10 vragen aan…Mathieu Heemelaar

1. Wat betekent het Groene deel van GroenLinks voor jou?
Deze zomer reisde ik over de Lofoten, in Noorwegen. Overal waar ik kwam, vond ik stilte, ruimte & groen. Drie weken kampeerden, wandelden en fietsten we in een gebied, niet veel kleiner dan Nederland. In dat uitgestrekte gebied wonen minder mensen dan in stadsdeel Westerpark waar ik voor in de raad zit: 33.000…
GroenLinks is nu de enige groene partij in Nederland. We kunnen niet groen genoeg zijn… Radicaal bestaat dan niet meer.

2. En het linkse deel?
Links = solidair = antidiscriminatie = intolerant met intolerantie = zachtaardig voor alles dat kwetsbaar is. Links is partij kiezen voor die homoseksuele allochtone jongere die geen uitweg ziet.

3. Wat mist er in de landelijke politiek dat jij wel kan brengen?
Met het vertrek van de Borissen van D66 ligt er een unieke kans voor GroenLinks om terrein terug te veroveren op de homo-emancipatie. Alle linkse partijen en D66 leveren geen aansprekende politicus, die het emancipatiebeleid op de agenda gaan zetten. GroenLinks is dé emancipatiepartij van Nederland. Die plek zal ik op een eigen wijze heroveren voor onze partij. En meer…

4. Een patatje oorlog of Risotto?
Oesters en Prosecco.
Kom je 23 november op mijn feestje?

5. het beroep politicus ligt steeds vaker onder vuur. Politici zijn regenten, die zich niks aantrekken van het volk. Hoe reageer jij daarop?
Onzin. Wij zijn de participatiepartij. In de deelraden in Amsterdam laten we zien, dat lokale democratie unieke kansen biedt om samen met bewoners beleid te maken. Betrokkenheid en burgerschapszin winnen het van cynisme en nimby-gedrag. Ook landelijk doen we dit goed. Femke trekt het hele land door. Zo zag ik haar in gesprek met mijn studenten op De Haagse Hogeschool. Dat gesprek gaf voeding aan haar ideeën over (dubbele) nationaliteit en identiteit. Ik weet dat, wij weten dat, maar weten zij dat?

6. Hier heb je een reischeque. Waar ga je heen?
Altijd weer naar New York, stad der steden. Na aankomst ga ik vroeg naar bed. De volgende ochtend wandel ik in alle vroegte door de Village naar de Hudson en raak elke keer weer ontroerd. Al 30 jaar…

7. Stel je verhuist naar een ander land. Wat zou je meenemen uit Nederland voor de mensen in het nieuwe land? Het mag een voorwerp zijn maar bijvoorbeeld ook een gedachtengoed.
In 1999 verhuisde ik voor een half proefjaar naar New York. Ik nam 10 lievelingsboeken mee en 2 verzamel CD’s met melancholische Nederlandse liedjes. De CD’s draaide ik grijs, de boeken reisden ongelezen terug toen ik ontdekte dat het wel leuker wonen en leven, maar niet leuker werken is in New York. Twee weken vakantie per jaar is toch echt te weinig.
In NY kwam ik er achter, waarom ik trots ben op Nederland: het vrije seksuele klimaat, de abortuswetgeving, het “homo-huwelijk”, de ruimte van een meerpartijendemocratie en het liberale drugsbeleid. Thuis vergeet ik nogal eens, hoe bijzonder we toch (nog) zijn.

8. Vroegâh was alles betâh. Wat mis jij van vroeger?
Gek, maar in mijn “vroeger” mis ik niet zoveel, alles wordt alleen maar fijner. Wel betrap ik mezelf wel eens op het gevoel dat ik het liefst opgegroeid was in het decadente Berlijn van de jaren 20. Hoogtijdagen van een prachtige cultuur die vooral gevormd werd door de diversiteit van subculturen. Nooit bij geweest, alleen maar over gedroomd met boeken, films en muziek.

9. GroenLinks in 1 zin…
Samen. Toleranter. Groener. Socialer. En daarmee: beter!
GroenLinksers zijn mensen waarbij ik me thuis voel.

10. Op welke startpagina opent jouw browser?
Deze weken: www.mathieuheemelaar.nl, daarna weer www.groenlinks.nl

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit