Naïeve Wijn

Naïviteit kan best charmant zijn. Het kan zorgen voor een frisse en onbevangen kijk op de wereld. Een heel ander soort naïviteit en ook veel minder charmant is die van minister Wijn van Economische zaken. Het is alweer oud nieuws, maar uit een onderzoek van de Stichting Economisch Onderzoek blijkt dat werkgevers helemaal niet discrimineren.  

Rechts Nederland en ook het extreemrechtse deel van Nederland hing direct de vlaggen uit, zette Frans Bauer op (niks tegen Fransje hoor) en danste de polonaise. “Zie je nou wel.” Dachten ze collectief, “discriminatie bestaat helemaal niet. Die allochtonen zijn gewoon lui.”

Nu is het zo dat het onderzoek is gedaan door aan de werkgevers zelf te vragen of zij discrimineren op afkomst. Zeg nou zelf, hoeveel mensen geven daar – zelfs in deze rare tijden- nou eerlijk antwoord op. Ik zeg: te verwaarlozen. De uitslag van het onderzoek is dus niet zo verbazingwekkend. Voor zover het niet om sociaal wenselijke antwoorden gaat, gaat het om hoe mensen zichzelf graag zien en niet om hoe ze echt zijn. Je kent ze wel, die mensen die elke derde zin beginnen met: “ik ben geen racist, maar…”. Het woordje maar is dan het startsein voor een opmerking waar de honden geen brood van lusten en het landelijk bureau rassendiscriminatie een boek over zou kunnen schrijven. Die mensen vinden zichzelf ook niet racistisch. Zij zouden bij zo’n vragenlijst rustig invullen dat afkomst bij hun aannamebeleid geen rol speelt. 

Kom op Wijn, heb je wat van je eigen bocht gedronken? Zo naïef ben je toch niet echt? Of ben je dan misschien toch besmet door Rita, die tijdens een avond met Allochtone zelforganisaties zei: “Er is geen discriminatie op de werkvloer, want ik heb het nog nooit gezien.” Er zijn genoeg onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat er wel degelijk discriminerende werkgevers zijn. En dat zijn geen uitzonderingen hoor. Een vriend van mij was headhunter en het kwam meer dan eens voor dat hij de specifieke opdracht kreeg een blanke werknemer te zoeken. Een kennis werkt voor een uitzendbureau en maakt vaak genoeg hetzelfde mee. 

Naïviteit kan best charmant zijn, maar stupiditeit, dat is niet te verdragen.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

10 comments

 1. Er stond hierover toevallig een stukje in nrc.next (ik geloof gisteren). De onderzoekers van het door Wijn aangehaalde onderzoek vonden zelf dat hun onderzoek ongeschikt was om discriminatie bij solicitaties te meten. Schijnbaar onderzochten zij iets anders. Een onderzoeker die dit wel had onderzicht door dezelfde sollicitatie brief met arabische en nederlandse naam naar verschillende bedrijven te sturen kwam er al snel achter dat je met een arabische naam 20% minder kans had om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

 2. Sjonge jonge ik weet het niet hoor, maar die onderzoeken (of laten we zeggen hoe de resultaten worden uitgelegd) zijn toch sowieso altijd van de pot gerukt zeg.

  Laatst las ik onderzoeksresultaten: veel depressies bij vrouwen die op zeer jonge leeftijd abortus hebben gehad.
  Sjonge jonge wat een hoog SBS/LPF/Rita verdonk/FEBO/ gehalte denk ik dan weer, en daar wordt dan mee gescoord?!!
  Welke vrouwen hebben op zeer jonge leeftijd een abortus? Waarschijnlijk vrouwen die sowieso al niet zo’n bijzonder fijne start hadden, heeft dat dan niet veel meer met die depressie te maken?

  Uiteraard wordt er niet altijd gezegd, zoek me een blanke, of anders een “blanke-neger”, tuurlijk niet want we wonen in Nederland.
  De manieren van discriminatie naar ras of sekse zijn hier zeer subtiel en geraffineerd, en mensen zijn er zich zelf vaak niet eens bewust van en dat vang je dus niet zo even in zo’n onderzoek. Sjonge jonge.

 3. Sjonge jonge jonge en Xaviera, jij wil je gaan begeven in dat slangennest dat te klein is voor de enorme ego’s van die lui, maar veel te groot voor dat hele kleine beetje IQ van die lui?
  Ik ga op je stemmen!!!!!!! Joechee!!!

 4. Weet je hoe je zo’n onderzoek moet doen?

  Laat een echte (en dan bedoel ik een bestaande persoon, niet een gefingeerde) allochtoon en een echte autochtoon met grotendeels dezelfde brief en hetzelfde cv solliciteren op dezelfde functie. Dus ook echt op gesprek sturen als het zover komt en echt hun best laten doen. Doe dat dan bij verschillende organisaties en meerdere malen per organisatie. Laat die mensen desnoods een zendertje dragen en neem gesprekken op. Schrijf de resultaten op en trek DAN PAS conclusies.

 5. Natuurlijk is er discriminatie en dat zal denk ik altijd zo blijven. Discriminatie is ook een vorm van zelfbescherming en dat zit in de mens.

 6. @Tante Gerda: Natuurlijk moet er iets tegen gedaan worden, Tante Gerda, dat weet ik ook wel, alleen lijkt het wel op water naar de zee dragen. Telkens opnieuw steekt het weer de kop op en dat ligt niet alleen aan degenen, die discrimineren, maar ook aan degenen, die zich gediscrimineerd voelen. Het ligt ook niet alleen aan de domheid, maar ook aan de mensen, die zich aan domheid ergeren.

 7. Werkgevers discrimineren niet, daarom nemen ze iedereen aan, en zijn alle problemen retroactief opgelost.

  Zeg nou zelf… was dat nou zo moeilijk?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit