Ik wil bolletje

In de afgelopen weken ben ik zeer intensief bezig geweest met mijn petitie tegen het Pre flightcontrole beleid. Zo intensief zelfs dat ik voor weinig andere zaken nog tijd lijk te hebben. Ondertussen hebben we al wat (minimale) media aandacht gekregen. Ik mocht op 2 lokale radiostations al mijn zegje doen en als het goed is staan we deze week ook in het Rotterdams dagblad. Het is nog niet wat ik graag zou zien, maar toch al een heel eind op weg.

In mijn “crusade” van de afgelopen weken ben ik met veel mensen over dit onderwerp in gesprek geraakt. En in die gesprekken liep ik in eerste instantie steeds tegen dezelfde 2 zaken op.
1.Men dacht dat ik het opnam voor bolletjeslikkers en vond dat niet gepast.

2.Men dacht dat het met de wetgeving en uitvoering wel goed zat wat de pre flight controles betreft


Als ik dan de tijd nam om mensen uit te leggen hoe het verhaal daadwerkelijk in elkaar zit, waren de reacties allemaal hetzelfde: Dit klopt niet!

Voor de mensen die nog steeds niet begrijpen hoe het nou exact zit, heb ik besloten om deze week wat meer te vertellen over de pre flight controles en vooral over het “waarom” van de petitie.

Het pre flight beleid dat de overheden in Nederland en de Antillen hebben ingevoerd kent nu al vele slachtoffers. Dit zijn geen mensen die bolletjes hebben geslikt, maar mensen zoals jij en ik die op vakantie waren, of wilden gaan en op basis van vage criteria schuldig werden bevonden en gestraft. Het was op de Antillen namelijk tot voor kort niet mogelijk om je onschuld te bewijzen en velen zijn dan ook op die manier financieel gedupeerd. Je ticket wordt immers afgenomen als je van de Marechaussee een negatief reisadvies krijgt en zowel de KLM als de Marechaussee weigeren de ticket dan nog te vergoeden. De enige manier waarop je het geld terug kunt krijgen is door een juridische procedure aan te spannen en op die manier genoegdoening te eisen. In Nederland (schiphol) is het overigens nog steeds niet mogelijk je onschuld te bewijzen. Eind vorig jaar werden er op schiphol een aantal studenten tegengehouden, die hun familie wilden gaan bezoeken op curacao. Volgens de Marechaussee voldeden zij aan de criteria. Zij waren jong, hadden weinig geld, hun ticket was door iemand anders gekocht (hun ouders) en ze gingen voor een korte periode. Daarbij reageerden ze volgens de Marechaussee gespannen op de ondervragingen van de douane. Als dit de criteria zijn, dan geldt dit voor ELKE student die naar Aruba of de Antillen afreist. Hoeveel studenten ken jij nou die veel geld hebben? Overigens hebben deze jongeren het geld voor hun tickets nog steeds niet teruggekregen.

Naar schatting zijn in Nederland al 125 ten onrechte (!) tegengehouden op schiphol. Op curacao gaat het om ongeveer 800 mensen. Volgens de – naar aanleiding van deze nmaatregelen- in het leven geroepen stichting gaat het dan om een erg lage schatting. Dit zijn enkel de mensen die zich hebben aangemeld. In de meeste gevallen zijn de mensen die hiervan de dupe worden neit direct mensen die erg goed de weg weten in de maatschappij. Het is een groep die makkelijk te duperen valt. Goed, op de petitiesite staat het volledige rapport te lezen. Met daarin vele verhalen van gedupeerden. Op naar het volgende punt.

Stel dat je met de maatregel geen bolletjesslikkers meer via de antillen binnenkrijgt. Heb je daarmee het probleem opgelost? Volgens mij helemaal niet zelfs. Ten eerste komt de meeste drugs niet via schiphol binnen. Minder dan 10% komt via die weg binnen. Ten tweede verschuif je met deze aanpak enkel het probleem. Het is nu al bekend dat de slikkers andere routes nemen. Je moet je dan afvragen of zo’n symbolische oplossing, 8% onschuldigen waard is. Onschuldigen die zich behalve in hun portemonnee ook in hun trots gekrenkt voelen (je wordt als onschuldige verdacht van een redelijk zwaar misdrijf en krijgt geen kans je te verdedigen) en met recht.

En dat brengt me op het volgende punt. Was het niet ooit zo in dit land, dat je onschuldig was tot het tegendeel bewezen is? Bij deze pre flight rommel speelt de Marechaussee rechter en is de KLM de uitvoerende macht bij het toepassen van de straf. Overigens heb je geen kans je te verdedigen, dus zelfs het basisrecht wat de eerste de beste moordenaar in Nederland heeft heb je niet als je via schiphol vliegt. Frappant dat mensen zo’n maatregel impliciet goedkeuren, vind je ook niet.

Goed, er zijn nog veel meer argumenten, maar ik heb al genoeg gesproken. Voor diegenen die geinteresseerd zijn staat er een volledig rapport op het volgende adres:

http://aruba.3amp.com
Kies het dossier “even slikken” om het te lezen. Ik snap dat het voor sommige mensen makkelijk is zich hier helemaal niet druk over te maken, aangezien zij hier nooit last van zullen hebben. Voor deze mensen voeg ik dit laatste toe:

“Toen de vrouwen werden gediscrimineerd, heb ik gezwegen, want ik ben geen vrouw
Toen de homo’s in elkaar werden geslagen,heb ik niet geprotesteerd, want ik ben geen homo
Toen ze de illegalen wegstuurden, heb ik gezwegen, want ik ben geen illegaal
Toen ik aan de beurt was was er niemand die nog protesteerde”

 

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit