Koninklijke oma

Het koningshuis. Natuurlijk is het idioterie dat iemand toevallig uit de juiste doos geperst wordt en daarmee een eindeloze set aan privileges ten deel valt. Dat het zakgeld voor dit hele gebeuren doorloopt tot de dood van de zakgeldontvanger. Dat dit zakgeld in de miljoenen loopt. En dat de kans dat het koningshuisbloed ooit gemixt zal worden met Arabisch, Rwandees of ander donkergekleurd bloed bijzonder klein is. Ja, allemaal idioterie.

Maar ja. we hébben wel een koningshuis. En zolang we dat koningshuis hebben, vind ik het nog grotere idioterie dat we van deze prinsen, prinsessen en de koningin verwachten dat zij net zo normaal zijn als wij. En dan grappig genoeg bij het eerste teken van die normaalheid weer in de stuip schieten dat zij rekening dienen te houden met de zwaarwegende verantwoordelijkheid die ze dan toch opeens hebben.

Ook vandaag weer. Met haar verhaaltje heeft de koningin weer jan en alleman op tenen getrapt. Vooral natuurlijk op internet, want hare majesteit liet ons weten dat al dat virtuele gedoe slecht was voor de maatschappelijke cohesie. Wat een drama…. een vrouw van een jaar of 300 heeft het niet zo op al die moderne fratsen. Dat zie je ook weinig.  Wereldvreemde lui die Oranjes.

Kom op mensen. Ze is oud. Waarschijnlijk klikt ze ook met haar muis op het scherm als je haar vraagt iets aan te wijzen net als ex-premier Kok. En in haar optiek was alles 235 jaar geleden veel beter. Zo worden wij ook als we oud zijn, believe me. En weet je, dat mens heeft het ook niet makkelijk.

Kun je je voorstellen dat je al die tijd hetzelfde kapsel MOET houden omdat anders alle munten moeten worden aangepast en alle foto´s op ambassades e.d. moeten worden vervangen? Dat moet naar zijn. En dat je te pas en te onpas Oud Hollandsche spelletjes moet spelen, al heb je een kater of gewoon zomaar geen zin. Of dat iedereen zich de hele tijd hardop zit af te vragen of de functie waar je niet om gevraagd hebt, moet worden afgeschaft.

De Oranjes zijn raar. Het hele instituut is raar. Maar toch heb ik wel het idee dat de Oranjes dit instituut en de verantwoordelijkheid die erbij hoort serieus nemen. En natuurlijk zijn koninginnen nooit helemaal zoals andere mensen. Dat kan ook niet. En natuurlijk zijn koninginnen ook gewoon net zoals andere mensen. Worden ze moe van te lang opblijven en dronken van teveel wijn. En daarom is het dan nogal overdreven om te gaan steigeren bij elk minimaal teken van menselijkheid de ene keer en het fantastisch te vinden als ze uitbreken in de polonaise de volgende keer.

Eerlijk gezegd vind ik dat laatste irritanter. Voor het geld dat ze kosten verwacht ik een iets betere dans. In essentie vind ik dat zolang we een koningshuis hebben, we niet verbaasd moeten zijn als dat geld kost. De koningin op de fiets, kom op zeg. En zolang dat koningshuis die speciale status heeft blijven de leden wereldvreemd. Dat is ook meteen de charme. Frans Bauer als koning zou toch veel irritanter zijn. En áls de koningin dan een keer een gewone oude vrouw is die vroegâh alles beter vond, wees dan blij. Ze had je koninklijke oma kunnen zijn.

Share with your friends

Submit

Digitale kletskous, gezellige borrelaar, webgek en -werker, kattenvrouwtje. Lees, speel wat piano, zing wat, maak wat internetdingen. Hekel aan valse wijven, maar nog meer aan valse kerels.

5 comments

  1. Leuk stukje. Ik vond het wel amusant om te zien hoe al die twitteraars in de stress schoten. En laten we wel wezen: voor een deel heeft ze gewoon gelijk. Als je soms reacties bij nieuwsberichten op bv. telegraaf.nl leest, dan snap ik best wat ze bedoelt. Maar ik denk niet dat oma verder veel ervaring met de wereld van social media heeft 🙂

  2. Ha, leuk stukkie. ( Net als de al dan niet verkrampte reacties op de kerst boodschap van oma…..) Je geeft het een mooi relativerende draai. Ook leuk zo’n tegen geleuid dat niet helemaal tegen is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit