Doen we niet meer….!

Eerlijk is eerlijk. Ik was er bijna ingetrapt. Vanaf het moment dat ik te horen had gekregen dat ik kandidaat voor de kandidatenlijst van GroenLinks was, tot eigenlijk gisteravond was ik mezelf heel even kwijt. Ik begon te twijfelen aan wat ik allemaal op mijn log kon schrijven. Ik begon te twijfelen aan wat ik allemaal kon zeggen. Ik begon te twijfelen aan wat ik aan moest trekken. Ik begon bij alles wat ik deed na te denken over hoe strategisch ik wel (en niet) bezig was.

Want ja. Hoewel plek 21 natuurlijk niet erg hoog is, betekent de kandidaatstelling toch dat mensen opeens met andere ogen naar je kijken. Je woorden wegen. Zich aantrekken hoe je overkomt. Over je oordelen. Logisch natuurlijk en helemaal niet erg. Maar het mag niet zo zijn dat ik opeens anders word dan ik ben. Leren van dingen die je meemaakt kan natuurlijk altijd. Dat is zelfs belangrijk. Maar bij alles opeens vraagtekens zetten werkt niet erg bevorderlijk. Daarbij wil ik helemaal niet per definitie strategisch bezig zijn. ‘Tuurlijk hoort het bij politiek, maar dan op het moment dat je probeert een bepaalde politieke koers te volgen. Niet wanneer je probeert uit te dragen wie je bent en waar je voor staat.

Gisteren besloot ik eindelijk dat ik ermee op ging houden. Toen ik vanmorgen opstond maakte ik me dan ook veel minder druk dan voorheen. Ik trok mijn meest comfortabele kloffie aan (nee, niet mijn pyjama :)) en nam me voor om gewoon datgene te zijn wat ik in de loop der jaren ben geworden. Iemand die bevlogen is. Iemand met vechtlust. Iemand met een gezonde dosis zelfrelativering. En natuurlijk een onverbeterlijke idealist.

Eenmaal op het congres voelde ik me veel meer op mijn gemak dan op de eerste dag. En hoewel ik vandaag tegen het einde van de congresdag in 30 seconden moest gaan vertellen over mezelf en dan moest hopen dat meer dan 2 mensen op me zouden stemmen, zaten mijn zenuwen me bijna niet in de weg.

Mijn verhaaltje schreef ik tijdens de lunchpauze. Ik had besloten dat ik niet een heel uit mijn hoofd geleerd verhaal wilde doen. Maar een kort verhaal waarin ik aantoonde wat ik voor GroenLinks kan betekenen en dan op de plek waar ik ben ingedeeld. 

Dit is het uiteindelijk (na veel krassen) geworden:

Mijn naam is Xaviera Ringeling. Ik herhaal dat nog even omdat de kans dat u mij kent klein is. Van mijn bekendheid binnen de partij moet ik het dan ook niet hebben.

GroenLinks was bij de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar de meest stabiele partij van Nederland. Natuurlijk is het fijn dat we weinig stemmen verloren. Maar het zou nog mooier zijn om stemmen te winnen.

Als kandidaat breng ik jarenlange maatschappelijke inzet mee en de brede steun die daarbij hoort.

Natuurlijk is er meer. Meer inhoud. Meer ambitie. Meer te zeggen. Dat krijg ik nooit in deze 30 seconden gepropt. Ik hou het dus hierop:

Een stem voor mij is een stem voor een groter en diverser GroenLinks.
Ik moest vreselijk lang wachten tot ik dat korte verhaaltje eindelijk mocht doen. Plek 21 zit in het laatste echte blok. Met mijn verhaaltje kon ik terechtkomen op plek 21 t/m 23. Voor die plaatsen waren er uiteindelijk 7 kandidaten. Ik verwachtte er dus niet veel van en besloot ongeacht mijn kansen gewoon mijn best te doen.

Tegen de tijd dat ik aan de beurt was, zaten er nog ongeveer 300 mensen in de zaal. Terwijl ik mijn verhaaltje deed dacht ik alleen maar: rustig praten, maak je niet druk, het komt goed. Dertig seconden is kort. Het was dan ook ZO voorbij. Daarna stelden de andere kandidaten voor mijn blok zich voor en toen was het tijd voor het stemmen. WAUW wat leek de tijd langzaam te gaan zeg! Na de eerste stemming stond daar opeens mijn naam op het grote scherm. Ik kon het echt niet geloven. Ik moest het nog wel opnemen tegen een andere kandidate en dus nog langer wachten op de uitslag. Toen na de tweede stemming bleek dat ik de meeste stemmen had kon ik het bijna niet geloven. Niet nep-bijna-niet-geloven van miss Universe kandidaten. Maar ECHT niet geloven! Felicitaties alom. Naar buiten om een sigaretje te roken (nadat ik natuurlijk zelf was uitgestemd). Weer naar binnen omdat ik het podium op moest met de andere kandidaten. Weer naar buiten om een sigaretje te roken. Weer naar binnen omdat ik gewoon even niet meer wist wat ik aan het doen was. Pfffff.

Voor sommige mensen is de 21ste plaats misschien niks. Ik vind het fantastisch! Het is een kans om mijn ideeën uit te dragen. Een kans om (onverkiesbaar of niet) toch zaken op de agenda te zetten. Welke zaken dat zijn lees je de komende dagen/weken hier op mijn weblog. Al zou het zomaar kunnen dat de mensen die hier vaker komen wel een idee hebben.

Maar goed. Terug naar waar ik mee begon. Ik was er bijna ingetrapt. Had me bijna geconformeerd. Gelukkig realiseerde ik me op tijd dat de kandidatencommissie mij  juist had geselecteerd om mij en wat ik meebreng. En dat ga ik niet meer vergeten!
Fotootjes:

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

29 comments

 1. Gefeliciteerd met je plek! Hopelijk kan je in de campagne ook jouw geluid laten horen. Ik hou wel van een beetje rauwdauwend recht-voor-z’n-raap GroenLinks 🙂 Ik ben een enorm Vendrik-fan, maar mijn stem is nog niet vergeven voor de 22e.

  Ben je er op 7 oktober (GL in de versnelling) ?

 2. Heeeeeeeeej, ben jij nou zo klein??? 😉

  Maar ff zonder dollen: word alsjeblieft nooit een conformist! Ik heb jou nog nooit kunnen betrappen op een mening die (echt) niet zou kunnen, dus maak je daar maar geen zorgen om! Do yo’ thang!!

 3. @Michel: Ik ga er mijn best voor doen! En de 7e ben ik van de partij (aan mijn oude HBO 🙂 )!!

  @Suus: 1.68! Met bos haar meegerekend: 1.75 😀 Maareh. Het was ook maar heel even dat ik het kwijt was. Soms kan ik ook zo vaag zijn. Gelukkig kwam ik er net op tijd achter dat het nergens op sloeg.

 4. O, dat is niet klein (ik ben 1.70), dan sta je op die ene foto gewoon naast een reus. Ik hoor graag wanneer jullie in Den Haag komen campaignen, dan kom ik ff een flyer bij je halen haha!

 5. ja klopt. Vendrik is best lang. Daarbij ben ik nog iets te bescheiden geloof ik. Ik stond een beetje naar achter.

  Dat van die flyer daar hou ik je aan! Dat je het even weet! 🙂

 6. Dankjewel Arnoud! Ik ben ook heel erg trots! Maar ik snap dat het voor andere mensen minder groot nieuws is 🙂

  Ik ga zeker genieten van de campagne! Dit wordt de eerste keer dat ik het bij GroenLinks landelijk meemaak. Spannend dus!

 7. Gefeliciteerd, Saffie en blijf Saffie alsjeblieft. Maar kom je ook nog een keer onverwachts in het onverwachte Nederland, zoals de Achterhoek heet en het liefst nog in Doetinchem?

 8. @Pascal: Bedankt! En we gaan ervoor. Weg met rechts 🙂

  @Vedat: Nog nooit geweest daarzo. Maar volgens mij wel wat plaatjes gezien op jouw website? Zag er fantastisch uit in ieder geval. Een bezoekje waard.

  @Naima: Thanks en jij natuurlijk nog meer! 🙂

  @Floortje poortje: En ik ben trots op jou! 🙂 Maareh wel voor me lobbyen he bij al die drinkingbuddy’s van je 😀 😀

  @Laurent: Thanks!!!!

 9. Yep, gefeliciteerd!
  Nu nog behoorlijk wat voorkeursstemmen zien te krijgen. Ik hoop dat je genoeg blogfans hebt die daar aan mee kunnen werken.
  Het zou mooi zijn als je dan alsnog op een kamerzetel mag gaan zitten. En dan hier natuurlijk verslag doen way zo’n positie met jezelf doet.

 10. Lieve Xaviera,

  Het is grappig, want ik probeerde een tijdje terug te verwoorden dat ik me anders gedroeg dan normaal. Jij hebt in de eerste 2 alinea’s van deze blog echt tot op het puntje verwoord wat er gebeurde.

  Ik begon de hype te geloven en meer van mezelf verwijderd te raken door alle poespas. Gelukkig weer terug op aarde en echt leuk om te zien dat er anderen zijn die dat ook voelden.

  Gefeliciteerd met je nummer 21 en misschien tot gauw.

 11. Gefeliciteerd met je plek. Laat ze maar zien dat het niet gaat om je nummer maar de inhoud en die heb je, meer dan genoeg en gelukkig niet geconformeerd!

 12. Gefeliciteerd Xaviera, vraag me altijd af waarom iemand nu in godsnaam de politiek in wil. Het lijkt me zo’n weerzinwekkende buttbaan. Iedereen zeikt altijd over je, tegen je, bij de doorsnee burger kan je sowieso al het heen en weer krijgen…maaruh gefeliciteerd Xaviera hehe 🙂

 13. Dag Xaviera,

  Stuurde je net al via de mail een gelukwens, maar wil dat ook nog even hier doen.
  Vooral ook om te zeggen dat je presentatie – 30 seconden is écht hopeloos nix, en ze pakten je ook nog de mogelijkheid af van twee pleidooien door anderen – gewoon goed was; niet alleen de woorden, maar vooral de manier waarop je er stond en sprak (in dit type procedure gaat het nu eenmaal voor een belangrijk deel om “uitstraling”).
  We zien elkaar zaterdag, en spreken elkaar dan hopelijk voor het eerst écht.

  Gefeliciteerd!
  jup

 14. Lieve Xaf,

  gelukkig was ik wél de eerste om je in de echte wereld te feliciteren. In de vitruele wereld moet ik helaas genoegen nemen met een 19e plaats. 🙁

  Ik heb net nog even gekeken en de kiesdeler is (was de vorige keer: 7.534.873 gedeeld door 150, is 50.232,486) afgerond 50.232 een kwart hiervan is voldoende om met voorkeurstemmen in de Kamer te komen. Dat zijn maar 12.558 stemmen… Dat moet geen probleem zijn met jouw sprankelende persoonlijkheid!!!

 15. @Peter: Ja het zou gaaf zijn als er een echte blogkandidaat was vind je ook niet?! 🙂

  @Henrike: Jammer dat je niet op plek 7 bent gekomen. Aan mij heeft het niet gelegen. Al was ik het niet eens met je reactie op onze motie 🙂

  @Tofik: Dankjewel en inderdaad tot gauw 🙂

  @Roger: Thanks voro het vertrouwen.

  @MAD: Idealism is hard to kill 🙂

  @Jup: Dus jij was een van de die hards die er tegen het einde nog was. Bedankt voor het geduld. Veel mensen waren ‘m al gepeerd tegen die tijd. ook hartelijk dank voor de complimenten trouwens. Ik moet eerlijk zeggen dat het ZO snel ging, dat ik geen idee heb hoe ik het heb gedaan. thanks dus! 🙂

  @Jan: Spanks babes 🙂 Maar 12.558 zeg je…oooooh en ik maar denken dat ik kansloos ben 🙂

  @Semtex: Ja, mijn log is veilig hoor. Het roer gaat zeer zeker niet om! En thanks voor de felicitaties!

 16. No tnx. Maak je een banner die we op onze blogs kunnen plaatsen? Niet dat ik 12000 hits per dag heb maar alle beetjes helpen. Al is het maar om een stuk politiek bewustzijn te genereren bij de lezers en dat men gemotiveerd stemt.

 17. Hey Xaviera als ik nou van die zeik opmerkingen ga maken….ga jij dan retour reageren zoals al die politici dat doen? je weet wel…zo correct 😉 want je mag nu niet terug katten of schelden…maar altijd een luisteren naar de burger (mijn god wat erg) hahaha 🙂

 18. het opnemen voor de ontspoorde moeder natasia is volgens mij al niet politiek correct, Sowieso heb ik geen idee wat dat is. En katten of schelden mag ik altijd. Al scheld ik sowieso eigenlijk nooit. Katten daarentegen ben ik erg goed in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit