Veiligheid

De dinsdag kwestie:

Voel jij je veilig? Het is nog steeds zo dat het gevoel van veiligheid een issue is voor veel mensen, terwijl de veiligheid in Nederland feitelijk wel is verbeterd.

Wat denk je dat er moet gebeuren om de veiligheid te verbeteren? Meer blauw op straat? Strenger straffen? Iets anders?

En als het gevoel van onveiligheid blijft, terwijl het feitelijk veiliger is geworden, moet je dan toch meer maatregelen nemen?

Ik ben heel benieuwd..?

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

20 comments

 1. Ik voel me ook veilig in Leiden. Het is trouwens meestal een gevoel, dat niet door statistieken en/of de werkelijke situatie wordt onderbouwd.

 2. Veiligheid zit deels in je eigen hoofd. Is voor een groot deel afhankelijk van je eigen instelling. Ik ken een heleboel mensen die zich in mijn buurt totaal niet veilig voelen. Voornamelijk door de enorme massa hang-Antilianen die de hele dag domino spelen op straat en in het Papiaments naar elkaar schreeuwen. Maar als je ze beter leert kennen zijn het relaxte lui en hebben ze helemaal geen ruzie.. ze communiceren gewoon eh.. wat luid πŸ˜€ En ik voel me hier zo veilig als het maar kan.

 3. Veilig: ja.
  Maar dat wil niet zeggen dat het altijd aangenaam is.
  Daarbij kan ik mijn mannetje wel staan en eventueel snel ter been.
  Maar ook mensen die wat afhankelijker en/of kwestbaarder zijn moeten zich natuurlijk veilig kunnen voelen.

  Rotjochies zijn er altijd natuurlijk. Op wangedrag moeten sancties staan, maar tegelijkertijd moet er goed buurtwerk zijn. Jonge mannen en vrouwen die een baken kunnen zijn voor zwalkende jongens en meisjes door ze te motiveren hun school af te maken en te wijzen op de effecten van hun gedrag op hunzelf en hun omgeving.

 4. Ik woon in niet een van de beste buurten in Den Haag, maar ik voel me niet onveilig. Nou ben ik ook niet vaak ‘s nachts op straat, maar toch.

  Het is al gezegd: het gevoel van onveiligheid zit vaak tussen de oren. Je ziet een groep hangjongeren en pakt automatisch je tas wat steviger vast of loopt zelfs een blokje om. Ik denk dat veel mensen die zich onveilig voelen, ZELF weinig hebben meegemaakt.

  Meer blauw op straat? Hmmmm… dat kan ook juist agressie uitlokken natuurlijk. Ik ben zelf een voorstander van veel cameratoezicht en keihard straffen. Dat idee uit Amerika (roze gevangenis en roze overals) vind ik wel wat! πŸ˜€

 5. Ik heb ook eens gelezen dat vooral ouderen zich het onveiligst voelen, terwijl het juist de jongeren zijn die het meest slachtoffer worden van geweld en berovingen.

 6. Als het gevoel van onveiligheid blijft dan moeten er wel zeker maatregelen genomen worden.
  Maatregel 1: Ophouden om bij van alles en nog wat ‘oorlog aan het terrorisme’ te roepen.
  Maatregel 2: Het goede en het slechte nieuws evenveel ruimte geven in de media.
  Maatregel 3: Ga nou toch eens al die rijkdom wat beter verdelen!

 7. Peter,

  wat heeft een groep jongeren die mensen lastig vallen en bv tasjes stelen te maken met terrorisme te maken?
  Of met verdelen van rijkdom?

  Wat hebben een groep londsdale jongeren daar mee te maken?

 8. @ BTS: ik denk dat Peter doelt op (het beeld over) Marokkaanse hangjongeren en jij meer op (het beeld over) Hollandse hangjongeren of jongeren in het algemeen.

  Het hangt misschien af van de plek waar je woont, welke jongeren meer in het oog springen. In ieder geval wordt er over de eerste groep het meest gepraat.

 9. Juist. Het gaat meer over het beeld dat sommige mensen van wat dan ook hebben en zoals anderen al schreven zit veel onveilig gevoel meer tussen de oren dan dat die er in hun omgeving werkelijk is.
  Voor alle duidelijkheid: ik wil elke vorm van a-sociaal gedrag tot en met criminaliteit niet bagatelliseren. Het is fout en het blijft fout.
  Maar dat zegt nog niks over ‘het gevoel van veiligheid’.
  Xaviera vroeg of er verder nog maatregelen genomen moeten worden als dat gevoel maar blijft bestaan, ook al is er meer blauw op straat en neemt criminaliteit af.
  In mijn reactie gaf ik aan dat de overheid niet moet overdrijven en daarmee gevoelens van onveiligheid onnnodig vergroten, dat de berichtgeving in de media wat uit balans is als het om goed en slecht nieuws gaat en dat er wel degelijk nog oorzaken zijn weg te nemen, die mensen op het idee brengen dan maar op het slechte pad te gaan en zodoende anderen een onveilig gevoel bezorgen.

 10. Media in Nederland is duidelijk rechts…

  Alles wat negatief over allochtonen is zal meteen op de voorpagina gaan.

  Een bericht over allochtone schoolverlaters zal bv gaan over die 5 procent die de school verlaat en niet die 95 procent die wel naar school gaat!

 11. Ja ach, zijn de media rechts? Ik hoor iedere rechtse politicus of aanhanger daarvan beweren dat de media (in ieder geval het Journaal) links zijn. Moet je eens kijken op pagina 316 van NOS tt: die klacht staat er minstens 1x per week op.

  Er is m.i. best wel wat positiefs op tv, maar je moet er naar op zoek. Zo zenden de NMO (Nederlandse Moslimopmroep) en de NIO (Nederlandse Islamitische Omroep) iedere zondag tussen 12.00 en 13.00 best leuke programma’s uit, variΓ«rend van discussieprogramma’s met jongeren die best iets zinnigs te zeggen hebben, tot reportages uit het buitenland, Koranrecitaties en uitleg. Nederlands gesproken tekst wordt ondertiteld in het Turks en Arabisch en anderstalige tekst in het Nederlands. Allemaal zeer goed te volgen, maar je moet er ff open voor staan. En wat te denken van de Meiden van halal (NPS)?

  Maar ja: ga je daar als (in aanleg) xenofobe autochtoon naar zitten kijken? Of lees je liever op de voorpagina van de Metro dat de Marokkaan een imagoprobleem heeft?

 12. @Laurent: da’s beter toch!
  @Huibert: Ja daar lijkt het inderdaad wel op. Punt is alleen of je dan idd meer blauw op straat moet hebben of dat je dat geld moet investeren in een reeel probleem.
  @Jenni: Ja, Antillianen (en Arubanen) en domino….da’s altijd feest πŸ˜‰

  op de rest kom ik terug. Moet de deur uit πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit