Mensen, ideeën en morgen

De val van de muur, het verdwijnen van het ijzeren gordijn, levensgrote schoudervullingen die tóch uit de mode gingen. Sommige zaken leken voor altijd. Sommige zaken leken een feit, leken onveranderlijk, toch heb ik ik – in mijn relatief korte leven – verandering gezien. Grote veranderingen. Kleine veranderingen. Mooie veranderingen. Lelijke veranderingen.

Vandaag was weer zo’n dag. De dag dat ik vanuit mijn bed zo’n grote verandering mocht meemaken. Barack Obama President van Amerika. Een man die inspireert en meesleept. Een zwarte man als president van Amerika. Iemand die laat zien: “yes you can!”

Zondagnacht schoot er net voordat ik in slaap viel een inzichtje over mezelf door mijn hoofd:“Ik geloof in mensen, ideeën en morgen.” Voordat ik er verder over na kon denken, zat ik alweer in dromenland. Maar de laatste dagen komt die gedachte steeds weer terug. Ik geloof in mensen, ideeën en morgen. Niet omdat ik naïef ben of een überpositivo. Niet omdat mensen altijd goed zijn, ideeën altijd opbouwend en morgen altijd beter. Maar omdat die boodschap – ook in mijn eigen hoofd – inspireert. Omdat dat uitgangspunt je ogen opent voor de mensen die goed zijn, de ideeën die je vooruit helpen en de mogelijkheden van een nieuwe dag.

Dat is waar de boodschap van Obama mij raakt tot in mijn essentie. Mooie verkiezingspraat, zegt de cynicus. Maar dat maakt niet uit. De boodschap, de beweging, de hoop, het geloof in mensen, ideeën en morgen is in gang gezet. En alle zwartkijkers van de wereld kunnen dáár niks aan veranderen. En al is Obama geen tovenaar en verandert morgen niet meteen alles of zelfs maar een beetje. Die beweging kan je Amerika en iedereen die met Obama’s overwinning geconfronteerd wordt niet afnemen.

En al die mensen die roepen: Maar Obama is natuurlijk niet echt heel zwart. En die bedoelen: Obama voldoet niet aan mijn beeld van een zwarte man. Hou je vooroordelen lekker bij je en projecteer een andere richting op. Yes you can!

Share with your friends

Submit

Digitale kletskous, gezellige borrelaar, webgek en -werker, kattenvrouwtje. Lees, speel wat piano, zing wat, maak wat internetdingen. Hekel aan valse wijven, maar nog meer aan valse kerels.

12 comments

 1. Weetje ik heb hier echt een goed gevoel over met Obama. Het is niet voor niets dat Harlem uitliep om deze uitslag warm te onthalen. Het is niet alleen om de donkere medemens maar ik heb het gevoel dat Obama ook dingen kan weg nemen die over America nu bekend zijn. Bijvoorbeeld aanvallen zonder vragen stellen.

  Al hoorde ik wel dat Obama zonder praten met pakistan zo het land zou bombarderen als daar Osama gezien word.. Yes we can ?..

  Het is nog wel even afwachten maar … het voelt goed.

  Ps je checkbox 1e checkbox onder deze textarea is in het duits !.

 2. Pingback: Hoop
 3. Yes you can!!

  Ik ben nog steeds blij – ondanks al die azijnpissers met hun “nou eerst maar kijken of hij het waar kan maken”-gezeik! Ten eerste snappen ze dan Yes YOU can niet, ten tweede hebben ze niet naar hem geluisterd en ten derde is azijn pissen ongezond en weinig opbouwend!

 4. Gewoon het feit dat hele rechtse volksstammen de pest aan Obama hebben, vooral de Geert Wilders kliek is al reden genoeg om YES WE CAN! te gaan roepen. Gewoon om irritant te zijn.

 5. Als je het nog niet begrijpt na jouw verwoording…

  Ook ik heb de hele nacht opgezeten..tot de volgende morgen (af en toe wel even wegduttend-moet ik toegeven)..tot het moment..LIVE..dat er overweldigend is gekozen voor Obama, en niet alleen door de mensen van De Verenigde Staten!

  GESCHIEDENIS! En wij zijn erbij geweest!

  Al die cynici, die bang blijven voor het onbekende, levend op vooroordelen..tja, tuurlijk ga je dan met bagger gooien.
  “Mensen verwachten veelste veel van deze man”, “hij kan nooit z’n beloften waarmaken”, “hij wil ook bombarderen, hoooooorrr..”

  Zoals je al zei Xap: deze mensen hebben niet, durven niet, willen niet luisteren naar de boodschap :YES WE CAN!

  Waarom zo bang (?) zijn voor hoop? Waarom niet durven (?) veranderen?

  Het is nu angst en verdeeldheid vs. hoop en samenwerking.

  “Vele handen maken licht werk” Kijk! Zelfs Nederland heeft er een spreekwoord voor!

  Hou op met zeiken en geniet van het moment!!!!

  YES YOU CAN!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit