Fitna-flop

Nou, ik ben op de helft van Fitna (fitna, everybody loves fitna op het wijsje van de fristi reclame) – en ik ben bang dat dit geen film is. Geen documentaire, geen reportage, eerder een schoolwerkstuk van niet al te hoge kwaliteit. Maar goed, dat krijg je als kamerleden gaan hobbyen. Het punt van de film zie ik ook niet echt, maar er zijn vast kaalkoppies die de diepere betekenis wel hebben gevat en vanavond trillend in hun bed angstig liggen te zijn voor de grote dreiging van de islam.

Volgens Wilders (net bij Hart van Nederland) moet de film tot dicussie leiden. Tsja, sorry maar dat lijkt me stug. De bron is besmet, de film is niet goed, biedt niks verrassends of zelf maar nieuws én de mensen die datgene wat in de film wordt geuit steunen, die gaan nu heus niet opeens in discussie. De mensen die wel bereid zijn tot dicussie hebben naar alle waarschijnlijkheid net zo vol afschuw (al voor deze fitna flop) naar de beelden zitten kijken. Met hen is dus maar minimale discussie mogelijk, want ja – als je het eens bent…dan hoeft dat niet he.

Natuurlijk snap ik (zelfs als atheist) dat gelovigen het niet fijn vinden als hun geloof met zoveel geweld wordt geassocieerd. Niet door terroristen en niet door Greet Wildpis. Verder suggereert de “film” natuurlijk wel dat geweld=islam=moslims. Daar zou ik – mocht ik ooit verdwalen en gelovig worden – ook niet blijer van worden. Enige irritatie is dus wel op z’n plaats.

Maar – en ik quote hem niet graag – zoals Rutte zei: “dit is een staaltje merkwaardig knip en plakwerk” en maakt op mij in elk geval weinig indruk. Misschien moet hij maar een nieuwe hobby oppakken. Een doosje “iedereen kan schilderen” van Ravensburger stel ik voor. Dan hebben we er allemaal een stuk minder last van.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

7 comments

 1. Was dat alles?

  Stelt weinig voor en ik heb niets nieuws geleerd.

  Misschien kunnen anderen ook zo’n knip en plak filmpje maken over racistische dingen in nl (Kerwin Duinmeijer etc) en 1 over de slavernij van Nederland en andere moordpartijen tijdens het koloniaal bewind). een filmpje over de kruistochten misschien?

 2. Dat was inderdaad alles, knippen en plakken. Grappig is dat Geert daarbij heeft verzuimd om de oorspronkelijke makers van de beelden om toestemming te vragen. Dat gaat de nodige rechtszaken opleveren 🙂

 3. Als we nou ook nog eens wereldwijd gaan accepteren dat films met wat voor inhoud dan ook eenvoudig te maken en te verspreiden zijn en dat het ondoenlijk is dat allemaal te managen zouden we echt wat winnen. Ik zit niet te wachten op een Ministerie van Filmdreiging.

 4. Pure agitprop (ook bekend van de duisters en communisten die de regisseur in zijn filmpje vermeldde). Wel van een erbarmelijke kunstzinnigheid.
  Maar goed, had iemand er echt meer van verwacht?

 5. Ik had inderdaad (niet veel) maar toch wat meer diepgang verwacht. En wat meer provocatie, dit is niet meer dan een braaf plakwerkje

 6. Als ik hem was had ik helemaal geen film gemaakt en de voorpret (reacties uit onze samenleving en daarbuiten) gebruikt om een (martelaars)punt te maken. Iets met het in het geding komen van de vrijheid van meningsuiting. Of misschien de rechtsstaat. Niet dat die er iets mee te maken heeft, maar die wordt er wel vaker te pas en te onpas bij gehaald en doet het altijd goed.

  Veel drama maken en dan een knutselwerkje inleveren – dat had ik dan weer niet verwacht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit