The more things change….

Voor een zondag ben ik wel weer erg vroeg op. En zonder goede reden. Okay, ik moet vandaag wel het een en ander doen. Volgende week leid ik een debat en enige voorbereiding is wel nodig. Gisteren heb ik bij de Gamma een nieuwe look voor mijn douche gekocht. En het implementeren van die extreme make-over heeft ook nog wel wat voeten in de aarde. Verder zijn mijn beide ouders hier en die hebben nog wel de meeste aandacht nodig eerlijk gezegd.

Vooral de aanwezigheid van mijn vader in Nederland maakt me altijd zenuwachtig. Mijn vader verliet Nederland in ’87 en is sindsdien niet bijzonder vaak terug geweest. Nederland is te koud en sinds mijn ouders mijn huis bezetten staat de verwarming non-stop te loeien. Doordat ik niet meer zo gewend ben aan de aanwezigheid van mijn vader in Nederland, ben ik altijd bang dat hij in 7 sloten tegelijk loopt. Nederland is toch niet helemaal meer hetzelfde land als in ’87. Vooral ook volgens mijn vader. Van de week stond hij buiten te wachten tot mijn zusje hem kwam ophalen. Een groepje Marokkaanse jochies van een jaar of 12 liepen langs en kregen hem in de smiezen. “Hey bradaaaaaa.” Riep één van de jochies mijn vader toe. Nu is mijn vader niet alleen van een andere generatie, maar is het op Aruba normaal dat je mensen die ouder zijn dan jij met respect behandelt. Niet alleen groet je altijd netjes, maar je spreekt met 2 woorden en jij is uit den boze, u is de enige optie. Mijn pa was dan ook bijzonder geirriteerd door het een en ander.

En ook mijn moeder maakt zo hier en daar wat mee. Zo liep zij met mijn zusje richting stad toen een dame op een fiets voorbij een soortgelijk groepje probeerde te rijden. De gastjes lieten haar er niet langs en toen ze het lef had haar fietsbel te gebruiken, kreeg deze dame een cannonade aan scheldwoorden te verwerken. Mijn moeder vergat even dat ze niet op Aruba was en wilde er natuurlijk wat van zeggen. gelukkig wist mijn zusje dat idee snel in de kiem te smoren.

Nederland is niet meer hetzelfde als 20 jaar geleden. Maar aan de andere kant is er eigenlijk ook niet zoveel veranderd. Ik kan mij een voorval herinneren. Ik moet een jaar of 8 zijn geweest. Ik liep met mijn vader naar de bushalte en onderweg zagen we een jongetje (hollands voor hen die anders dachten) van een jaar of 10 een sigaretje opsteken en nonchalant wegroken. Mijn vader maakte een opmerking in de trant van: “ben jij niet te jong om te roken?” Waarop het mini-mannetje zei: “Houdt je bek ouwe lul!.” Pffff ik was totaal geshockeerd. Zo praat je niet tegen volwassenen.

Ik herinnerde mijn vader aan dit voorval toen hij bij mij klaagde over het veranderde Nederland. Hij moest toegeven dat vroeger alles niet per definitie beter was. Nederland is heus wel wat veranderd. Maar de meeste zaken zijn gewoon hetzelfde gebleven: Asociale mensen, vertonen asociaal gedrag. En dat zal nooit veranderen.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

5 comments

  1. Ik kreeg toevallig gisteren “hey klootzak” voor m’n voeten geworpen, en nee, niet door een jong gastje. De roeper in kwestie was een bejaarde heer. Nou had hij reden om te schrikken, tijdens het openen van mijn autodeur, ik stond in een rij auto´s voor de pont te wachten, zag ik hem plots de hoek omkomen en in m´n spiegel verschijnen. Ik hield gelijk mijn deur vast en die is niet verder dan z´n 15 centimeter open geweest. Desalnietemin voor deze grijzende medemens voldoende aanleiding om maar direct klootzak te roepen…

  2. hahaha,Xaviera ik leef met je mee, ik zit nu even in het zelfde schuitje mijn ouders zijn ook in Nederland gelukkig niet bij mij in huis maar bij mijn broers pfff, lucky me, ze komen alleen maar hun kleinkind bekeijekn en dat kan ik die paar uurtjes nog wel aan.gelukkig weten ze hoe het er hier aantoe gaat anno 2007

  3. @Flipse: Zoals ik zei: aso is aso!
    @Araglin: Brother inderdaad…!
    @Laurent: U wint een ijskast 🙂
    @Darubian: Parents…can’t live with them, can’t live …..with them. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit