vluchtelingen die we vastzetten en die kinderen die daar – tsja ‘tis spijtig – de dupe van zijn.

Te moe om even stil te staan bij die uitgeprocedeerde asielzoekers die we met zo;n brute kracht eruit trappen dat zelfs de marechaussee gewetensbezwaren begint te krijgen.

Zo moe dat we niet stil willen staan bij die kinderen en jongeren die hier geboren zijn en steeds te horen krijgen dat ze allochtoon zijn of buitenlander en hier niet echt thuis horen. In ieder geval minder dan sommigen.

Gapend moe van discussies over boerka’s, niqaabs  en dubbele nationaliteiten.

Nou, nu komt het moment waarop ik u het slechte nieuws moet vertellen. Ik zal proberen voorzichtig te zijn.

WAKKER WORDEN!

We hebben in al onze vermoeidheid één ding over het hoofd gezien. Er is onhandig genoeg nog werk aan de winkel.

Want dacht u nou echt dat problemen verdwijnen omdat we er niet meer over praten? Denkt u echt dat terug gaan naar de desinteresse en onverschilligheid van het pre 11 september tijdperk een oplossing biedt? U vindt het vast vervelend om te horen, maar we zijn nog maar pas begonnen. En er is nog werk aan de winkel.

De multiculturele samenleving – ONZE samenleving – zo invullen dat het hier voor iedereen fijn vertoeven is, is de grootste uitdaging waar Nederland voor staat sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Maar verder dan fase 1: het spuien van ontevredenheid en blussen van brandjes zijn we echt nog niet gekomen.  We hebben alle energie gestopt in het verzinnen van restricties en het spelen van paniekvoetbal, zonder daarbij het belangrijkste te doen: Een visie formuleren op onze maatschappij. Hoe willen we leven in Nederland?

Die vraag is tot nu toe nergens te bekennen. Laat staan een antwoord. We zijn al enige tijd voorbij de vraag óf we een multiculturele samenleving willen. Die hebben we al! Stop met die vraag te stellen. Stop met het de multiculturele samenleving te noemen. Het is ONZE samenleving. De samenleving. De enige die we hebben.

Slapen en moe zijn is geen optie. Er is werk aan de winkel. Blijf met je fikken van die snoozeknop af en wrijf de vermoeidheid uit je ogen. Wordt wakker. Het is een nieuwe ochtend in Nederland. We zijn nog maar net begonnen. Het mooiste moet nog komen.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

13 comments

 1. BTS? Staat dat niet voor Bratislava? 😀

  Maaruh… Xav, ik moet zeggen dat ik (weer) erg onder de indruk ben.

  Ik weet voor het eerst in mijn leven op wie ik moet stemmen 😉

 2. Ik vind het wel jammer, dat het een column is met een wijzende vinger. Aan een fijne multiculturele samenleving hoort iedereen in Nederland mee te werken.

 3. Naar wie wijs ik dan? Ik heb het over ons. Wij in Nederland. Wij mensen die deze maatschappij maken. Als dat wijzen is, dan so be it.

  Vraag is wel. Wat is er an sich mis met wijzen?

 4. Saaa XAv je column is weer retegoed. Laat volgende keer effe weten als je weer naar de Floorshow gaat, zodat ik je kan opvangen als je met trillende benen van het podium komt.

 5. Duimen omhoog.. Je hebt helemaal gelijk dat we al LANG simpelweg een multiculturele samenleving hebben. Alleen toen Fortuyn en al zijn zielige nakomers opeens begonnen te beweren dat de mc samenleving volledig mislukt zou zijn, heeft bijna heel Den Haag dat overgenomen en werd het een soort waarheid. Vreemd.. In mijn idee en omgeving klopt daar iig erg weinig van. Natuurlijk zijn er op bepaalde gebieden problemen maar die zijn alleen maar verergerd door de eindeloze hoeveelheid ongenuanceerde, stigmatiserende, zondebok aanwijzende uitspraken van vooral de rechtsere politici maar ook de media van Nederland. Ik vraag me vaak af hoe klote het is de laatste jaren om Marrokkaan of Antilliaan in NL en constant te horen dat jij het probleem bent terwijl je gewoon normaal onderdeel ben van de maatschappij of misschien zelfs wel heel hard je best doet om geaccepteerd te worden.

  Tijd voor mensen met gezond verstand, een open blik en het hart op de goede plek.

  Sowieso moeten we zo snel mogelijk af van dat rotbegrip allochtonen. What the hell does it mean? Echt – vraag aan al die mopperende “Hollandse” Nederlanders wie zij daarmee bedoelen.
  Iedereen met een huidskleur die donkerder is dan die van hun? Alle moslims? Marokkanen? Polen?
  Etc. etc. Je bent Nederlander of (nog) niet. Punt. Ik heb bij aardrijkskunde vroeger geleerd dat allochtoon betekende dat je niet uit een bepaalde stad of regio kwam. De huidige “allochtonen” heetten toen nog gastarbeiders of buitenlanders. Ik ben dus volgens die oorspronkelijk betekenis een allochtone Amsterdammer, ook al woon ik hier al 13 jaar (kom uit Den Haag) terwijl mijn buurmeisjes van Marokkaanse komaf autochtone Amsterdammers zijn..

  Anyway.. Gewoon wij en ons en niet wij en zij..
  Veel succes morgen. Ik hang tussen SP en GL. Wie weet.. 🙂

 6. @Jeroen: Allochtoon krijgen we voorlopig niet weg. Aan de andere kant, al verandert het woord, dan verandert dat nog niks aan de betekenis.

  Sp of GroenLinks, ja dat hoor ik wel vaker 🙂 Waarom ik geen Sp zou stemmen:

  – SP is tegen 2 nationaliteiten. Mij lijkt dat niet zo’n issue
  – SP is voor verplichte inburgering in het buitenland. Dat vind ik echt een idioot idee.
  – Daarbij doet SP weinig voor het milieu. Ik zou het fijn vinden dat als we straks die ideale maatschappij weten te creeeren dat we dan nog milieu overhebben om in te leven 🙂

 7. Thanks voor reply. Allochtoon als begrip zal idd niet opeens verdwijnen, maar we moeten er wel naar toe. Vergis je niet hoeveel negatieve kracht dat woord heeft gekregen en hoe weinig mensen de juiste betekenis kennen. Het is een term die verschillende groepen Nederlanders constant verdeelt ipv bij elkaar brengt.
  Tijd terug was een bekend Amerikaanse politicologe een tijd in NL om te kijken hoe het hier gaat. Wat haar het meest verbaasde was dus dat er constant met term allochtoon gesmeten wordt. Je kan veel zeggen van de VS (heel veel..) maar zodra iemand daar een Am. paspoort heeft istie Amerikaan. Mexican-American, African-American, Italian-American etc.. Een woord als allochtoon bestaat daar niet.

  Wb SP vs GL: thx voor vergelijking. Vanavond weet ik meer 🙂

 8. Native-american……..
  Afro-american…..

  wat is het verschil met allochtoon, het is dezelfde manier van een groep in een hokje drukken. Zou je alleen american gebruiken dan zou je er zijn maar dat moet dan van beide kanten komen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit