Seriemoordenaar

Wil je Harry Potter nog lezen? STOP dan nu met lezen, want ik verklap alles!

 Dus….Harry Potter is uit. Na 3 nachten intensief lezen en 3 dagen intensief koffie drinken op kantoor, ben ik dan eindelijk aan het einde gekomen van dat avontuur. Ik sluit de reis af met gemengde gevoelens en een heel nieuw beeld van Rowling. 

De Potter reeks begon leuk. Een zielige jongen, blijkt een tovenaarsleerling te zijn. Hogwarths en Dumbledore. Pivot drive en diagon alley. Fantastische verzinsels, beschreven met een acuut gevoel voor humor dat mij meerdere malen en op de meest vreemde plekken in lachen uit deed barsten. Rowling: een kruising tussen Roald Dahl en Tolkien. Fantastisch.

Langzamerhand (was het bij deel 3 of 4) werd Harry steeds irritanter. Een joch vol zelfmedelijden, met rare buien, en een verongelijkte levenshouding. Maar dat was ok. Hij was puber. En als ik heel eerlijk ben, herkende ik mezelf er ook wel een beetje in. Mijzelf van toen he.

Toen ging zijn oom Sirius dood. Hoezo dan? Maar ok, de dood van Mufasa heb ik het ook nog steeds zwaar mee. Er moet altijd iemand dood. De moeder van Bambi, Mufasa, Gandalf. Maar dan…Dumbledore dood? WAT? Is ze nou helemaal. Ik geloofde het maar half. Ik had het optimistische idee dat het allemaal “part of the plan” was en hij in een volgend deel terug zou komen.

En dan het laatste deel. Nou miljardair Rowling ontpopte zich bijna direct als seriemoordenaar. Dobby, Hedwig, Lupin, Tonks, Mad eye Moody etc. etc. Ze gaan er allemaal aan dus he. Waar was die sadistische trut met haar hoofd. Lees ik daar nou al die delen voor? Zodat ze op het einde iedereen – behalve die saaie, verongelijkte Harry – om kan brengen?

Kijk er zijn een paar regels: De hoofdrolspeler sterft nooit, tenzij het een waargebeurd verhaal is (of de hoofdpersoon op sterven lag). Degene die je het coolst vindt, die sterft dus (denk Mufasa, Gandalf), maar komt vaak half weer terug. En degene waar je langzamerhand van gaat houden, die blijven gewoon leven en overwinnen samen met de hoofdrolspeler het kwaad. En mocht het in een extreem geval toch zo zijn dat een van hen toch het loodje legt, dan is dat om de hoofdpersoon iets te leren. Maar in Rowlings laatste boek gaan ze er zo snel aan, dat Harry de kans niet krijgt om erg veel te leren. Nou ik vind het maar niks.

Het is maar goed dat het de laatste is, anders zou ik ‘m volgende keer weer bij BOL bestellen. Dan loop ik tenminste niet het risico dat ik ‘m lees!

p.s: Het verhaal zat behalve de moorden wel goed in elkaar. Ik wist allang dat Snape best ok was.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

5 comments

 1. Ik heb zo ongeveer een soortgelijk logje over het boek geschreven. Dat uitmoorden van alle hoofdpersonen vind ik wel een beetje jammer. Vooral Fred, gewoon een ééneïïge tweeling uit elkaar rukken.. schande!

  Maar het was een spannend boek. En ik had ook al het vermoeden dat Snape niet zo slecht was als gesuggereerd was. Het lag er té dik bovenop.

  En de dood van Mufasa was ook klote! Zelfs na de film 400 keer gezien te hebben!

 2. Ik vind het niet alleen jammer – maar ook gewoon een beetje lame. Het ligt er zo dik bovenop dat het afdoet aan de kwaliteit van het verhaal. Het leidt ook gewoon teveel af.

  Maar idd; het was wel spannend an sich.

 3. Tuurlijk blijft Harry leven. Over tien jaar wil mevrouw Rowling een nog grotere boot. En over tien jaar kan Harry zó goed toveren dat hij iedereen weer levend kan maken.

  Zijn er ook mensen die geen Harry P. lezen? Sem heeft geen enkel deel gelezen en is dat ook niet van plan. Daarom hulde voor deze verklap.

 4. ik lees harry potter deel 7 net uit en ik ben echt meteen dit stukje gaan lezen. al die tijd heb ik gedacht dat harrie p. de seriemoordenaar was, maar je bedoelde dus jk r! afijn, ik ben het niet helemaal met je eens, om aan te geven dat die hele oorlog met voldemort een serieuze kwestie was, moesten er ook wel een paar goeieriken aangaan en hagrid, hermione en ron heeft ze laten leven, dus ze heeft ze heeft zich toch wel redelijk aan de regels gehouden.

  en die snape ja! ik wist ook de hele tijd dat dat toch wel een coole dude zou blijken te zijn.

  p.s. de griep heeft mij nu ook te pakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit