Peter R. is vies

Deze bijdrage is van Jan Kok en Xaviera Ringeling (ik dus he).

Gisteren zat ik de hedendaagse variant van Peppie & Kokkie (Pauw & Witteman) te kijken. Daar aanwezig waren Peter R(aaskal?) de Vries en Joran van der Sloot en zijn ouders. Onderwerp was natuurlijk de onfortuinlijke verdwijning van meisje Holloway. Twee jaar na dato is het nog steeds niemand gelukt om Natalee ergens vandaan te toveren. Twee jaar van verwoede pogingen van de familie Holloway (niet geheel onterecht natuurlijk), waarbij deze familie Aruba, maar ook Nederland schoffeerde en de ene na de andere verdachte schuldig verklaarde. Twee jaar waarin de Amerikaanse media zich als parasieten op het eiland Aruba stortten en deden alsof Natalee de enige desparecido was. Jaren waarin Dr. Phil opriep tot een boycot van Aruba. Nederland F16’s stuurde om het kind te zoeken. En Joran van der Sloot verdachte was, dan weer verdachte af was, verdachte was en nu uiteindelijk verdachte af is.

Van de ouders van Natalee mag je ongenuanceerd gedrag verwachten. Het gaat immers om hun kind. Wie zet niet álles op álles om een kind te redden of minstens de schuldige aan te wijzen. Hoewel Beth Twitty (ma Holloway) – zo blijkt uit verhalen van ooggetuigen – een curieuze rol speelt in dit hele verhaal, kun je het haar nog niet eens aanrekenen.

Peter R de Vries daarentegen, speelt geen enkele relevante rol in het geval Holloway. Hij heeft geen bewijs voor schuld van wie dan ook, hij weet niet waar Natalee is en áls hij al wat doet in het onderzoek, dan is dat toch vooral stemmingmakerij tot feitenmakerij bombarderen.

Daar waar Joran en zijn ouders bij Pauw en Witteman uitermate genuanceerd en beleefd bleven trok Peter R(otzak?) de Vries consequent fel van leer, in een poging Joran, bij het uitblijven van een gerechtelijke straf, dan toch tenminste aan de publieke schandpaal te nagelen.

Onze zelf uitgeroepen bestrijder van onrecht, verdediger van onterecht gevangen gezette, en luis in de pels van politie en justitie, liet duidelijk blijken dat alleen maar luizig erbij hangen en parasiteren onvoldoende is om ook inderdaad enige kennis op te doen van politiewerk enerzijds, maar toch vooral van ons rechtssysteem anderzijds.

Want hoewel justitie na meer dan 2 jaar onderzoek (!!) vaststelt dat er onvoldoende bewijs is om Joran van der Sloot aan te merken als verdachte (een persoon uit wiens feiten en omstandigheden het vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit voortvloeit) en wij in Nederland (net als de rest van de beschaafde wereld) er van uit gaan dat iemand onschuldig is tot het tegendeel bewezen is, kon Peter R(anddebiel) de Vries het niet over zijn lippen verkrijgen dat Joran zelfs maar ‘misschien’ onschuldig zou kunnen zijn.

Sterker nog meneer de Vries (waarom toch altijd die letter erbij?) probeert de gehele uitzending met – zoals ze dat bij CSI noemen – circumstantial evidence, Joran naar het altaar te leiden om hem aldaar ritueel te slachten. Daarbij roept de Vries continue: “ik weet waar ik het over heb.” Met een blik die de kijker vertelt dat hij álle bewijzen heeft waarmee hij Joran tot de doodstraf kan veroordelen. Een blik ook die vertelt dat hij die het liefst zelf uit zou voeren. Als kijker denk ík dan: “Kom maar op met die bewijzen. Dat wil ik zien.” Het feit dat Joran intussen weer verdachte af is doet toch sterk vermoeden dat ook Peter R. alleen eindeloos uit z’n nek lult. Zoals we ook gewend zijn van de Dr. Phil’s van de wereld. En andere mensen die verliefd zijn geworden op hun eigen spiegelbeeld.

Hieruit blijkt Peter R(adicaal) de Vries’ nare inborst. Want hij weet donders goed dat Joran voor de wet net zo onschuldig is als hijzelf. Joran is per definitie onschuldig, want nog niet veroordeeld. Het feit dat Petertje zijn eigen mening kennelijk bijzonder genoeg vindt om te proberen Joran doorlopend aan de publieke schandpaal te nagelen, zegt meer over zijn persoonlijkheid, dan over de kracht van het achterliggende bewijsmateriaal. Dergelijk gedrag zien we over het algemeen alleen bij demagogen zoals Rita Verdonk en Geert Wilders. Het verbaast me dan ook niks dat Petertje politieke ambities heeft, maar ik hoop dat het bij twee hofnarren op het Binnenhof blijft. Laat deze maar op de televisie, dan heet hij tenminste geen formele macht.

Of Joran schuldig is? Ik weet het niet. Maar Peter R. ook niet – en jij ook niet. Maar stel je eens voor dat hij het niet is: dan is wat er nu al enige tijd bezig is en ook weer in de uitzending van P&W wel erg bar en boos. Zou het daarom zijn dat we een “onschuldig-tot-het-tegendeel-bewezen-is-systeem” hebben? Zodat we niet op eigen houtje en gebaseerd op het gevoel dat we bij iemand hebben, de persoon in kwestie veroordelen. Zou best eens kunnen niet waar?

Maar goed, het blijft vooral triest om te zien hoe half de natie one-linerige, eigen geilende, volksverlakkende, haatzaaiende, levensverwoestende, niks oplossende, egotrippers als Peter R. de Vries, Rita Verdonk en Geert Wilders nabouwen, gewoon omdat ze te besodemieterd (jaren 50-woord) zijn om zelf fatsoenlijk na te denken en wat te doen. These are sad times, indeed.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

78 comments

 1. Daury is thans op Aruba en heeft vanmiddag een persconferentie gegeven, waarin hij alles ontkent en aangeeft in Nederland te zijn geweest ten tijde van de verdwijning. Verder heb ik van een journaliste vanmiddag vernomen dat Joran op een gegeven moment praat over het lijk naar een pier brengen. Dat kan bijna niet, dat de boot vanaf een pier weggevaren zou zijn, want de eerstvolgende pier in zee bij de Marriott is idd ruim 100 meter verderop. Dan hebben ze (of hij alleen) het lijk moeten dragen/slepen langs de hele hotelstrip tot bij de Holiday Inn waar er een heleboel security loopt, veel toeristenverkeer is en ook waar er camera’s staan. Dan kan dus niet. Vier concrete dingen kloppen in het verhaal niet:

  1. De plaats 2. de telefoon 3. de vriend genaamd Daury 4. de zeestroming
  Dat zijn toch wel belangrijke elementen in het geheel.

  Peter R. de Vries heeft niets opgelost, hij heeft alleen meer onrust gezaaid.

 2. Wat ik ook niet helemaal snap… in de uitzending van Peter R de Vries prepareren ze eerst een auto met lichtbruine/beige stoelen. Daarna zijn alle opnames in een auto met zwarte stoelen. Rara hoe kan dat?

 3. @myriam

  Er zijn beelden uitgezonden van z.g bananabootjes die daar wel degelijk kunnen varen. Ook surfen wordt daar gedaan.
  Verder is de naam van die Daury: Daury Francisco volgens de gegevens in Nederland. Deze verblijft inderdaad momenteel op Aruba.

  Wat die telefoon betreft, met dergelijk telefoons kun je 06-nummers bellen. Stel dat iemand een Nederlands 06-nummer heeft en zich op Aruba bevindt dan zou de mogelijkheid bestaan dat er op die manier gebeld is. ik weet het niet hoor, maar jouw berichtgeving is wel erg eenzijdig.

  @Awarnch er zijn twee auto’s ingezet.

  Dat de vries niets heeft opgelost durf ik niet te zeggen, dat moet namelijk nog blijken. In ieder geval heeft de hele wereld nu een beeld van Joran en dat beeld is beslist niet gunstig, integendeel. De manier waarover hij over Natallee praat is alleen al walgelijk.

  1 in die buurt waar Joran vertelde te zijn geweest kan wel gevaren worden

  2 zie mijn opmerking over de telefoon

  3 Daury zou best iemand anders kunnen zijn, iemand die helemaal geen Daury heet.

  4 zie 1

  Zo zou het ook kunnen, het blijft speculeren van alle kanten.

 4. @Awarnach
  Wat ik ook niet helemaal snap… in de uitzending van Peter R de Vries prepareren ze eerst een auto met lichtbruine/beige stoelen. Daarna zijn alle opnames in een auto met zwarte stoelen. Rara hoe kan dat

  Ze hadden 2 auto’s

 5. De plaats waar Joran en later Mos van het OM het over hadden is ruim 100 meter verderop van de Fishermen’s Hut. Als het ten noorden van de Mariott is kan er NIET gevaren of gewindsurfed worden. Het is te ondiep, modderig en zijn er riffen. Aan de andere kant van de Marriott – richting Holiday Inn – kan wel gevaren worden en zeker ook de bananenbootjes, maar die varen niet ‘s nachts. Volgens het OM had Joran het over een pier en om bij de dichtstbijzijnde pier van Hadicurari te komen, waar de boten aanmeren, moet over een vrij lange hotelstrip gelopen worden. Met een lijk!! Het is niet alleen een wandeling van 15 tot 20 minuten, maar daar lopen toeristen, staan er camara’s en zijn er security guards. Zowel voor de Marriott, de Holiday Inn als de Moomba Beach. Dus beide mogelijkheden kunnen niet. Ken jij Aruba, Plutp? Ik woon er mijn hele leven, dus weet waar ik het over heb. De telefoon blijft een heikel punt. Met deze Blue Phone kan alleen dus internationaal gebeld worden. Maar…waarom zou Joran iemand met een 06 nummer bellen. Hij zei toch dat het Daury was die hij belde. Daury zegt niet op Aruba te zijn geweest toen. Hij heet overigens Rodriquez en dus…ik zie je punt niet. Of je gelooft Joran of je gelooft hem niet. Het kan niet dit wel en dat niet zijn. Het gaat mij er om dat er dingen gezegd zijn die gewoon niet kloppen. Dat van de telefoon kan nagetrokken worden en zal ook wel gedaan worden. Dat van der Eem roept een Arubaan te zijn is ook niet waar. Ik schaam me als Arubaanse om deze rioolrat (djaca di cloaca) zichzelf Arubaan te horen noemen. Die jaap in zijn gezicht heeft hij ook gekregen toen hij iemand in de gevangenis verlinkte. Joran komt trouwens niet uit een rijke familie, wat ik elke keer weer lees en hoor vanuit Nederland. Het zijn gewone middenstanders. De vader was rechter in opleiding en kreeg gewoon een salaris en de moeder is lerares. Ze wonen in een gewoon huis ergens op Noord.

 6. Sorry, de afstand naar de Hadicurari Pier is meer dan 100 meter en het zand daar is rul en diep. Dus vermoeiend om er te lopen en een lijk meeslepen is helemaal zwaar. Joran zegt dat hij zijn vriend met het lijk heeft achtergelaten, dus moest die vriend helemaal alleen met een lijk gaan slepen. Gelooft iemand dit echt. Ik in ieder geval vind het moeilijk te geloven.

 7. Dat is ook zo. Hij zei dat hij haar daar heeft achtergelaten en dat zijn vriend haar vandaar naar de boot heeft gebracht om in zee te dumpen. Hans Mos van het OM heeft dit publiekelijk verklaard. Dus, dat het lijk ruim 100/150 meter verderop is gebracht om in zee te worden gedumpt. Bij de pier van Hadicurari kan gevaren worden (dat heb ik ook geschreven) maar om er te komen moet je voorbij een lange hotelstrip. Verder is het ook zo dat een lijk in zee gegooid altijd weer aanspoelt en ook is er dagenlang naar een lijk gezocht in de zee daar. Met sonar en andere apparatuur. Ook is er vaak gedoken daar. Door SARFA, de Equu Search en anderen! Aan de andere kant van de Marriott kan NIET gevaren worden. Punto!
  Is mijn Nederlands nu zo slecht dat je niet begijpt wat ik schrijf of lees je selectief. Jij kan wel foto’s en beelden hebben gezien, ik woon hier en zie het in het echt.

 8. Ik kan gewoon niet geloven dat Joran het gedaan heeft, ik ben nooit op Aruba geweest en heb de zaak ook niet zeer intensief gevolgd.
  Wel zeg ik al vanaf het moment dat Joran in beeld is, het is geen moordenaar. Zelfs niet na het zien van de aflevering van Peter R de Vries.
  Ik denk id dat hij een ernstige knauw heeft opgelopen van alle ellende die in 2005 is ontstaan en daardoor ook denkt dat het stoer is om zo over Natallee te praten.
  Het is dan ook zeer bijzonder dat wanneer men (peter diepvries) dit soort bekentenissen op tape vastlegt hem zo publiekelijk aan de schandpaal hangt en misbruik maakt van zijn media middelen. Ik vindt dat dit soort zaken NOOIT maar dan ook NOOIT via de media uitgevochten mogen worden. Daarmee wordt de persoon in kwestie de familie van het slachtoffer maar ook het eiland in een zeer moeilijke positie gebracht. Met als gevolg dat iedereen zich ermee gaat bemoeien, het eiland weer op zijn kop staat en dat Joran ongeacht de uitspraak, nooit meer zijn leven op de rit zal krijgen.
  Daar komt bij dat ik altijd al een onderbuik gevoel bij de moeder Betty heb gehad en op deze site zeer bijzondere verhalen over haar lees.

  Aruba veel sterkte in dit moeilijke proces en zal zeker een vakantie komen vieren!

 9. @ Myriam.

  Ik vertel alleen wat ik gelezen,en gezien heb (op TV) Ik woon in Nederland. Net zo min als ik, was jij er bij. Je zult het gebied uiteraard beter kennen dan ik, maar dat zegt me in dit geval helemaal niets.
  Ik geloof je best als je zegt dat er alleen vanuit die pier gevaren kan worden, maar een lichaam verslepen is niet zo moeilijk lijkt me, zelfs op een strand niet. Er zijn nu eenmaal mensen die best wel zullen weten hoe dat te doen. Jij en ik weten dat misschien niet……..
  en nee hoor jouw Nederlands is niet zo slecht, evenmin als mijn interpretatie van wat ik lees.
  En echt hoor, niet ieder lijk wat in zee gegooid wordt spoelt weer aan. Da’s een ding wat zeker is. Punto! 🙂

 10. @ Gerben, ik geloof wel dat Joran er iets mee te maken heeft. Of ie de moordenaar is is een tweede. Hopelijk komt men er achter, we zullen zien.

  Tja ook over de media verschillen we van mening. Ik vind vrijheid van journalistiek heel belangrijk, en zeker in een geval als dit waar zowat de hele wereld meeleeft. Bovendien schuwt Joran zelf de publiciteit ook niet.

  En over moeder Betty, ik zou niet graag in haar schoenen staan, een kind verliezen is een van de ergste dingen die een moeder (en vader) kan meemaken. Ik vind dan ook al die speculaties rond haar walgelijk.

 11. @ Myriam.
  Nog even op google earth gekeken en zag dat er ten zuiden van de pier ook gevaren kan worden.

  Ennuhh, hier in Europa hebben ze ook wel eens naar een lichaam in het water gezoch wat na grondig zoeken niet gevonden werd. En wat later wel gevonden werd. Je klinkt zo stellig met je theorie, een beetje genuanceerder zou op zijn minst wat professioneler overkomen.
  Je doet voorkomen alsof je alles van deze zaak afweet, en dat is m.i. onmogelijk. Dream on!

 12. Peter R de Vries en Patrick van der Eem waren in Pauw en Witteman. Daarin
  werd ook de kritische vraag gesteld dat er met de telefoon niet lokaal gebeld kon worden. Peter had die vraag niet verwacht en
  reageerde geimproviseerd. Gaudy zou een nederlands 06 nummer kunnen hebben. Ook dat is, als de “echte Gaudy” wordt gevonden
  na te trekken. Tweede punt waar bijna niet over gesproken word zijn de schoenen. Zijn ze weggemaakt vanwege afdrukken of is Natalee iets anders overkomen en is er bloed op gekomen?

 13. Ik hoef helemaal niet professioneel te zijn. Ik ben een gewone huisvrouw op Aruba die alle negatieve aandacht die Aruba door deze zaak (en NIET in de laatste plaats door mevr.Beth Twitty) heeft gekregen het een en ander is gaan uitzoeken. Wij worden drie jaar lang voor van alles en nog wat uitgemaakt (het meest door haar toedoen). Van corruptie, drugseiland, criminelen, incompetent en ga zo maar door. Een groep mensen is hier tegen in opstand gekomen en is dingen gaan uitzoeken. Wat ik hier schrijf zijn dingen die op feiten gebaseerd zijn. Amsouth Bank (van fam.Twitty en die fraude op grote schaal heeft gepleegd en daardoor door de gedupeerden uit o.a. Nicaragua bedreigd zijn), geheim gesprek van Beth achter the LightHouse met “iemand” de volgende avond dat ze hier was, een optreden van Beth Twitty bij dr.Phil waarin ze vertelt dat ze door haar dochter is gebeld en dat ze de stem heeft herkend omdat ze een logopediste is, foto’s van een continue aangeschoten Beth Twitty in de Casino’s hier, een verklaring van een waiter die vertelt dat Natalee hem heeft verteld dat haar moeder een kreng is en te vergelijken met de zus van Hitler, haar aankomsttijd en ga zo maar door. Ook naar Joran en vrienden is gekeken en dat met die schoenen blijft natuurlijk een prangende vraag. Maar waarom is nergens (Aruba is niet klein) DNA van Natalee gevonden? Hier op Aruba komt een lijk in zee gegooid bij de kust in de buurt van de Marriott wel terug. Dat hebben we ook bewezen met een dummy. Even ten zuiden van de pier kan zeker gevaren worden, maar niet ten zuiden van de Marriott. Er is daar een afstand en een paar honderd meter. Hoe vaak moet ik dit nou niet gaan uitleggen. We hopen dat ooit de waarheid boven water komt want wat de Vries ons heeft laten zien is dus geen waarheid. Dat weten we en hij onderhand ook wel. Weten jullie nog het verhaal van Marianne Vaatstra, waar hij ook helemaal niets van bakte. Give me a break.

 14. ALs je altijd de waarheid vertel,dan hoef je nooit niets te onthouden.

  Deze in mijn ogen domme jongen heeft van het begin af aan al gelogen.lAAT IEMAND HIER MIJ NU MAAR EENS VERTELLEN WAAROM??
  Als je toch niets hebt te verbergen dan hoef je toch niet te liegen??
  Let op ik zeg niet dat hij haar misschien wel heeft vermoord,maar deze buriko weet verdomd heus wel meer.

  ajo

 15. @ Myriam

  Hoi Myriam. Ik heb vanavond de tweede keer de documentaire gezien
  van PrdV. Heb jij de hele documentaire ook al gezien? Op internet is veel
  te zien, maar niet in goede kwaliteit. Mocht je opname op DVD willen hebben
  kan ik die via xa4a misschien wel naar je toe sturen. Als je een tijdlijn zou opzetten van de dingen die allemaal bekend zijn zouden er misschien duidelijke gaten te zien zijn. Joran praat regelmatig over verschillende tijden,
  en heeft volgens zijn zeggen die Gaudy snachts nog gesproken bij hem thuis.
  Dat zegt ie tenminste in de docu. Als je zou kunnen liplezen heeft Gaudy een kortere achernaam, in de docu wordt ie weggepiept…..
  Wat mij erg bezig houdt is waarom J al die onzin uitkraamt als ie er niets mee te maken zou hebben. Wat zal er anders echt gebeurd moeten zijn.
  Dat Natalee een hekel had aan haar moeder is bekend, alleandere dingen die jij ook noemt over de aankomsttijd van het vliegtuig, het ophouden van de FBI bij het politie onderzoek en ga zo maar door. Wat denk jij wat de ware toedracht zal zijn?

  Groet Peter

 16. Die Miriam lijkt Joran van der Sloot wel. Man man wat een overdreven opwinderij toch, En dat voor een normale Arubaanse huisvrouw.,

  Moet wat met de van der Slootjes te maken hebben, Een totale reeële kijk op het gebeuren is niet aanwezig. Je kan het bijna tunnelvisie noemen.

 17. @Myriam,
  Mensenlief zeg, wat maak je je druk. Twitty dit, Twitty dat, pfff. Leer nu eens voor een en voor altijd niet zo demagogisch te reageren. Leer eens om de zaken wat objectiever te bekijken en niet zo gefrusteerd te doen. Je reacties komen echt vreselijk partijdig over, dit kan niemand serieus nemen.

  Maak niet zo’n punt van dat varen, als Nattelee in zee is gedumpt is er gewoon ergens gevaren, jij was er niet bij. Ik ook niet maar ik plaats ook stetements hier.

  Peter de Vries heeft een aantal zaken opgelost en ik hoop van ganser harte dat hij deze zaak ook opgelost, althans de aanzetting tot de oplossing heeft bewerkstelligd.

  By the way, was jij er bij, bij die fraude van de Hollowaus? En al is dat waar, is dat een reden om hun dochter te laten verdwijnen? Kom op zeg, haal er nou niet van alles bij wat er niets mee te maken heeft.
  ‘Hier op Aruba komt een lijk voor de kust in zee gegooid wel terug’. Misschien is ze dan elders begraven, hoewel Joran aangaf dat zij ver uit de kust in zee is gedumpt. Het blijft nog steeds speculeren, door iedereen. Totdat de waarheid boven tafel komt. Denk je nou echt dat ze haar in zee dumpen terwijl ze weten dat ze zal aanspoelen? Dus: of ze spoelt niet aan (dat kan namelijk best!) of ze is elders ‘gedumpt’. Je weet maar nooit met zo’n pathologische leugenaar als Joran is.

 18. Ik heb wat verbanden op papier gezet die wijzen op een samenwerkingsproject van Peter (R) de Vries, OM Aruba en de familie Holloway/Twitty. Er lijkt duidelijk volgens een script te worden gewerkt om de schuld bij anderen (Joran, vroeger ook de Kalpoe broertjes) en af te leiden van hun eigen gebrekkige alibis (M.n. dat van Jug).

  De Vries: wat de AIVD van hem weet..
  Door . op 07-02-2008 om 16:57
  Toen Peter politicus wilde worden nam Fred Teeven hem apart en vertelde hem dat hij AIVD test niet zou passeren.. dit weet Gerard Spong natuurlijk ook en noemde hem bij DWDD niet voor niks Peter de Vries zonder de R..

  Beth/De Vries/OM Aruba
  Door . op 07-02-2008 om 16:24
  Onaardig om te zeggen maar deze moeder slaat alles als het gaat om leugens vertellen. Over haar dochter, Jug, Joran, de Kalpoe broertjes, Dompig, Karin Janssen,Paul & Anita van der Sloot, ma Kalpoe, ga maar door…

  Coverup Holloways/Twitties/FBI (2)
  Door . op 07-02-2008 om 15:59
  Om hun alibi te dekken komen zij al sinds juni 2005 met deze coverup verhalen. De enige coverup is: familie Twitty (Jug) en de FBI die dit weet maar het in de doofpot heeft gestopt..

  coverup Holloways/FBI
  Door . op 07-02-2008 om 15:55
  Je ziet Beth en Jug meteen volgens het script praten dat sinds juni 2005 is uitgeschreven (alibi!?). Beth vertelt dat haar dochter heilig was en dat Joran haar datedrug gaf en ex Jug begint natuurlijk over een cover up bij de Arubaanse politie in het begin van het onderzoek..

  complot OM/De Vries/Familie Holloway
  Door . op 07-02-2008 om 15:41
  We zijn de operatie van De Vries, de families Holloway en het OM Aruba aan het reconstrueren.
  Het blijkt gewoon dat Patrick hun script aan Joran heeft gevoe(r)d.
  Je ziet die Beth en haar ex Jug daar bij FOX nu op doorgaan.
  En alles om hun eigen alibi buiten schot te houden denk ik

 19. Er is meer sprake van het aftappen van gesprekken door het OM van Aruba. De uitspraken van Gerard Spong over De Vries worden ook genoemd..

  Rechter buigt zich over aftappen verdachten
  6 Feb, 2008, 19:10 (GMT -04:00)

  Email dit artikel
  Print dit artikel

  Verdachte Effi Tromp gaat de rechtzaak binnen waar hij later drie jaar cel tegen zich hoort eisen. Foto: Cybmed.

  ORANJESTAD — De rechter besluit eind volgende week of het via telefoontaps verkregen informatie wel of niet als bewijs toelaat in de zaak tegen Effi Tromp en A.M. Bruin. Beiden worden ervan verdacht zaken te hebben gedaan met de criminele organisatie die in september vorig jaar werd opgerold en vermoedelijk onder leiding heeft gestaan van zakenman Luis Mansur en Rafa Mercado Ochoa.

  Mansur en Ochoa zijn de hoofdverdachten in deze omvangrijke en internationale drugssmokkelzaak. Operatie Domino betrof onder andere het voorbereiden en uitvoeren van een onbekend aantal drugstransporten vanaf mei 2005 tot aan de aanhouding van de elf bendeleden. De drugs werden niet alleen naar Aruba vervoerd. Justitie verdenkt Mansur er ook van drugstransporten te hebben voorbereid van Venezuela naar de Dominicaanse Republiek en/of vanuit Zuid-Amerika naar Europa en de Verenigde Staten.

  De bende wordt ook verdacht van afpersing, witwassen van geld en illegaal wapenbezit.

  Naast de harde kern, brengt justitie nog een flink aantal personen voor de rechter die een zakelijke relatie met de criminele organisatie had. Hoeveel precies is niet bekend, maar naar schatting worden inclusief de harde kern, meer dan twintig personen in de Domino-zaak verdacht.

  AFLUISTEREN

  Afgelopen vrijdag werden de strafzaken van de eerste vier verdachten behandeld. Het ging om de verdachte piloot Effi Tromp, A.M. Bruin, Y.J.S.M en F.R.A. In de zaak tegen Tromp en Bruin bleek dat justitie in de auto van hoofdverdachte Ochoa afluisterapparatuur had geplaatst. Deze auto was gekocht van de opbrengsten van cocaïnesmokkel en Ochoa zou volgens de officier van justitie de hele dag zaken doen vanuit zijn auto. Uit de afgeluisterde gesprekken zou zijn gebleken dat Tromp voortdurend contact zocht met mensen die drugs smokkelden.

  Het direct afluisteren van de verdachten door justitie ofwel het toepassen van Opname Vertrouwelijk Communicatie (OVC) is in 2006 begonnen. Justitie heeft dus bijna anderhalf jaar gesprekken afgeluisterd in de auto van Ochoa en daarnaast werden ook telefoons afgeluisterd. Advocaat Chris Lejeuz die Tromp en ook Bruin verdedigt, vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) inbreuk heeft gepleegd op de privacy van de verdachten.

  Het ontbreekt weliswaar aan wetgeving op Aruba, zei Lejeuz, maar dat betekent niet dat deze opsporingsmethode op deze manier en over zo’n lange periode kan worden toegepast. Hij verwees naar Nederland waar de toepassing van OVC strikt is geregeld en de rechter-commissaris toestemming moet geven. Het heimelijk afluisteren in een auto is in Nederland bovendien strafbaar vanwege schending van de privacy, liet de Nederlandse advocaat Gerard Spong al weten na de recente ‘bekentenis’ van Joran van der Sloot in de Holloway-zaak. Dit, volgens een recente uitspraak (25 oktober 2007) in de zaak Van Vondel tegen de staat der Nederlanden. Zowel in de zaak Tromp als in die van Bruin gaat de rechter nu bekijken of bewijs rechtmatig is verkregen en kan worden toegelaten. Dat wordt op 15 februari bekend, als de rechter ook uitspraak doet.

  Tegen de twee verdachten is overigens drie jaar cel geëist. Tromp, die verdacht wordt van cocaïnebezit en illegaal wapenbezit, werd overigens ook door Mansur beschuldigd van drugssmokkel. Uit het procesverbaal van Mansur blijkt dat hij Tromp al kent vanaf het moment dat operatie Domino begon. Mansur was overigens eerder begonnen met het smokkelen van drugs, in de tijd dat hij failliet ging (2001). Mansur verklaarde dat ook Ochoa op de hoogte was dat Tromp ‘drugsbanden’ had. Ochoa heeft Tromp ook van drugs voorzien, afkomstig van Mansur. Tromp ontving via Ochoa bovendien geld om de drugs naar Nederland te sturen. Zijn verdiensten zou Tromp hebben uitgegeven aan champagne en vrouwen, aldus Mansur’s verklaring.

  Volgens de officier van justitie zijn er echter meerdere verklaringen dat Tromp een grote hoeveelheid drugs bezat en illegale vuurwapens. Dat laatste gaf de ex-piloot toe. De wapens waren in een vliegtuig achtergelaten door een passagier en hij heeft ze toen bewaard voor zijn collectie.

  Bruin, die bij de CMB Bank werkt als informatiespecialist, beriep zich voor de rechter op zijn zwijgrecht. Uit de afluistergesprekken en verklaringen zou volgens het OM echter al voldoende bewijs zijn verkregen dat Bruin zich schuldig heeft gemaakt aan smokkel en verkoop van drugs. Tegen de verdachte F.R.A. is afgelopen vrijdag ook drie jaar cel geëist vanwege drugssmokkel, -verkoop en cocaïnebezit. Y.J.S.M is inmiddels veroordeeld tot 16 maanden cel voor haar aandeel in de verkoop, uitvoer en transport van cocaïne in de periode 15 tot en met 22 juni 2007.

 20. Ik geloof anders dat jij, plutp, even hard aan het speculeren bent als alle anderen (hetzij niet meer, en jij laat je hierin leiden door 1 uitzending van een commercieel tv-programma)! Ik vind het nog al bespottelijk om iemand die je niet eens kent met een kleinerend ondertoontje toe te spreken (in dit geval toe te schrijven) met: ‘Leer nu eens voor een en voor altijd niet zo demagogisch te reageren’. Overigens is je stukje doorspekt met verwijten die ik jou zou willen toeschrijven, de spreekwoordelijke ‘ pot verwijt de ketel dat ‘ie zwart ziet’ is hier mijns inziens dus van toepassing.
  En by the way: marcel: gaarne niet zo’n denigrerende ondertoon over een ‘ normale Arubaanse huisvrouw’, tenzij je het nodig hebt om te moeten sneren om je punt duidelijk te kunnen maken. Maar goed, ik verlaag me met het bovenstaande nu precies tot hetzelfde gedrag waarover ik zojuist mijn gal heb gespuwd, waar ik dus nu per direct mee ga stoppen!
  Miriam, ik vind het erg interessant om te lezen hoe een inwoner van Aruba de zaak beleeft, omdat ik mij maar al te goed bewust ben van het gegeven dat de media zeer eenzijdig en subjectief kunnen berichten. Ik realiseer mij dat jouw berichtgeving net zo goed subjectief is, maar toch vind ik het prettig om eens details te lezen, die de media bewust of onbewust niet meenemen, het lijkt geen totaalplaatje.
  De hetze die nu is ontstaan t.o.v. Joran van der Sloot vind ik ronduit gevaarlijk, ik vind het ethisch zeer verkeerd om iemand zo publiekelijk in een kwaad daglicht te stellen zonder dat hiervoor juridisch bewijs is geleverd.

 21. De hoofdrolspeler in de zaak Natalee Holloway; Joran is slechts een zondebok denk ik:

  Dutch gangster/Patrick van der Eem= Is on the blacklist in the US and is attached to the international mafia.

  Jossy M.=Was on the blacklist in the US but was taken off that list after he helped HMI (the US/CIA) with the NH by doing redashi’s and providing false witnesses. Is also attached to the international mafia and even the Illuminati because he is a middle-man for the Hezbollah group here in Latin America.

  deVries=known to be attached to the Dutch mafia is maybe even a CIA informant or agent.

  Jug Twitty= known to be a moneylaunderer for the international mafia and is also an armsdealer for the US government, whether openly or covertly. Went to the same school Jossy went so is suspected to also belonging to the Illuminati.

  Joe Mammana=convicted mafia member and moneylaunderer.

  Dompig=suspected to belonging to the Bouterse drug Group.

  PatHerny=hacker and has done projects for the US Navy and is maybe a CIA/intelligence agent/contractor/mercenary.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit