The truth will set you free

liegen doen we allemaal wel eens. Schadelijk wordt het pas, wanneer we onze capaciteit om de waarheid te verfraaien inzetten om een gebrek aan karakter te verbloemen.
Dit inzicht schiet door mijn hoofd wanneer ik zondagnacht in de nachttrein richting Utrecht zit. In mijn coupé zit een groepje studenten, die na een gezellige nacht in het Amsterdamse het idee heeft dat zij alleen te verstaan zijn wanneer zij op zeer luide toon hun mening verkondigen. Toch stoor ik me er niet aan. Dronken mensen vertellen namelijk de waarheid en persoonlijk mag ik dat wel in een mens.

 

Liegen is niet de grootste misdaad, tenzij we ons talent ertoe gebruiken om valse verwachtingen te kweken bij diegenen die op ons rekenen.

E�n van de studenten denkt nu de oplossing te hebben gevonden voor de armoede en honger in de wereld. Met glinsterende ogen, een dubbele tong en vol enthousiasme deelt hij zijn antwoord op deze kwestie met de anderen. Morgen zal hij het allemaal weer kwijt zijn.

Dat is het vervelende van alcohol. Het drinken ervan leidt tot oplossingen, het verwerken ervan tot vergeetachtigheid. Toch mag ik dat wel, want is dat niet eigenlijk wat de waarheid is? Een momentopname die een dag later een hele andere realiteit kan beslaan?

Liegen kan relaties gaande houden. Tenzij het een tweede natuur wordt en de waarheid slechts een pion in het spel der manipulatie.

De trein nadert nu Station Utrecht Centraal en de studenten zijn stil. ieder van hen is verdiept in zijn eigen versie van de waarheid. De stilte is toepasselijk. Is dat niet wat een ieder doet, zijn versie van de waarheid proberen te rijmen met die van een ander?
Liegen doen we allemaal, maar wat kan het pijn doen wanneer er tegen je gelogen wordt.

Nog een klein stukje lopen en ik ben thuis. De nacht is ijskoud en de wind waait o�nverbiddelijk. De heldere maan verfrist en verlicht mijn gedachten. Wanneer ik mijn voordeur opendoe rent mijn kat me tegemoet alsof ik jaren van huis ben geweest. Wat is thuiskomen toch heerlijk.

Liegen is niet erg, maar lieg nooit tegen jezelf!

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit