Cuba – libre in the morning

Voordat ik naar Cuba ging wist ik – shame on me – weinig van dit prachtige land. Natuurlijk had ik een lonely planet doorgebladerd, maar echt veel tijd om de historie en het nu te onderzoeken had ik in verband met het huwelijk niet gehad. Frank van Holland International stelt me tijdens zijn Cuba-presentatie gerust: wat in de boeken staat klopt op z’n best maar half.

Zo’n presentatie is een belevenis op zichzelf. Aangezien ik nog nooit met een (semi-) georganiseerde reis was meegegaan, heb ik zoiets nog niet meegemaakt. De bar van het oude koloniale restaurant zit vol met het type polonaise. Niet onaardig overigens, maar wel erg luid. Hoewel de presentatie om 10 uur in de ochtend begint, krijgen we meteen een Cuba Libre. Geen punt bij karwei, want door de jet lag is het voor ons 6 uur later en dus een redelijke tijd om aan de alcohol te zitten.

Dan begint Frank te vertellen. Over het systeem in Cuba. Over de bonnenboekjes waarmee mensen de eerste levensbehoeften kunnen krijgen. Over de CUCs (convertibeles) waarmee de toeritsten betalen. Over de salarissen van 300 peso’s. Over dat Cubanen echt wel naar het buitenland mogen reizen met als enige voorwaarde een verklaring van het ontvangende land dat ze binnen mogen – en laat nou juist dat een probleem zijn. Fascinerend spul waarover later meer.

Frank biedt ook een lijst van uitjes aan. Jan en ik kiezen voor de Catamaran tocht, inclusief zwemmen met dolfijnen (fout fout, maar leuk joh). En voor wanneer we later in Havana zijn voor de 2-daagse Havana tour. Juist omdat we weinig hebben uitgezocht voor we vertrokken is zo’n tour een goed plan. In de hete(!) zon zelf op pad gaan, daar zijn we deze vakantie te lui voor.

foto: uitzicht vanuit de bar
Share with your friends

Submit

Digitale kletskous, gezellige borrelaar, webgek en -werker, kattenvrouwtje. Lees, speel wat piano, zing wat, maak wat internetdingen. Hekel aan valse wijven, maar nog meer aan valse kerels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit