SP

Dat Geert Wilders een droplul is, wist ik al. Jan Marijnissen weet me echter te verassen op de zaterdagochtend. Nu is voor de rooie rakker het opgeven van een dubbele nationaliteit door bewindslieden een “goed” voorbeeld. Het was onzin toen Greetje het zei, het werd nóg onzinniger toen Kamp het probeerde te verdedigen en het blijft ronduit belachelijk nu SP baas Janneman ermee op de proppen komt.

Hoe komen deze mensen er toch bij dat slecht gëïntegreerde mensen, beter zouden integreren met maar 1 paspoort? (de redenering van Kamp). Paspoort of niet (het is überhaupt zo’n non-document, alhoewel wel handig), de menselijke geest werkt niet langs dat soort ambtelijke lijnen. In een vreemd land wonen is moeilijk voor iedereen. Hoe slechter de omstandigheden, hoe moeilijker overigens. Het gras is voor de gemiddelde medemens gewoon groener aan de andere kant. Het land van herkomst wordt geromantiseerd al weet men ergens diep van binnen best dat een leven daar een gepasseerd station is. Dat is niet iets wat allochtonen doen, dat zie je over de hele linie. En hoe minder keus de mens heeft in waar hij leeft en hoe slechter de omstandigheden zijn waar hij leeft (in de eigen beleving), hoe groener dat andere gras eruit gaat zien. Niet geheel onlogisch.

Ja, er zijn mensen die hier al een hele tijd wonen en nog steeds slecht of geen Nederlands spreken. Maar dat komt voornamelijk omdat het ons voorheen gewoon weinig interesseerde of deze mensen wel of geen Nederlands spraken. Net zoals de Nederlanders die op Aruba wonen hebben zij de taal nooit (goed) geleerd. Dat is iets om aandacht aan te besteden en in te investeren. En daarbij mag van deze mensen zelf inzet worden verwacht. Gewoon, omdat het anders erg moeilijk wordt om te functioneren in een maatschappij waarin taal zo belangrijk is.

Maar integratie betekent niet dat je van Nederland moet houden (die plicht heb jij ook niet), dat je het met alles in Nederland eens moet zijn of dat je je moet aanpassen aan een of andere concept van wat een Nederlander moet zijn.

Maar goed, het blijft voor mij onduidelijk wat het “goede” aan het opgeven van een van je nationaliteiten is. Slecht vind ik het ook niet. Vooral bijzonder onbelangrijk.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

6 comments

  1. Ik was ook erg verbaasd toen ik dat vanochtend las. Ik heb het niet gehoord en heb nog nergens een uitleg gelezen… maar dat was nou niet bepaald een uitspraak die ik wilde horen van mijn partij

  2. Je kan het ook zien als een streep zetten onder de discussie. Alleen bewindslieden een enkelvoudige nationaliteit. Gezien de sentimenten lijkt me dat wel een goede oplossing. Anders blijven we er tot in de lengte der dagen over dooremmeren.

  3. @Joop: gewoon maar toegeven aan “de sentimenten” ofwel de waan van de dag lijkt me nou juist geen oplossing. Of moeten we ook alle allochtonen de grens maar overzetten om van het geëmmer van een stel tokkies af te zijn?

    De sp heb ik altijd al een naar populistisme neigende club zonder duidelijke visie gevonden. Deze uitspraak van Marijnissen bevestigd dat maar weer eens.

  4. Nou ja, eigenlijk interesseert het me geen reet. Ik ben eigenlijk vooral verbaasd door een toenemend onnederlands soort nationalisme. Ik bespeur een trend. De tekst van het Wilhelmus uit je hoofd kennen, inburgering, naturalisatie ceremonies, canon van de nederlandse geschiedenis. Op zich misschien wel nuttig, maar waar houdt het op?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit