Allochtoon

De PvdA in Amsterdam wilde van het woord allochtoon af. Om dat voor elkaar te krijgen wilden ze een motie van die strekking indienen. Daar hebben ze nu van af gezien lees ik net op nu.nl

Ik weet nog niet precies wat ik er van vind. Aan de ene kant draait het allemaal natuurlijk niet om dat woord. Het veranderen van het woord is slechts symptoombestrijding en welk ander woord je ook bedenkt, degenen die dat willen maken er weer iets negatiefs van.

Aan de andere kant hangt er een beetje van af wat de PvdA exact bedoelt. Als ze het woord allochtoon willen schrappen uit beleidsstukken, dan kan ik me er wel iets bij voorstellen. Het woord allochtoon is een zodanig algemene term met een zodanig grote verwarring over de betekenis, dat het volledig nietszeggend is geworden. En juist bij het bedenken van beleid is dat wel relevant.

Want worden er met allochtonen nou asielzoekers bedoeld, Turken of Marokkanen, Antillianen of Somaliërs, nieuwkomers of oudekomers, tweede of derde generatie of juist eerste. Deze groepen zijn zeer divers en overstijgen de algemene benaming allochtoon. Mensen (beleidsmakers) dan dwingen om specifieker te zijn verbetert de kans op succesvol beleid aanzienlijk.

Het afschaffen van het woord is in dat licht wat mij betreft dus zo slecht nog niet.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

8 comments

  1. Misschien zou het handig zijn als de PVDA dan even uitlegt wat ze dan precies bedoelen, want jij weet en ik weet, dat we niet op onze mooi gevormde en gekapte achterhoofden gevallen zijn, dus om het dan toch niet te snappen wat ze bedoelen met dit, dan moet er wel sprake zijn van onduidelijkheid.
    Dus PVDA, als je zulke dingen gaat zeggen neem ook even de moeite duidelijk te maken wat je bedoelt.

  2. Heel nobel van de PVDA, maar ik denk niet dat het iets uithaalt. Op straat zal het woord gewoon gebruikt blijven worden. “Neger” wordt ook vaak als scheldwoord gezien. Maar dat woord wordt niet afgeschaft én het wordt overal en altijd gebruikt.

  3. Volgens de letter der wet ben ik allochtoon, maar om een paar bekende Nederlanders te noemen. Wat dacht je van de koningin, de prinsen, Prinses Maxima en haar kinderen. Het zijn allemaal allochtonen.

  4. The value of the word allochtoon is precisely that is a -very- well defined category. Go to the site of cbs.nl and look for it. In this regard NL is better of that many countries: France “delete” de word allochtoon under the same reasons that the PvdA is using now, and then France, for example, can not have research on discrimination. Very silly.

    Without that category policy will only get worse, not better. The PvdA is just doing business as usual: doing some cheap demagogy riding a feeling.

  5. Ik vind het van de PvdA een goedkope manier om zich polulair te proberen te maken maar dat zijn we gewend van ze. Schrap het woord allochtoon en er komt iets anders voor in de plaats en mensen die blind zijn zien toch nooit het verschil dus wat maakt het uit. De negatieve klank die aan het woord vasthangt wordt vaak gecreeerd door politici en nieuwszenders die het een makkelijk kapstokwoord vinden en dat is jammer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit