Schofterig

Nederland doet het goed op internationaal nivo. Zo zag ik gisteren in een uitzending van Netwerk het Nederlandse bedrijf Occam. Wat deze mensen in India hebben uitgehaald is te schandalig voor woorden. Echt schofterig. Occam is een fabrikant van medische producten. Een van de laatste innovaties is een buisje dat in bijvoorbeeld je bloedvaten kan worden geplaatst: een nieuw soort stent. Om deze stent te testen, is Occam naar India gegaan en heeft daar op schofterige wijze mensen voorgelogen en bedrogen.

Niet alleen heeft Occam nagelaten toestemming te vragen van de Indiase overheid voor het testen. Nee, het is nog erger (en enger). Ook de patiënten waarop het buisje getest is wisten van niets! Sterker nog (en schofteriger nog) Occam heeft de patiënten – die zonder dat ze het dus wisten meededen aan een klinische test – ook nog eens voor de behandeling laten betalen. 1000 euro betaalden de zieke Indiers om proefkonijn te zijn. Wat is mis met dit plaatje?

En – to add insult to injury – op z’n minst even schandalig is het feit dat de stent, ondanks de illegale en onethische manier van testen, door TNO is goedgekeurd. Feitelijk betekent dit dat Occam miljoenen gaat verdienen aan hun wandaden.

Shocking!

Lees hier meer over dit onderwerp en bekijk ook de eerdere reportages die Netwerk over Occam deed. Die van gisteren staat er nog niet bij, maar zal vast ergens in de loop van de dag verschijnen.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

8 comments

  1. Pingback: foradil
  2. Pingback: vicodin
  3. Pingback: norvasc
  4. Pingback: soma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit