Jij

Beste mensen en rechtse rakkers,

Hoe vermoeiend zijn jullie allen. Jarenlang zeiken jullie al over de multiculturele samenleving: moslims, buitenlanders, asielzoekers, negers, Antillianen en verzin zo nog wat. Jarenlang hetzelfde kapotte plaat gezeik over hoe slecht bovenstaande mensen zijn aan de rechterkant en hoe goed aan de linkerkant. Sinds 11 september met vol gas, maar ook daarvoor al gestaag. Wat een vermoeiend ge-oelewapper. En geloof me, ik heb ook schuld. Lul gewoon mee en laat me meeslepen door de onzin die de media in wordt geschoten en voorbij druppelt in allerlei zinloze conversaties.  

Een oplossing is nog niet gevonden. Logisch, want feitelijk is er geen probleem. Althans niet met de multiculturele samenleving of al die bovengenoemde mensen. Zelfs niet met die rechtse rakkers tegenover de linkse kerk. Het probleem is puur menselijk. Ongeacht afkomst, kleur of ander irrelevant gedoe.

Mensen vinden het leuk om om te gaan met andere mensen die op hen lijken. Mensen vinden het leuk om de taal te spreken waarmee ze zijn opgegroeid. Mensen vinden het fijn om bij elkaar te horen en te plakken. Mensen voelen zich aangevallen wanneer een ander iets niet leuk vindt wat zij fantastisch vinden. Mensen voelen zich geschoffeerd wanneer men spot met iets waar zij heilig van overtuigd zijn. Mensen zijn ongenuanceerd. Mensen denken zwart/wit. Mensen zijn leuk. Mensen zijn kut. Mensen zijn aardig. Mensen lullen teveel. Mensen zeggen te weinig.

Nederlanders in het buitenland zijn niet anders dan buitenlanders in Nederland. Maar eigenlijk is het allemaal niet zo belangrijk.

Veel belangrijker is om je druk te maken om de simpele dingen van het leven. Hoe ga je om met je naasten? Hoe benader je de ander? Hoe reageer je op zaken die je niet begrijpt? Hoe tolerant ben je tegenover datgene dat je niet begrijpt? Zoals je ziet zijn het vragen die je jezelf moet stellen en niet aan onze regering. Jezelf en niet aan de media. Jezelf en niet aan je buren. Laat me een tipje van de sluier oplichten voor diegenen die nog ongeoefend zijn in het stellen van vragen en vooral aan zichzelf. Als uitgangspunt kun je uitgaan van “Don’t do unto others what you don’t want done unto you.”

Vind jij het niet leuk als anderen je veroordelen op basis van de daden van wat zij jouw groepsgenoten vinden? Doe het dan zelf niet. Vind jij het onaangenaam wanneer dat waar jij in gelooft of voor staat belachelijk wordt gemaakt. Nou doe het dan ook niet met een ander. Het is zo simpel he! En het kleuterexcuus “ja maar zij..(vul willekeurig verwijt in)….!” is al vanaf je 18e niet meer beschikbaar. Jij bent verantwoordelijk voor hoe en wie je bent en voor hoe je met anderen omgaat en in het leven staat. Wat die ander doet is niet van belang voor JOUW keuzes.

Zoals mijn wijze en ook nog eens pedagogisch verantwoorde moeder vorige week nog tegen me zei: “Je kunt anderen niet veranderen. Je kunt alleen jezelf veranderen en hoe JIJ anderen benadert.” Amen!

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

6 comments

  1. En zo is het… je verandert inderdaad niets aan mensen in het algemeen; je kan ze hoogstens een spiegel voorhouden om ze te laten zien hoe belachelijk ze eigenlijk wel niet zijn.

  2. Echt veranderen doe je mensen niet, maar je kunt wel bepaalde dingen bij ze oproepen. In het positieve en het negatieve. Kijk maar eens wat Fortuyn teweeggebracht heeft…
    Het is dus niet zo dat je bij voorbaat geen invloed op anderen zou kunnen hebben.

  3. Dat hangt er maar vanaf wie er opmerkt hoe jij leeft. Als ik in een hut op Schiermonnikoog ontzettend ruimdenkend zit te zijn heeft dat weinig effect op de rest van de samenleving. Dus je moet wel zorgen dat die mening gehoord wordt, bedoel ik maar.

  4. Integendeel Laurent. Als iedereen in zijn eigen hutje ruimdenkend gaat zitten zijn en zijn of haar buurman datzelfde gunt dan zou de wereld een stuk relaxter worden 🙂

    Du moment dat jij begint te verkondigen dat jou ruimdenkende mening de enige ware is gaat het fout.

  5. Pingback: Anonymous

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit