Filosofisch geneuzel

Mijn studie is begonnen. Sinds gisteravond 6 uur ben ik eerstejaars student Filosofie. Hou ik dan nooit op met studeren? Nee, ik denk het niet. En zeker niet nu ik de universiteit Utrecht eindelijk eens van dichtbij heb mogen bekijken. Het is natuurlijk veel te vroeg om een echt oordeel uit te spreken, maar van wat ik tot noch toe heb gezien mag Hogeschool Inholland wel eens voor een werkreisje het Utrechtse bezoeken.

Het college “Wat is filosofie” moest de 52 studenten die zich in “zaal rood” hadden verzameld een idee geven van wat hen de komende zes (6!) jaar te wachten staat. En als dit eerste college een indicatie is, wordt het een interessante tijd.
 De docent, die wat weg had van een nutty professor, wist meeslepend te vertellen over Plato, Socrates en Phytagoras. Toen het uur voorbij was nam ik met pijn en moeite afscheid van de wereld die hij geschetst had. Uiteraard is het beeld dat ik van de oude-Grieken heb sterk geromantiseerd, maar laat mij nou lekker.

 

De rest van de avond werd gevuld met meer praktische zaken zoals het Bindend Studieadvies, het verloop van de minors en uitleg over de profileerruimte. Allemaal erg belangrijk, maar voorlopig ga ik me vooral richten op het halen van het eerste jaar. Studeren naast een voltijd baan en al erg veel nevenactiviteiten, is een zware opgave. En om dat dan zes jaar lang te doen…ik ben het wel van plan, maar geef geen garanties af. Ik ga het gewoon per jaar bekijken. Gisteren ging ik om 7:30 de deur uit en was pas om 22:30 weer thuis. De rest van de week heb ik bijna elke avond na mijn werk vergaderingen. Ik klaag niet hoor (al ben ik daar best goed in), maar wil alleen aangeven dat het druk druk druk is.
 Volgende week beginnen de echte colleges. Ethiek wordt als eerste behandeld, in het tweede blok logica voor filosofen en als ik het goed heb daarna taalfilosofie en als laatste dit jaar dan geschiedenis van de filosofie. Ik kan bijna niet wachten. De kans is groot dat ik jullie hier op mijn weblog met filosofisch geneuzel zal vervelen. Ik bied dan ook bij voorbaat mijn excuses aan!

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

24 comments

 1. Bij voorbaat excuses kan ik natuurlijk niet accepteren. Als je weet, dat je mij lastig gaat vallen met filosofisch geneuzel, dan is sorry zeker niet op z’n plaats.

 2. Een studie filosofie vind ik nou echt onzin! Tenminste, voor mensen die denken dat ze daar “iets” mee kunnen worden. Plllllllllease! Als hobby vind ik het wel kunnen.

 3. Gewoon, dat gehouwehoer over bomen en of ze wel of geen geluid maken als ze omvallen in een bos en niemand is er bij… Wat een zinloos gedoe joh!!

 4. Ik vind het nog niet zo gek. Als je de studie afgerond hebt schijn je wel een hoop kanten op te kunnen, en sterk te staan bij het vinden van een baan. Alleen wel loodzwaar! Met een fulltime baan erbij.. jij liever dan ik! Ik werk 12 uur per week en doe er al geen flikker naast…. en je had ook nog een kinderwens? 😀

 5. Volgens mij ga je Inholland nog missen!
  Maar desalnietteming heel veel succes met je filosofie-studie.
  De verhalen van de oude Griekse filosofen boeien mij ook altijd, zie de haas en de schildpad. Ik vrees echter dat er ook enorm veel saaie en droge kost tussen zit. Maar dat is voor een sprankelende jonge vrouw natuurlijk geen enkel probleem, haha… 🙂

 6. @casa: Hij noemt me jong…yessss 🙂 Tuurlijk zit er ook veel droge kost tussen. Maar dat is bij elke studie zo. Ik ploeter er wel doorheen.

  @Suus: Jij hebt toch rechten gedaan? Dan kreeg je rechtsfilosofie of niet? Raar dat die boom met dat geluid dan ter sprake kwam. Vast in de eerste les dan neem ik aan?

 7. hallo duizendpoot (maar nooit oppervlakkig),

  Zo zo, ik was ‘een tijdje’ weg, en je weblog helemaal op de schop zien ik, wat kan jij toch veel!

  En nu een nieuwe studie, filosofie, te gek!!
  Heerlijk dat je dat kan gaan doen. Lijkt mij ook wel wat, laat die hersens, je ethiek en je gevoel maar kraken.

  Als ik het mocht zeggen kwam er een ministerie van Ethiek (nee niet een miniserie) in Nederland, want daar ontbreekt het nogal eens aan als er keuzes gemaakt moeten worden. Filosofie is daarbij uiteraard onontbeerlijk.

  Tante is terug 🙂

 8. Ok dan….ik kan er nu echt niet meer tegen! Ik moet ergens off topic posten, ik heb me nu al maanden in gehouden en ik kan de verleiding niet meer weerstaan. Ik dacht dat ik voledig over m’n verslaving heen was nadat ik gedwongen cold turkey moest stoppen door het opheffen van Arubastation.com, maar helaas. Wanneer open je weer een Aruba site?

 9. Heeeey Arucamba, long time no read 🙂 🙂 Ik zou best weer een ascom willen, maar ben niet zo’n onwijze techneut. Deze site gaat nog wel (al kan ik nog steeds de javascript fout niet vinden 🙂 ) Maar ascom was best ingewikkeld. Dus als jij iemand weet die dat gratis wil beheren (technisch) dan regel ik de rest wel. 🙂

 10. @tante: Yeesssssss ik heb mijn favoriete tante gemist man. Welcome back en niet meer zomaar weggaan. Ga je link zo direct weer toevoegen om te komen buurten. leuk leuk!! (dat is Arubaans(papiamento)…als je iets heel erg “iets’ vindt, dan zeg je het twee keer. Als iets heel erg rood vindt, dan zeg je: ” die fiets is echt rood rood.” snappu?) 🙂

 11. Deze site ziet er anders wel heel ingewikkeld en mooi uit, veel meer hebben we toch niet nodig? Ik ken niemand die het anders wel zou kunnen buiten u. Tis jammer dat ascom eruit is was gezellig met alle andere mafketels, weet jij waar BTS uit hangt? Het is hier nu laag seizoen en ik weer een beetje tijd om af en toe uit m’n nek te kletsen. Zo te lezen gaat alles goed met je en dat doet me plezier.

 12. Nou een weblog kan natuurlijk altijd. Zal ik gewoon eens een proefje draaien met een simpele weblog…?

  Ik zal er dit weekend eens naar kijken.

  Gaat het ook goed aan uw kant?

 13. Ja het zou leuk zijn als we weer een stekkie zouden hebben voor licht gestoorde kantoor werkers die een affiniteit hebben met Aruba maar een (o.a.) papiamento handicap hebben.

  Met mij gaat alles goed, ik was vorige maand in Aruba voor 10 dagen en ben daarna de bergen van Venezuela ingetrokken. M’n dochter groeit als kolen en m’n metgezelle wordt volgend jaar m’n vrouw.

 14. Ja, was inderdaad rechtsfilosofie, maar niet alleen Plato kwam aan de orde (was dit van Plato??), ook de andere “groten”. Ik had gewoon de grootst mogelijke moeite om wakker te blijven, DAT is wat ik er nog van weet…

 15. @Suus: Zo oud is die vraag van die boom nou ook weer niet: George Berkeley (16nogwat-17nogwat) stelde hem. Plato leefde zo’n 2000 jaar eerder.

 16. Kom maar op met je filosofisch gepeupel. Ik kan niet wachten. Nog veel succes met je nieuwe studie. Hopelijk heb je naast je drukke agenda nog wel tijd voor de dingen die er echt toe doen in het leven (Baco’s en stappen in Utrecht). In ieder geval moeten we zo snel mogelijk weer met zijn allen op stap. Daar kan ik ook niet op wachten.

 17. @suus: Ke ke ke (frans-canadese lach).

  @x: Is filosofie *studeren* dan niet in strijd met zichzelf? Anderen je laten vertellen hoe je moet denken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit