Question

ok vraagje: wat is racisme en waarom is het slecht – óf IS het wel slecht?

En geen van Dale definities of Wiki’s he. Ik wil jouw definitie weten en waarom jij het slecht vindt of goed.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

11 comments

 1. Racisme is het haten van een ander ras. De redenen kan men vaak niet uitleggen of ze hebben er geen goede reden voor. Ook komt uit racistisch denken mensen dat ze beter zijn dan een ander ras.

  Lijkt me heel slecht om mensen te oordelen alleen op basis van ras.. en niet om wat die persoon is of doet

 2. Zouden de oorlogen voorbij zijn als het racisme de wereld uit is? Zou het racisme de wereld uit zijn, als de religieuze mensen eens andersdenkenden respecteren en er geen haat meer gepredikt wordt? Zouden niet-gelovigen, zoals bijvoorbeeld Femke Halsema, eens anders tegen gelovigen aan kunnen kijken? Zo kan ik nog wel even door gaan. Racisme is volgens mij een fanatieke en extreme vorm van discrimineren en extreme vormen zijn nooit goed.

 3. Racisme is het onderscheid maken in behandeling en beoordeling van mensen op basis van ras.

  Het is wellicht een evolutionair restant van oerinstincten die we hadden, om een zekere argwaan te hebben tegen personen die er duidelijk anders uitzien dan wij zelf, maar die hersenschors hebben we niet voor niks ontwikkeld in de loop der millennia. Die moet ons in staat stellen te bedenken dat vergaande beoordelingen alleen op basis van uiterlijke kenmerken een grove simplificatie inhouden van een complex wezen als de mens.

  Bovendien is er eigenlijk geen sprake van menselijke rassen, meen ik eens gelezen te hebben. We vormen biologisch gezien eerder één ras met nogal uiteenlopende verschijningsvormen.

  Dus om te beginnen is het gewoon een denkfout.

  Racisme werkt in samenlevingen waar diverse rassen naast elkaar leven grote spanningen en instabiliteit in de hand. Daarom is het niet alleen een verkeerde gedachte, maar ook een die op zijn minst onprettige maar vaak ook gevaarlijke situaties teweeg brengt.

 4. Het diskwalificeren van een persoon enkel en alleen op basis van zijn ras.

  Waarom het fout is? Omdat het ene ras niet superieur is aan het andere ras. Waar haalt die persoon van het ene ras het recht vandaan om de persoon van het andere ras te kleineren? Ieder mens is gelijk (geschapen). Er is geen logische reden voor dat het zou deugen. Ergo: het is fout.

 5. Wat de boer niet kent dat vreet ‘ie niet.
  Dat kan zowel goed als slecht zien. Wat je niet kent dat eet je niet want ‘zou wel eens gevaarlijk voor je kunnen zijn’ leert ons instinct ons. Denk dat ons instinct achterloopt op de ontwikkelingen van de wereld. Men krijgt met van alles te maken waar men niet mee is opgegroeid. Eten, drinken, drugs, mensen, temperaturen, culturen, geloven, etc. Zeker hier in het Westen hebben we de mogelijkheid om alles te onderzoeken (internet, bibliotheken, postbus 51). Maar blijkbaar komt dat basis-overlevings-instinct bij velen toch de boventoon voeren: wat ik niet ken kan gevaarlijk zijn …. ik zelf zie geen andere oplossing / mogelijkheid dan blijven informeren en bv een schoolvak zelfreflectie.

 6. Volgens mij is rascisme een onderdeel van de mens. Het is fout, zonder meer. Maar volgens mij nooit geheel uit te bannen. Ik denk dat rascisme al zo oud is als de mensheid, en vormt daardoor dus een wezelijk onderdeel van ons bestaan. (Helaas)

 7. Racisme is net als seksisme en meer van dat soort achterlijke zaken een enorme onzekerheid die sommige mensen hebben.

  Ik kan het me voorstellen ook (helaas).
  Laatst baalde ik enorm van mijn situatie, mijn oude citroenstation die het niet goed doet en om mij heen vlogen de saabjes cabrio en bmw’s eerder zaten daar oudere blanke mannen in.
  Die auto behoorde dus tot een ras dat ik toch niet ben, toen de jongere jongens, ben ik ook niet.
  En nu steeds meer jonge meiden met enorm gave auto’s en die meiden maken dat ik me realiseer dat ik die niet heb, ipv dat ik baal van mijn eigen situatie, baal ik van de klerewijven, die mij eraan herinneren 🙂

  Het hele gezever met mannen en vrouwen, die vrouwen onderdrukken in mijn ogen dmv hoofddoekjes, aparte behandeling, ontnemen recht op onderwijs, en in meest waanzinnige en overduidelijke vorm, het wegsnijden van de clitoris, heeft allemaal met een enorme angst te maken. (wel toevallig trouwens: http://tantegerda.web-log.nl/tantegerda/2006/11/altijd_bestaan.html
  )

  Deze situatie kan je net zo verplaatsen naar een blanke man of vrouw, die baalt van zijn situatie, een oudere blanke man ziet met veel geld, ok. Maar een zwarte man met veel geld, godverdomme, dan voel je je in je kruis getast 😉 Racisme is in mijn ogen dus niet iets voor alle mensen, maar voor mensen die onzeker zijn en de schuld daarvoor zoeken bij een ander.

 8. Racisme is angst voor het onbekende. Iedereen heeft dat in bepaalde mate, helaas uiten sommigen dat in de vorm van racisme.

  Het is een manier om naar de wereld om je heen te kijken. Baby’s zien de wereld bij hun geboorte objectief aan, maar naarmate mensen ouder worden gaan ze een gevoel hangen aan wat ze zien.

  De racisme waar we het vaak over hebben gaat voor 99% over uiterlijk, terwijl dat niet per definitie zo hoeft te zijn.

  Racisme is slecht als je uitgaat van gelijkwaardigheid en gelijkvaardigheid. De vraag is of ieder mens dezelfde vaardigheden heeft. Ik denk dat dat laatste niet zo is (kijk maar naar topatleten en anderen die uitblinken in een bepaalde kunde), maar dat je niet een strict onderscheid kunt maken tussen de vaardigheden van ‘rassen’ vraag ik me af. Ik heb in ieder geval zo’n onderscheid nooit gezien.

  Onderscheid maken tussen mensen is in de basis niet verkeerd, mits het een duidelijk aantoonbaar verschil is en in alle gevallen geldt. En ik heb nog nooit een overtuigend verschil gehoord tussen alle mensen van een ‘ras’ en mensen van een ander ‘ras’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit