Antiyano

In Leeuwarden wonen twee Antilliaanse families die het al jarenlang op elkaar gemunt hebben. Volgens het artikel viel bij een eerdere schietpartij al een zwaargewonde en dit keer liep het winkelend publiek nogal wat gevaar. De burgemeester, de PVV, naar ik aanneem het Telegraaflezende deel van Nederland (geen zin om te checken) en ook de verslaggevers van Hart van Nederland zouden deze Antillianen het liefst terug sturen naar de Antillen. Dat feest gaat voorlopig niet door…en terecht. Maar wat dan?

De hart van Nederland journalist wist niet wat er meer aan gedaan kon worden dan de daders hard aanpakken. He, goed punt. Dat is toch ook exact wat er moet gebeuren? Bij een Hollandsche dader gaan we toch ook niet kijken of we extra straffen kunnen verzinnen?

Maar goed. Vermoeiend is het wel. Deze specifieke Antilliaanse families zijn wel daadwerkelijke eikels. Maken het moeilijk voor andere Antillianen en erger nog, brengen iedereen om hen heen in gevaar.

Oppakken en opsluiten. Hoe moeilijk is dat nou? Wapens mogen toch niet? Schieten al helemaal niet. Dat ze Antilliaans zijn is LB (lekker belangrijk) dat ze crimineel zijn en vuurwapengevaarlijk lijkt me veel relevanter en een reden om op dat gebied in te grijpen.

Stop di hode!

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

21 comments

 1. Diegenen die aantoonbaar geschoten hebben zullen ook echt wel opgepakt worden. Dat is het probleem niet. Het probleem is dat er in beide families waarschijnlijk steeds weer nieuwe figuren naar voren komen die gewelddadig worden. Ik denk dat het dat is waar de autoriteiten ter plaatse wanhopig van worden. Hoe los je dat nu in vredesnaam op?

  Maar terugsturen naar de Antillen vind ik ook onzin. Je stuurt criminele Gelderlanders, Friezen of Brabanders toch ook niet naar hun provincie terug als ze buiten hun provincie een misdrijf begaan? Juridisch ligt het wel anders met de Antillen, maar het gaat om het idee, niet om juridische haarkloverij. Vind ik. Het hoort bij het Koninkrijk of niet. En als de Antillen bij het Nederlands Koninkrijk horen zijn het landgenoten. Punt.

 2. Gisteren een item bij Netwerk over Polen. Iedereen had natuurlijk al voorspeld dat de Oost-Europeanen straks de zondebokken worden. Over een jaartje of drie klagen de Marokkanen gezamelijk met de Antillianen, Turken en Nederlanders over die groep.

 3. Als ieder land dit zou doen dan zou iedere vlucht vol zitten met criminelen. Denk dan maar ook niet dat het ruimte bespaart in de Nederlandse gevangenissen. Al die Nederlandse smokkelaars en kindermisbruikers die vastzitten in het buitenland komen hier ook de gevangenissen bezetten.

 4. @Joop: die juridische kant is de formele vastlegging van het eerlijk behandelen van mensen. Dus al zou het juridisch niet vastgelegd zijn, dan nog zou het oneerlijk zijn om bepaalde koninkrijkgenoten bij crimineel gedrag naar hun plaats van herkomst terug te sturen en andere niet.

 5. Sorry Ilham, met dat ‘als iedereen dat gaat doen’ overtuig je me niet. Dat klinkt een beetje als een leraar op een middelbare school die het ook allemaal niet meer weet.

 6. @Joop
  Fout, ik ben geen leraar en dus kun je me hier ook niet mee vergelijken. Wat ik ook weet is dat er op een actie een reactie volgt. Je kunt niet verwachten dat andere landen niet op dezelfde manier zullen reageren als Nederland criminlen naar het land van herkomst sturen. Btw jij vindt dat ze teruggestuurd moeten worden?

 7. Ik heb daar geen afgeronde mening over gevormd. Ik ben benieuwd naar de argumenten. Men roept altijd zo snel dat iets wel kan of niet kan zonder goed aan te geven waarom dan eigenlijk niet. (ik doe dat zelf ook weleens hoor)

 8. Als niet-Nederlandse mensen zich aan bepaalde zaken schuldig maken zou wat mij betreft best een verblijfsstatus gewijzigd mogen worden. Maar dit zijn Antillianen, dus Nederlanders, en dan vind ik het niet terecht.

 9. Weet je, ‘terugsturen’ (Antiliaan of wie dan ook) is een ‘makkelijke oplossing’ voor het specifieke geval. Feit blijft dat er mensen zijn die problematische gedrag vertonen. En daarbij een gevaar zijn voor zichzelf of anderen. Dan kun je degene waarbij het juridisch zou mogen wel wegsturen, maar wat dan met alle soortgelijke situaties waarin dat niet kan of mag? Dit vraagt om een structurele aanpak (wetswijziging van mijn part) waarmee justitie en/of hulpverlening handvaten krijgt om iets te doen.

 10. Inderdaad Arucamba. Ik wil trouwens ook niet lezen dat het om eilandbewoners gaat, dat is weer zo stigmatiserend. Het is misschien verstandiger om het gewoon als allochtoon te bestempelen 😉

 11. Jullie Nederlanders doen ook slechte dingens erger dan de antillianen zelf, duss no hode ku nos bala in je kabes als je het nie begrijp kan je m’n lul likken jullie Nederlanders komen ook op onze kleine eiland zogenaamd de baas spelen rot op man als jullie iets doen sturen wij jullie toch nie terug naar Nerderland ?

 12. ik ben wel erg benieuwd wat je dacht te bereiken met je in slecht Nederlands geschreven, weinig doordachte, ongenuanceerde en eigenlijk onbeschofte reactie?

 13. Niet alle Nederlandse-Antiliaan geboren op 1 van de Antiliaanse eilanden of Antiliaanse Nederlander geboren in Nederland waarvan de ouders van 1 van de eilanden afkomstig kan goed Nederlans schrijven zowel lezen, laat staan uitspreken. Dat kan de in de inheemse Nederlander zelf ook niet. Heb je verschil gehoord tussen een Limburger en Friese als ze spreken? Er word toch geacht dat een ieder algemeen ABN kan spreken naar aanleiding van hun genoten basisschool opleiding?

 14. Als je zo plat mensen uitscheldt en dat feitelijk zonder point, dan is het handig om op z’n minst op het gebied van taal iets beter je best te doen. En leestekens bestaan in het Papiamento ook gewoon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit