They’re called books and they don’t go bleep (part II)

Oh jee. Ik realiseer me opeens dat ik helemaal was vergeten mijn grote boekverhaal af te schrijven. Intussen is het hele gebeuren alweer enigszins achterhaald, maar wie A zegt moet ook B zeggen. Hier dus deel II van They’re called books and they don’t go bleep:

Toen ik eergisteren dit bericht op nu.nl las dacht ik opeens terug aan Lapje en mijn dromen over mijn carrière als boekverkoper (m/v). Okay, via internet zou ik wel wat sensorische input missen, maar je moet ergens beginnen. Dus schreef ik me direct in bij Bol als verkoper en zette een paar van mijn minder spannende boeken in de verkoop.

Natuurlijk had ik vóór inschrijving de voowaarden, bijlagen en kleine lettertjes moeten lezen. Maar wie doet dat nou? Dat deed ik natuurlijk pas toen het allemaal niet exact zo bleek te werken als ik wilde en geen moment eerder.

Al lezend kwam ik allerlei spannends tegen. Zo mocht ik bijvoorbeeld alleen boeken toevoegen die in de Bol.com database voorkomen. Soms haalt Bol ze er blijkbaar uit en het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat ik ze dan nog wel verkoop. Daarnaast kwam ik erachter dat ik – wanneer ik een koper heb- zelf de verzendkosten moet betalen. Okay, fine. Maar dáárnaast betaal ik als verkoper óók nog een fee aan Bol.com. Die fee (geen sprookjesachtig wezen met vleugeltjes, maar vergoeding) is minimaal 1 euro per boek. Daar komt nog 15% van het verkoopbedrag bij.

Zoals je begrijpt blijft er dan bijzonder weinig over om het de moeite waard te maken. Verzenden +/- 3 euro, fee 1 euro + bij een boek van 8 euro 1,20. De winst die je bij een boek van 8 euro overhoudt is 2,80….kassa…maar niet voor mij. En de meeste boeken kan je niet eens meer 8 euro voor vragen. De kans dat je er verlies op maakt is in ieder geval erg groot.

Écht geirriteerd raakte ik echter toen zich 2 kopers aanmeldden voor mijn boeken. Na acceptatie van de twee mocht ik thuis de bon voor ze uitprinten. En wat zag mijn oog: de koper moet Bol ook een bedrag betalen. Voor het verkopen van mijn boek ontvangt Bol bij elkaar ongeveer 6 euro. Dat is meer dan de helft van de prijs van mijn boek én veel meer dan mijn “winst”. Getverrrrrr.

Kijk ik snap best dat Bol geen charitatieve instelling is. Maar om nou particulieren met een paar ouwe boekjes zo te naaien vin dik slordig. Door die particulieren is Bol überhaupt in staat de tweedehands boekenservice te bieden. Het zou ze een stuk beter staan als ze pas bij grote volumes (handelaren) om geld vragen. Ik ga ze in elk geval geen cent meer betalen. Deze twee boeken kunnen naar de twee kopers en dan is het schluss met Bull.com. Ik word wel ergens anders boekverkoper.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

3 comments

  1. What een motherfuckers. Weet je wat we een keer kunnen doen. Klinkt nerdy, maar is het niet. Een boekenruildag met mensen die van bepaalde boeken af willen en je snapt het wel, uitleg overbodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit