Wél een ramp

De toon van de discussie die in Nederland is ontstaan na de brand in het cellencomplex op schiphol is op z’n minst gezegd discutabel. Aan de ene kant een groep die vindt dat alle gevangenen (zonder uitzondering) een verblijfsvergunning moeten krijgen. Aan de andere kant een groep mensen die zich niet lijkt te realiseren dat we het hier over mensen hebben die een vreselijke ramp hebben meegemaakt.

Hoewel die eerste groep misschien kan worden beschuldigd van naïviteit, is het vooral de toon van de laatste groep die mij erg tegenstaat. En die toon is alleen maar harder geworden sinds een Libische man aan werd gehouden voor de brandstichting. Alsof het feit dat de man ook daar gevangen zat, de andere slachtoffers medeschuldig maakt.

Elf mensen zijn omgekomen. De mensen die het hebben overleefd, zijn in sommige gevallen ernstig getraumatiseerd. Zelf heb ik ook ooit een brand meegemaakt. De bovenste etage van ons huis brandde die dag bijna volledig af. Wij zaten niet eens opgesloten in het huis en konden toen we eenmaal realiseerde dat er brand was, zo naar buiten lopen (wel in onze pyjama’s). Maar in de maanden na de brand hadden we allemaal vreselijke nachtmerries en persoonlijk was ik erg schrikachtig geworden. Tot op de dag van vandaag krijg ik hartkloppingen als ik ergens brand ruik ( en in de winter met al die open haarden in de buurt, ruik ik vaak “brandjes”) en kan ik niet meer rustig zitten tot ik zeker weet dat het huis niet in de fik staat.

Ik heb het idee dat sommige mensen zich niet bepaald realiseren wat brand doet. Probeer het je eens voor te stellen. Je zit opgesloten en bent afhankelijk van andere mensen om eruit te komen. Je ruikt de brand, de rook. Je bonkt op de deur, roept om hulp, maar de deur blijft op slot. Je raakt in paniek, je cel begint zich met rook te vullen, je schreeuwt nu: “Doe de deur open..!! “ Niemand komt. Je begint de hitte van de brand te voelen. De hitte is ongelofelijk, de rook wordt steeds dikker. Ademen gaat bijna niet meer en de lucht schroeit je longen.

Pfff. Ik weet niet of het je kan voorstellen, maar ik wel. Crimineel, illegaal (die overigens niet per definitie iets met elkaar te maken hebben, alleen zaten ze in hetzelfde complex opgesloten) het maakt niet uit wie je bent. Deze brand is een daadwerkelijk gruwelijke ramp. En het is dan ook niet gepast om over de ruggen van deze mensen (!!) politiek te bedrijven, misselijke grappen te maken, racistische uitlatingen te doen of meer van dat soort onzin.

Jij bent een mens, zij zijn ook gewoon mensen.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit