Kerstkijken

Als kind was televisie kijken uit den boze. Sesamstraat en the storyteller, misschien de berenboot of de Fabeltjeskrant. Maar voor de rest leerden mijn zusje en ik om onszelf te vermaken met een boek of door hutten te bouwen op het balkon en in onze speelkamer. Ja, het leven van een stadskind gaat niet over rozen. Die heb je namelijk niet in hartje Utreg’.

Maar er was één moment per jaar dat die strenge tv-regels werden opgeschort. Een paar dagen van televisiehemel: kerst! En in die mooie oude tijden was televisie met kerst ook nog echt speciaal. Niet alleen omdat er minder zenders waren en je dus geen groot vooronderzoek hoefde te doen om te bedenken wat je allemaal ging kijken. Maar ook omdat alle normale programma’s het veld moesten ruimen voor de speciale kerstprogrammering.

Soaps, politieseries, actiefilms en thrillers werden van tv geweerd. Met kerst was er geen list, bedrog en geweld. Alle films hadden een prachtig moraal. Alle programma’s een kerstwonder. En alles eindigde “nog lang en gelukkig”. Heerlijk.

Kerstavond begon het altijd al. De boom versierd, heerlijke geuren uit de keuken en de cadeaus onder de boom die maar een boodschap hadden: “open mij”. Buiten de kou en – toen veel vaker dan nu – de sneeuw, binnen in huis een cocon van warmte en wonderen. En elk jaar weer het verhaal van Dickens over Ebenezer Scrooge. Koek en snoep en kerstkransjes. Familie en gezelligheid en happy endings. Lege straten, dichte winkels en speciale televisie. Alsof de hele wereld even helemaal stilstond om kerst te vieren.

Magisch vond ik dat altijd. Als een kleine vakantie van het dagelijkse.

Nu, vele jaren later, vele jaren ouder en wijzer en ook cynischer is die magie niet meer hetzelfde. Nachtenlang uitkijken naar kerst past gewoonweg niet in mijn drukke agenda. En als het eenmaal zo ver is, zijn het gewoon 2 vrije dagen waarop ik werk in kan halen waar ik daarvoor geen tijd heb gehad. Op televisie geen pauze van geweld en verdrietige films. Soaps en andere programma’s gaan gewoon door alsof 25 december hetzelfde is als 16 december.

Jammer.

Maar ja, tijden veranderen en mensen ook. En het heeft weinig zin om je daartegen te verzetten.

WRONG!

Dit jaar ga ik in elk geval de televisie naar mijn hand zetten. Een weg vinden in de wirwar aan kanalen en kerstfilms en uitzendingen en ervoor zorgen dat alleen kerstspul mijn huiskamer inkomt. Oh ja en ik ga koekjes bakken. Kerstkoekjes om precies te zijn. En sneeuwballen gooien vanaf het balkon en als er nog genoeg sneeuw ligt misschien zelfs een héél klein sneeupoppetje maken. En werken doe ik pas weer vanaf de 27ste. Dit jaar doe ik weer eens een ouderwetsch gezellige kerst.

Deze films kan ik jullie trouwens aanraden. Happy endings en kerstwonderen included:

Donderdag 24 december:

RTL 4
16:05: Shrek the Halls
20:30 All you need is love Kerstspecial

RTL 5
16:45 Santa Claus

SBS 6
18:05 The Santa Clause
20:00 Merry Madagascar
20:30 Harry Potter and the Goblet of fire

Één
21:55 Oliver Twist

BBC1
15:15 The chronicles of Narnia: The lion, the witch and the wardrobe
17:25 Over the hedge
18:45 Shrek 2

BBC2
22:00 Hound of the Baskervilles

Vrijdag 25 december:

RTL 5
17:10 A Christmas carol
20:30 Miracle on 34th street

RTL7
20:30 Monty Python’s The meaning of life

SBS6
18:30 The Santa Clause 2
20:30 Happy feet

Één
14:55 Elf

Hallmark
15:30 Mr. Saint Nick

Sci fi channel
15:30 Dragon Hunter
17:05 Dungeons & Dragons
18:50 Adventures Of Pinocchio
20:30 Casper

Merry christmas allemaal!

Share with your friends

Submit

Digitale kletskous, gezellige borrelaar, webgek en -werker, kattenvrouwtje. Lees, speel wat piano, zing wat, maak wat internetdingen. Hekel aan valse wijven, maar nog meer aan valse kerels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit