The day after

Zo het kiezen is gedaan. De campagne is voorbij. U heeft gekozen. GroenLinks kwam er niet best van af. Echt verloren hebben we niet, maar gewonnen ook al niet. In het rijtje van winnaars had GroenLinks absoluut een plek moeten hebben. Dat de SP het veel beter ging doen was duidelijk. Maar dat GroenLinks helemaal geen graantjes mee weet te pikken is wel heel erg jammer.

Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen bleef GroenLinks over het algemeen stabiel. Geen echte winst en gelukkig ook geen echt verlies. Maar moeten we daar blij en tevreden mee zijn?

De stabiliteit van GroenLinks zou erop kunnen wijzen dat wij ons eigen electoraat prima weten te bereiken en dat is mooi. Maar als Femke Halsema zegt: “Er zijn genoeg machtspartijen op zoek naar ideëen, wij zijn een ideëenpartij op zoek naar macht.”, dan is dat dus niet niet voldoende. Die macht drukt zich uit in zetels en de vermeerdering van zetels betekent dat we buiten de al bekende kringen moeten kijken.

Dat betekent overigens niet per definitie dat we onze principes moeten veranderen. Ik zeg in principe omdat in een veranderende wereld we als partij ook niet mogen stagneren. Het betekent wel dat we harder moeten nadenken over hoe we die kiezers die nog niet op ons stemmen kunnen bereiken. En dat naast het behouden van de mensen die al GroenLinks stemmen. Dat het kan heeft de SP bewezen.

Ik ben heel trots dat ik de afgelopen maanden op de lijst stond voor een progressief linkse partij. Ik ben heel trots op de meeste van onze ideëen. Juist daarom vind ik het jammer dat het ons nog niet goed genoeg lukt om die te verkopen. Ik hoop dat we er in de komende tijd in slagen om ook buiten ons GroenLinkse clubje ons oor te luister te leggen en met behoud van onze identiteit (geen assimilatie!!!) een grotere groep mensen aan onze kant te krijgen.

Ik ga er in ieder geval mijn best voor doen.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

17 comments

 1. Gelijk hebben en het krijgen zijn verschillende dingen. Misschien wil men gewoon lekker verder gaan met geld verdienen, ongeacht of de wereld half onderloopt, stikt of vervuilt en geen energie meer heeft over enige tijd.

 2. Ik denk dat Femke niet echt aanspreekt. Iedereen vind haar aardig en ze zegt leuke dingen. Er is ook weinig mis met het partijprogramma, alhoewel ik het graag iets pacifistischer zie. De enige oplossing is een boegbeeld dat beter aanspreekt. Binnen GL zie ik die niet rondlopen. Is Katja Schuurman niet iets? 🙂

 3. Maareh, wat bedoel je met “aanspreekt”? Als je dan Katja noemt, dan zeg ik: we hebben genoeg mooie vrouwen bij GL. Of bedoel je toch iemand die niet alleen een leuk hoofd heeft?

 4. Met lang haar deed Femke het beter 🙂

  Serieuze zaken nu: Xiwel zegt het juist. Femke deed het altijd goed maar is haar aanspreken kwijt. Het mag natuurlijk nooit om de persoon gaan, het gaat om het partijprogramma, helaas is Nederland ook daarin veranderd. De LPF was zonder kale relnicht nooit wat geworden (“ik een hekel aan marokkanen? ik heb meer marokkaanse jongetjes dan nederlandse gehad” en meer van dat soort wijsheden).

  Bij de afgelopen debatten op tv, van de laatste maanden, speelden Bos en Femke op de man, op de man Balkenende. Het publiek heeft dat gezien, het publiek is niet blind. Marijnissen bleef ondertussen stug zijn programma verkopen, daarmee komt ie over als standvastig en integer, en dat is wat mensen willen. Balkenende heeft die rol ook verdiend en daarmee terecht de verkiezingen gewonnen (alszijnde de grootste partij, ook hij leverde 3 zetels in).

  Sem heeft overigens op een persoon gestemd, een persoon met een heerlijke bos zwarte krullen. Weet je al hoeveel voorkeuze stemmen je hebt gekregen?

  Anyways, het waren leuke maanden. Ik hoop zeker dat je politiek actief blijft.

  Greetz, Sem

 5. Femke kan wel wat losser, vind ik. Dat hoeft niet ten koste te gaan van de inhoud! Ik krijg in ieder geval vaak spontaan vervangende kaakkramp als ik haar hoor praten….

 6. @Sem: ik vind dit haar toch leuker staan bij FemFem. maareh ik weet dus nog niks over voorkeursstemmen. Ik zou er maar niet teveel van verwachten. Ik heb even geteld wie er allemaal hebben gezegd op mij te gaan stemmen en ik kom op een stuk of 30…Ik moet er 16 000 hebben 🙂
  En politiek actief blijf ik voorlopig zeker. Was ik voor dit circus ook en zal ik hierna ook blijven. Van mij zijn ze nog niet af 😀 😀 En dank voor je stem!!!!!!!!!!!!!!

  @Suus: ik denk niet dat ze in staat is om anders te praten 🙂

 7. De meeste mensen houden nu eenmaal niet van vernieuwing. Men wil op het moment uit die achtbaan aan veranderingen waarvan men niet het idee heeft dat het ze iets oplevert. Met de SP terug naar de regelende overheid en met die Wilders terug naar de spruitjes.

 8. @Xiwel: je zou natuurlijk ook gewoon oprecht kunnen zijn ? 🙂

  @Suus: Stel het voor!

  @joop: Spruitjes op zich zijn best ok, maar dan moet je ze wel roerbakken….oh neeee multi culti 🙂

 9. Wat je zegt over stagneren is denk ik heel belangrijk. Het is vaak comfortabel (en natuurlijk) om te doen alsof de tijd stil heeft gestaan, om vast te houden aan de waarheden van gisteren, maar uiteindelijk trek je aan het kortste eind.

  Het leven is één groot recalibratiefeest.

 10. @xaviera: je begrijpt wat ik bedoel. ik als groenlinkse vvd-er hoop dat het binnenkort weer over de echte issues gaat. we moeten weer uitstijgen boven de polderkolder. kansen vergroten voor de derde wereld, ons herorienteren op het midden-oosten en vredesmissies en de Darfurs van deze wereld, onze rol in de EU, waar we ons geld mee moeten verdienen in de globaliserende wereld. dat is eigenlijk het item: globalisering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit