Sint N.

Elk jaar schrijf ik een stukje over die vervelende vent met z’n witte baard. Dit jaar heb ik er geen zin an. Dus bij deze het stukje van vorig jaar op herhaling: 

Pepernoten en zingende kinderkoren luiden ook dit jaar weer de start van de Sinterklaasperiode in. Vol lof en met veel spektakel wordt Sint N. vandaag bij Sneek ontvangen en wekenlang wordt de goedheiligman aan alle kanten bejubeld. Samen met zijn Zwarte Pieten reist hij het hele land door en wordt overal zonder aarzeling binnengehaald tot in de huizen van de mensen toe.

Elk jaar erger ik me meer aan dit kinderfeest. Niet zozeer om Sint N. himself, maar meer om die oliedomme Zwarte Pieten die er omheen dartelen. Elk jaar weer ga ik de discussie met mensen om mij heen aan. En elk jaar weer proberen zij mij ervan te overtuigen dat de Pieten zwart zijn door de schoorsteen en dat de ze helemaal geen negers moeten voorstellen. Dat de dikke lippen en het Surinaamse accent toevalligheden zijn en dat ik niet zo moet zeuren.

 

Maar dit jaar, het jaar dat de Nederlandse grenzen nog maar op een kier staan, heb ik hele andere vragen te stellen rond de persoon sinterklaas en zijn pieten.

Want is deze Sint N. wel de rechtschapen man die hij pretendeert te zijn? Er zijn een aantal redenen om aan te nemen dat er meer schuil gaat achter de baard en mijter van Sint. N. dan in eerste instantie verwacht mag worden. Zo zijn er bijvoorbeeld de Pieten. In het kader van het verscherpte asielbeleid is het belangrijk om stil te staan bij deze werknemers van Sint N.

Het is niet duidelijk wat de exacte nationaliteit van deze mensen is, maar zij lijken toch weinig Europees zo op het eerste gezicht. Ook hun overduidelijke buitenlandse accent roept vragen op. Hebben zij de verplichte inburgeringscursus wel met succes doorlopen?

Naast de dubieuze identiteit van de Pieten is er natuurlijk nog de kwestie van de financiën. Jaarlijks brengt Sint N. vele honderdduizenden kado’s mee voor de Nederlandse kinderen. Hoe bekostigt Sint N. deze gulheid? Voor zover bekend is het Sint N.-schap de enige baan die hij heeft en het lijkt onmogelijk om die ene maand per jaar voldoende geld te verdienen om de vele presentjes te bekostigen. Hebben we hier van doen met een belastingvluchteling?

Maar er is meer: In het kader van de strijd tegen het terrorisme is het dit jaar misschien goed om de verdachte pakketjes die de Sint rondbrengt te controleren op bijvoorbeeld anthrax en explosieven. Zijn ouders wel voldoende op de hoogte van de risico’s die hun kinderen lopen, wanneer zij onbezorgd de kado’s op 5 december open maken? Voor de niet traceerbare Sint N. zou niks makkelijker zijn dan via zijn wijdverbreide netwerk van sympathisanten – Nederlandse kinderen voor eens en voor altijd de mond te snoeren. En na de vele aanslagen en arrestaties van vermeende terroristen in de afgelopen jaren, weet iedereen hoe makkelijk (en zelfs goedkoop) het is om in Nederland aan wapens te komen.

Daarnaast is Sint N. een oude katholieke priester die graag kleine kinderen op schoot heeft, elk jaar met ontvoering dreigt, aan mensensmokkel doet en nog in lijfstraffen gelooft. Binnen het kader van de Nederlandse wet kan alleen al op basis van deze gegevens worden vastgesteld dat Sint N. en zijn Pieten onderdeel uitmaken van een criminele organisatie. Een organisatie die met veel enthousiasme jaarlijks het land binnen wordt gehaald. Dit kunnen wij niet langer tolereren. Wij zijn al veel te lang tolerant geweest en de maat is vol.

In het post Pim Fortuyn tijdperk kunnen wij het ons niet meer veroorloven om dit soort groeperingen toe te staan in onze samenleving te infiltreren. De risico’s zijn te groot. Zo hebben zowel 11 september als vorig jaar de moord op Theo van Gogh (ook door een man met een jurk en een baard gepleegd) nog uitgewezen.

Volgend jaar zal Sint N. zijn asielprocedure gewoon moeten afwachten in een AZC, zijn Pieten zullen in het bezit moeten zijn van een geldige werk/ c.q. verblijfsvergunning en mochten de beschuldigingen aan zowel zijn adres als die van de Pieten gegrond blijken te zijn, dan moeten zij al bij de grens terug worden gestuurd. Want vol is Nederland misschien niet, maar zoals meneer Fortuyn al eens constateerde, is het toch wel bijzonder druk.

At your service Sint. N!

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

21 comments

 1. Sinterklaas hoort gewoon te blijven en de Zwarte Pieten ook. Er zijn allerlei soorten Zwarte Pieten, domme, slimme, leuke en vervelende Zwarte Pieten. De pieten zijn zwart, omdat het van oorsprong Moren zijn en Sinterklaas komt uit Turkije. Het uitdelen van kadootjes aan arme kinderen heeft echt bestaan en dat hoort ook zo te blijven. Zo was het en zo wordt het ieder jaar nagespeeld en dat de commercie er op inspeelt, is een andere zaak.

 2. Ja, ja, Xaffie, ik lees wel tussen de regels door hoor. Het is leuk geschreven, alleen had je wel Sneek mogen vervangen door Middelburg. 😀

  Maar jij lijkt helemaal niet op Zwarte Piet en zelfs niet op Pieternel. Komen de borsten van Pieternel ook ineens naar voren als de Sint binnen komt, Xaffie? Trouwens, hoe is dat met jouw borsten? hihihi.

 3. my boobs, my business. 🙂

  Maar ik heb het wel al meerder malen naar mijn hoofd gehad zo rond deze tijd. Moest ik lachen joh. Ha ha ha, wat een dijenkletser!!

 4. Het is een kínderfeest, en de kínderen genieten ervan. Nederlandse kinderen. Zwart, blank, rood, geel, whatever. En voor hen is dit feest bedoeld. Dus volwassenen die zich druk maken om sinterklaas en consorten.. step back en wait a while.. zes december is hij weer weg! 😉

  Ik kwam van de week een (van nature) zeer donker jongetje tegen in een zwarte-pietenpakje met zwartepietenschmink op zijn gezicht. Dát is stoer 😀

 5. ik vraag me af hoe het zal zijn als de rollen zouden omdraaien. een zwarte sint en witte pieten. dan hebben we in Nederland de poppen aan het dansen, stront aan de knikker en noem maar op. zelfs het idee van allerlei gekleurde pieten werd niet geaccepteerd. omdat het de kindertjes zou verwarren. pff.

  we leren onze kinderen om niet te liegen, maar wat doen we zelf? liegen dat een of ander oude lul onze kinderen de cadeaus geeft.
  we leren onze kinderen dat neerkijken op mensen van andere culturen niet goed is. en wat doen we zelf? we stellen ze bloot aan een witte man die een zwarte man commandeert. de witte man is oh zo lief, omdat ie cadeautjes geeft en diezelfde witte man zegt tegen de zwarte man dat ie maar de stoute kinderen moet gaan pakken en in zijn zak stoppen om naar Spanje mee te nemen. stuur jezelf een retourtje naar de man, aub.
  we leren onze kinderen dat iedereen gelijk is. en wat doen we? we accepteren het als onze kinderen mij, mijn mooie bruine dochter en andere bruine kinderen allerlei opmerkingen naar hun hoofd krijgen. zwarte piet zus, zwarte piet zo. en we blijven beweren dat het een kinderfeest is? of andere kinderen die bang voor ze zijn. en moeten we dan blij zijn dat het snel 6 december is? geen wonder dat kinderen makkelijk kindersoldaten worden. ze zijn gemener dan volwassenen.

  sorry! bij mij komt er geen sinterklaas of zwarte piet binnen.

 6. Dan vraag ik me af. he.. hoe hebben jullie zelf als kind, Sinterklaas beleefd… vonden jullie het leuk, toen? Spannend? Of riep het angst en weerstand op als kind? Waren jullie pislink omdat jullie ouders jullie hadden “voorgelogen”?

  Ik kan me nog heel goed herinneren hoe leuk en spannend ik het vond. En als ik die blije koppies van mijn kinderen zie.. heb ik het van harte voor ze over om ze “voor te liegen”. Ze zullen me dat later vast wel willen vergeven. En ik zal mijn best doen het trauma dat deze liegactie zal veroorzaken, zo veel mogelijk binnen de perken te houden en ervoor te waken dat dit trauma er niet voor zorgt dat ze in de criminaliteit belanden. Maar tot die tijd laat ik ze gewoon maar genieten van dit feest, net zoals ik deed als kind.

 7. Ter aanvulling: Ik heb blanke kinderen, dus ik weet niet hoe het voor ze zou zijn als ze “zwarte piet” genoemd zouden worden. Mijn kinderen zijn ook niet roodharig, en worden dus ook geen “vuurtoren” genoemd. Een bril hebben ze ook niet, dus “vieroog” zal er ook niet inzitten. Maar waarschijnlijk zullen ze vroeg óf laat wel wat naar hun hoofd krijgen.. want kinderen vinden altíjd wel wat om te zeggen tegen en over een ander. Zo zijn kinderen. Daar verandert het uitbannen van Sinterklaas helemaal niets aan. Is het niet “zwarte piet”, dan is het ongetwijfeld wel wat anders.

 8. Let op: van mij hoeft Sint N. niet weg. Zelfs de pieten hoeven niet weg. Een andere toon mag van mij alleen wel. Niks mis met gekleurde Pieten. Zijn we daar ook weer van af. En wat betreft de leugen. Dat is ook niet waar ik mee zit. Kinderen komen wel over leugens heen. Het zijn nou eenmaal kinderen – en leven in een ietwat andere realiteit is eigenlijk alleen maar leuk.

 9. @ Jenni: om je vraag te beantwoorden. sinds ik mezelf heb ‘heropgevoed’, nam ik mijn moeder kwalijk dat ze me heeft voorgelogen en voor de angst die ik had. mijn angst was niet dat er zwarte pieten waren, maar dat ik meegenomen zou worden en mijn moeder zou daar niks tegen doen, omdat ze zelf erbij stond te lachen. vandaar dat dat ook een van de redenen waren waarom ik sinterklaas niet vier. de wereld is al een beetje kronkel, moet ik daar zelf ook mijn steentje bij gaan dragen door te accepteren dat mijn dochter angst heeft? nee! bij mij doorbreek ik alle vicieuze cirkels die voor mij negatief zijn.

  als het gaat om je tweede opmerking over allerlei namen dat kinderen kunnen verzinnen heb ik dit te zeggen. dat het de een niet is, maar de ander wel, betekent niet dat ik het accepteer. ik ben een moeder dat als mijn dochter een woord gebruik tegen een ander die niet goed is, zal ze het meteen weten. ik accepteer geen enkele woord waarbij de ander rot kan voelen. stel je voor dat ze zwarte piet zouden gaan veranderen in bijvoorbeeld joodse pieten. dan dan heb je de gehelen joodse gemeenschap tegen je. ze zouden ook rechtzaken aanspannen en ze winnen ook. als andere Antillianen of bruine mensen mee willen doen aan sinterklaas en het concept blijven onderstuenen dan moeten ze dat zelf weten. ik accepteer het niet!

  we hebben als ouders een voorbeeldfunctie en ik vind dat als het om sinterklaas gaat, we daarin falen. ik, mijn dochter en velen anderen moeten leven met de angstige blikken van kinderen als ze ons zien in deze tijd. wij zien hoe kinderen aan hun ouders vastklampen als ze ons zien in deze tijd. ik en vele ouders met mij, moeten onze kinderen troosten als ze in deze periode huilend en triest thuiskomen als het nog een keer is gebeurd dat ze zwarte piet zus en zwarte piet zo werden genoemd. dit alles moet ik en velen met mij ieder jaar weer meemaken, terwijl mijn kind zelf ziet en voelt dat ze geen zwarte piet is. en moet ik dat blijven accepteren en heel leuk en gezellig sinterklaas blijven vieren, omdat het een kinderfeest is? dacht het niet!

  ik heb dit jaar voorgenomen dat als de eerste de beste kind, en de anderen die volgen, mijn dochter een of ander zwarte piet noemen, gewoon te zeggen dat sinterklaas niet bestaat. is dat gemeen? ja! jammer voor dat kind die daar nog in geloofd. en nee! omdat ik opkom voor mijn kind en andere kinderen. zolang ik leef zal ik me verzetten tegen de gevolgen van het concept zwarte piet.

  @ Xaviera: van mij hoeft sinterklaas ook niet weg.
  ik had vandaag op tv trouwens gekleurde pieten gezien. om een idee te geven hoe ik al die jaren ben ‘geconditioneerd’, ik vond het raar. waarom? ik heb toch een grote mond dat ik sinterklaas niet vier en dat ik tegen het concept zwarte pieten ben? na even te zijn gewend aan de gekleurde pieten dacht ik: ja, zo moet het zijn. een vrolijke boel. een echte kinderfeest!

 10. Zwarte pieten mogen niet ‘zwart’ heten omdat daar iets ‘slachts’ ‘doms’ of weet ik wat niet mee geassocieerd zou kunnen worden? Die associatie hebben alleen volwassenen hoor!
  Mijn kids zijn bruin, zijn gek op zwarte piet en zien zowel hen als Sinterklaas als 1 groot feest. Een mooi middel om integratie en gelijkheid te benadrukken! Want al die rare idee-en, echty al die rare idee-en zitten in ons hoofd en niet in die van die kleintjes!

  Mijn 3 kinderen genieten van dit jaarlijks feest. En wanneer er iemand hen komt vertellen dat het 1 grote leugen is denk ik niet dat ik erg vriendelijk reageer (overigens wel altijd netjes en coorect). Waar haalt iemand het lef vandaan om zijn principes en leefovertuiging aan mij en mijn kinderen op te dringen? Ben je het niet eens met mijn opvoeding, levensovertuiging of gedachjten, kom gezellig langs, krijg je een kop koffie en eventueel een borrel er bij en dan praten we er over. Maar speel het niet via en over de rug van mijn kinderen!

 11. DarJulIs: Natuurlijk hoef je het niet te accepteren dat kinderen namen verzinnen voor anderen. Dat doe ik zelf ook niet. Maar je bent er niet altijd bij, want het gebeurt grotendeels op school, en het gebeurt dus tóch. Daar verander je niets aan.

  Mijn zoon zei toevallig laatst tegen de (bruine) dochter van mijn vriendin “he, jij lijkt ook wel een beetje op zwarte piet!”. En daar bedoelde hij niets mee, dat was alleen een constatering van zijn kant. Zij antwoordde vol trots “ja, goed he! En ik heb lekker geen schmink nodig”…

  Toch knap, dat zo’n jong kind (zes jaar) toch een dergelijke ervaring naar iets positiefs weet te draaien….

 12. @ Crisis: wie mijn kind uitscheld, krijgt met mij te maken. of je het leuk vindt of niet. want als moeder moet ik er voor mijn kind zijn. dan kan ik haar net zo goed zelf gaan uitschelden samen met de andere kinderen. als een ouder hun kind(eren) niet aanspreken op hun gedrag is dat hun probleem. dan zeg ik: kom maar op! mijn kind publiekelijk uitschelden en ik moet dan mijn mond dichthouden en bij jou, notabene, degene die mijn kind heeft uitgescholden een kopje koffie gaan drinken? nee, dank je! (ik zeg er meteen bij dat ik niet persoonlijk jou bedoel, omdat we elkaar niet kennen, maar mocht zoiets gebeuren zal ik niet naar de ouder gaan. in de opvoeding moet het al duidelijk zijn dat uitschelden, op welk manier dan ook niet goed is. punt uit!)
  als jij mij kan uitleggen waar de integratie en gelijkheid zit in dit feest, kan ik best overwegen om sinterklaas te gaan vieren. overtuig me maar zou ik zeggen.
  mijn dochter vind de sitnerklaas feest ook leuk. bij mij thuis wordt het niet gevierd. op school doet ze gewoon gezellig mee met alle kinderen. plezier met kennis van de waarheid is ook te gek. ze geniet er nog steeds van en ik laat haar, maar ik moet er ook voor zorgen dat ze zich lekker blijft voelen in haar vel.
  overigens, iedereen die sinterklaas wil vieren moet het zelf weten. het is hier dat ik deze discussie aanga. in mijn dagelijks leven begin ik deze discussie niet, tenzij iemand aandringt om te weten waarom ik het niet vier. maar dan moeten ze mijn mening ook accepteren en het laten zoals het is en verder gaan genieten. het is een typisch nederlands kinderfeest die al jaren gevierd wordt. dus ik vind dat ik weer al veel van mezelf geef door mijn mond dicht te houden en iedereen in hun waarde te laten. maar geen domme opmerkingen maken tegen mijn kind, want ik spring erop als een leeuwin. als het feest afgeschaft is ga ik ook niet een gat in de lucht springen van blijdschap. ik blijf neutraal, want ik weet dat veel mensen het erg zullen vinden.

  ik ben een open, ruimdenkende Antilliaanse vrouw. ik word ook zelf raar aangekeken door andere Antillianen, omdat ze vinden dat ik niet zwart genoeg ben of omdat ik te vernederlandst ben. alsof mezelf verder ontwikkelen en opvoeden niet goed is. ik blijf mezelf met mijn eigen mening, visie, ideeen, etc.

  @ Jenni: een kind bedoeld er niks mee, je hebt gelijk. zou je het accepteren als jouw kind tegen een ander jongetje zegt: hey, je bent een jood, waarom draag je geen jodenster? (omdat hij toevallig heeft geconstateerd dat joodse kinderen in de oorlog ook een jodenster droegen?) iedereen kan zeggen dat het niet te vergelijken is, dat kan wel kloppen, maar het is even erg. en hoe kan ik het anders zeggen, zodat het te begrijpen is wat ik bedoel?

  sommige vervelende dingen gebeuren op school, daar heb je ook gelijk in, maar je kan er wel degelijk iets aandoen. iedere dag na school heb ik gesprekken met mijn dochter. als ik dingen hoor die voor mijn niet te accetperen is, ben ik de volgende bij de juf of directeur. we hebben toch allemaal het recht om te klachen als er dingen niet naar wens lopen? dan maak ik ook gebruik van die recht. mijn dochter kan zichzelf goed verdedigen, maar soms moet ik er zijn voor haar en er iets aan doen. ik ga niet stil zitten. dan maar een vervelende moeder.

 13. @ DarJulIs: Uit het feit dat je eerst refereert aan kindsoldaten, en vervolgens aan jodenvervolging in vergelijking tot het Sinterklaasfeest, merk ik dat het je erg hoog zit. Ik wens je dan ook veel sterkte.

 14. Great pictures! Good old Europe .. they just don’t get the rasicm thing. You should hear some of the shit that comes out of my family and friends in Poland .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit