Goodbye groenlinks

Ja, ik heb er lang en diep over nagedacht. Ben bij mezelf en anderen te rade gegaan. Heb gebiecht en gebeden tot het Spaghettimonster. En uiteindelijk heb ik een beslissing genomen. GroenLinks en ik moeten afscheid van elkaar nemen. Erg relevant is het voor jou niet echt, als lezer zal ik maar zeggen…maar voor mij op zich wel.

Het zat er al een tijdje aan te komen eerlijk gezegd. Niet dat alles wat ik binnen deze partij heb gezien en meegemaakt niet naar mijn smaak was. Er waren hele leuke mensen en een groot deel van het programma kan nog steeds op mijn steun rekenen. Maar het linkse gelijk en het navelstaren werd me net iets teveel. De kramp waarin sommige GL’ers schoten wanneer ze erachter kwamen dat ik een Playstation had én het nog een leuk ding vond ook. De manier waarop ik werd benaderd door sommige GL’ers als ik een pak (getailleerd hoor) droeg. De blikken die mij toegeworpen werden als ik iets zei over “eigen verantwoordelijkheid”…nee, die laat ik met plezier achter me.

Niet dat ik nu een rechtse rakker ben. Helemaal niet zelfs. Ik geloof nog steeds in het (basaal) goede van de mens – dat is gewoon een keuze. Ik geloof ook in het streven naar een rechtvaardige wereld. Ik geloof dat we zorgvuldig om moeten gaan met het milieu…als is dat geen kwestie van geloof, maar gewoon een gegeven. Maar ik geloof niet meer in GroenLinks. Ik geloof althans niet meer in die mensen die tegen elke vorm van discriminatie zijn en intussen zichzelf superieur vinden aan iedereen die het waagt make-up te dragen, een slechte film te kijken die niet in het filmhuis draait en er nog plezier in heeft ook. Al dat semi-intellectualisme maakt me moe tot op het bot. En heel eerlijk gezegd heb ik geen zin meer om dat te denken en er niks over te zeggen. Niet dat iemand me dat verboden heeft hoor. Dat laatste heb ik zelf gedaan. En daar hou ik nu dus mee op. Ik ben weer zwevende en wie weet wanneer ik weer een politiek thuis vind. Misschien kom ik gewoon met een omweg weer bij het linkse groene terecht. Only time will tell.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

38 comments

 1. Het politieke landschap in Nederland bestaat slechts uit een aantal beperkte eilanden. Geen enkel eiland is perfect, je kiest voor het eiland dat het dichtst bij jou ligt. Groen links was dat, maar wat komt daarna? Het blijft een compromis. Geen enkele partij verwoordt wat jijzelf wilt verwoorden. Stemmen doe je op een partij die het dichst bij jou ligt. 100 % wordt het nooit. En als je dat wil vertegenwoordigen dan moet je er wel voor de volledige 100% achter staan. Juiste keuze dus.

  /offtopic
  waar waren jullie?

 2. Jammer je te zien gaan. Niet dat we elkaar gekend hebben, maar toch. Jammer ook dat jij veel GLers zien die jou schijnbaar zo bejegenen. Mogelijk dat ik er zelf blind voor ben, maar ik herken me daar in elk geval niet in.
  Mocht je nog eens van gedachten wisselen over welk onderwerp dan ook, dan hoor ik je graag.

  Wens je verder een prettige zweefvlucht, en als je gaat landen een zachte landing.

  grtz,
  Jeroen

 3. Jammer. Ik mag zelf graag ook foute dingen doen, kom af en toe in krijtstreep met stropdas aanzetten, en roep naar wie maar niet wil luisteren dat populisme best goed is. Voor een playstation heb ik helaas geen tijd.

  Sommige GroenLinksers moeten nodig op een cursus zelfrelativering en/of ontzuring, maar het grootste deel van de GroenLinksers die ik ken komen niet overeen met het beeld dat jij schetst. Om de rest een beetje bij de les te houden zijn vrouwen met make-up en pakken hard nodig. Van mij mag je blijven!

 4. Semtex verwoordt ook mijn mening. Ik stem ook wel eens tegen, in die zin dat ik op de partij stem die de partijen waar ik het meeste bezwaar tegen heb het beste tegengas geeft.
  En ik vond wel altijd dat Femke Halsema bij uitstek de vinger zeer nauwkeurig op zeer pijnlijke plekken weet te leggen.

 5. Zuur om te constateren dat de zure mensen je zo sjachrijnig hebben gekregen dat je GroenLinks wilt verlaten. Ik zou graag zien dat mensen zoals jij juist doorzetten, al is het maar om me niet alleen te voelen binnen die partij! 😉 Er is niets dat je noemt waar ik niet ook me gewoon mee thuis zou willen voelen binnen GroenLinks.

  Sterker nog, binnenkort ga ik een Playstation kopen. En daar ga ik vol trots over vertellen aan elke GroenLinkser die ik tegen kom.

 6. Da’s inderdaad zuur. Ik speel regelmatig GTA: Vice City (op de PC, niet op een playstation), heb laatst nog ‘eigen verantwoordelijkheid’ in een politieke discussie gebruikt en kan uitzonderlijk genieten van slechte films. En ik heb er ook geen bezwaar tegen dat mijn vriendin – en anderen for that matter – make-up dragen. Ik had tot nu toe niet de indruk dat ik me daarmee buiten het GroenLinkskader plaatste. Jammer dat anderen jou dat gevoel wel hebben gegeven.

 7. Ik ben met voorgaande sprekers eens dat de azijn GL-ers die jij tegenkomt, niet representatief (meer) zijn.
  Die “anderen” bij wie je “te rade” bent gegaan, waren die ook in De Tent op 16 september? Zo ja, dan hadden ze wel meer inspiratie over kunnen brengen, lijkt me.
  Ik sluit me verder aan bij Johanna’s reactie, http://welfi78.hyves.nl/blog/ en ben even benieuwd naar jouw antwoorden op de daar gestelde vragen.

 8. Jammer Xaviera,

  Kan ik je overhalen om toch te blijven door je van mijn grote aanbod PlayStation-spelletjes gebruik te laten maken? Make-Up heb ik helaas niet.

  Nee maar ff serieus. Ik vind het oprecht jammer, omdat ik jou en je blogs juist een toegevoegde waarde vind. Hopelijk vind je je weg terug 😉

  Groetjes,

  Tofik

 9. He Xaviera,

  Da’s jammer! Zal me vaker opmaken 😉 Al dacht ik dat de lipstift van Mariko en Ineke ook enig effect had, maar goed. Begrijp wel wat je bedoelt, het ‘zgn opgeheven vingertje’ maar had de indruk dat dat juist steeds minder werd. Anyway, hoop dat je met een omweg weer terug komt… Met Play Station en make up.

  grt Naima

 10. Heel herkenbaar. Ik heb het niet direct bij groenlinks gehad, maar wel bij vergelijkbare gremia. Mijn probleem is geloof ik dat ik niet zo goed kan tegen principiele mensen (links/rechts). En het zijn volgens mij de principes leiden tot dat superieure. Voor mij een spijker-op-de-kop-logje…
  Sterkte als politieke wees. Het valt mee hoor, alles went.

 11. Ik heb altijd wat bewondering voor mensen die lid zijn van een partij. Ze gaan de partijdiscipline/cultuur/afspraken/verantwoordelijkheid aan die mij er altijd van weerhouden heeft wel lid te worden. Nog steeds vraag ik me af of ik niet te slap/te lafhartig/ te ongeïnspireerd ben om zo’n stap te maken.
  Altijd wel gestemd en vaak op GL. En waarom? Niet om het programma, want er was altijd wel een enkel puntje waar ik het niet mee eens was.
  Waarom wel? Omdat ik bij GL veel vaker wel mensen aantref, waarvan ik denk dat die prima vertegenwoordigers zijn van wat ik vind dat het heersende politieke gedachtengoed zou moeten zijn. Iemand als Xaviera.
  Nu ben ik wat somber omdat één van die mensen er uit stapt. Dubbel jammer omdat ik hier moet lezen dat ook GL’ers “maar” mensen zijn die elkaar soms op trivialtiteiten beoordelen.
  Dat wordt diep nadenken bij volgende verkiezingen.

 12. Hoi Xaviera, voor mij is het ook herkenbaar. Je ziet vaak bij organisaties en clubjes dat er allerlei ongeschreven codes bestaan die niets met de ‘doelstellingen’ van die organisaties te maken hebben, maar die waarschijnlijk als doel hebben om een soort ons-soort-mensen-gevoel te creëren.
  Dat wringt, zeker wanneer je een dergelijke benepenheid en intolerantie tegenkomt bij organisaties die tegelijkertijd streven naar links/liberale vrijheden.
  Ik kan slecht tegen een gebrek aan (zelf)relativering en humor. Daar word ik snel puberaal opstandig van en dan krijg ik de onbedwingbare neiging om allerlei heel incorrecte dingen te roepen, foute kleren te dragen, naar cultureel onverantwoorde tv-programma’s te kijken, bijzonder onbiologisch voedsel te nuttigen en te genieten van een volstrekt overbodig ritje met de auto.
  Doe lekker waar jij je goed bij voelt!

 13. @Jeroen: Laat ik nog maar eens benadrukken dat jhet niet zo is dat iedereen binnen GL zo is of zo’n houding heeft. Maar dat het gevoel wel vanaf het begin aanwezig is. Dacht eerst dat het aan mij lag, maar kwam meer mensen tegen die dat zo voelde en hebben ervaren. Anyways, zo dramatisch is het allemaal niet. Zweven is volgens mij best even lekker. En ik moet eerlijk zeggen dat ik op dit moment – qua politiek – nog steeds wel het dichtste bij GL sta. Én het betekent ook trouwens niet dat ik op een andere partij ga stemmen. Anyways, thanks! 🙂

 14. @Michel: Als je het zo stelt ga ik het bijna heroverwegen 🙂 Ik denk dat ik er gewoon even uit moet om mezelf ook gewoon te relativeren. Wat dat oplevert weet ik nog niet, maar dat zie ik dan wel weer.

 15. @Arnoud: ik ben er op zich wel voor om zaken van binnenuit te veranderen. Mocht ik terugzweven naar GL en weer met frisse moed beginnen, dan is dat precies wat ik ga doen 🙂 Ik ben het nu alleen zat. Zoals ik ergens hierboven al zei: moet er even uit.

 16. @Johan: ik heb de vragen gelezen en een reactie achtergelaten. Ik vind het wel interessant dat ik me zo moet verantwoorden voor (een deel van) mijn ervaringen en het gevoel dat het bij me oproept. Ik zie eigenlijk niet zo in wat het beantwoorden van die vragen oplevert.

 17. @Tofik: het verloren schaap 😀 Maar mijn blogjes blijf ik schrijven en …Groenlinksers mogen ze nog steeds lezen 😛 Maar in elk geval dank voor je reactie !

 18. @Naima: het kan goed dat het steeds minder wordt. Jij zit al langer bij GL dan ik. Ik was nogal verrast erover toen ik lid werd. Had juist niet verwacht (naief) dat binnen GL zo tegen te komen. Mocht ik terugzweven, dan zal mijn verwachting zijn bijgesteld en mijn teleurstelling minder groot zijn. Dat maakt het dan in elk geval makkelijker.

 19. @Amiek: principes vind ik cool. gebrek aan zelfrelativering, mensen die niet hartelijk om zichzelf kunnen lachen niet.

  Het voelt wel even raar hoor dat wees zijn…maar ik ga er vanuit dat het went 😀

 20. @Ewoud: exact wat jij zegt. Echt gewoon elk woord- tot aan die puberale neigingen toe…gewoon om te kijken of ik ze op de zenuwen kan werken 😀

  Maar vooral dit stukje:

  Dat wringt, zeker wanneer je een dergelijke benepenheid en intolerantie tegenkomt bij organisaties die tegelijkertijd streven naar links/liberale vrijheden.

  Ik denk dat mijn beslissing ook veel zegt over de verwachtingen die ik had toen ik voor het eerst binnenliep bij GL.

 21. misschien is het sowieso goed om even afstand te nemen van een partij (welke dan ook)
  de kans op georganiseerde zelfbevestiging is door het OSM (Ons Soort Mensen) gedrag dat mensen eigen is erg makkelijk.
  ik merk dat ik zelf ook veel meer mijn best moet doen om toch vriendschap te houden met VVDers of Wilders-fans dan met GLers of SPers.
  maar het zijn juist die eerste die mij scherp houden en van perspectief voorzien.

  veel zweefplezier toegewenst

 22. Wow, uitgebreide reacties Xaviera. Bedankt. Ik hou je gewoon op de Planeet, net zo lang totdat je je weer helemaal welkom en thuis voelt in de partij. Aan de reacties te zien hoeft dat niet lang te duren 😉

  @Jeroen: dat ervaar ik niet zo. Ik heb uitstekende contacten met allerlei mensen die zich in andere partijkringen bewegen. Vaak zijn dat wel mensen met gevoel voor humor en zelfrelativering, zodat we gezamenlijk hartelijk kunnen lachen om strubbelingen in elkaars partijen, en de mores die toch overal ook wel weer een beetje hetzelfde zijn. Ik vind het trouwens vaak ook makkelijker om tegen iets van GL te zijn, juist om een beetje dwars te liggen en de boel scherp te houden. Fuck politieke correctheid!

  (ik ga volgende keer ook in pak en met stropdas naar een DWARS-congres, om zo te laten zien dat ik een alternatieveling ben. Als normale alternatieveling ben je namelijk een kuddedier daar 😉 )

 23. @ Michel

  ik doelde vooral meer op het algemene sociologische gegeven. Zelf heb ik ook niet de ervaring dat dat binnen GL te lastig is. Maar toch merk ik dat ik meer moeite moet doen om me ook buiten groene/linkse/pacifistische kringen te begeven. Van Wilders-achtigen krijg ik gewoon de kriebels, maar toch is het goed wel contact met ze te hebben.
  Ik kan dus ook begrijpen dat een stapje terug goed kan zijn voor het overzicht.

  En mocht ik bij het volgende DWARS-congres weer genoeg zijn afgevallen om in m’n pakken te passen, dan doe ik mss wel na 😛 )

 24. Jammer voor GL. Ik ben geen GL’er, maar begrijp wel je kritiek. Zelf heb ik er al moeite mee dat een partij zich links of rechts noemt. Het wordt nog erger als dat in een partijnaam komt. Ik ben altijd nog flink PSP en vind dat GL dat gedachtegoed heeft verkwanseld. Toch vind ik het lastig om op een andere partij te stemmen, want zoveel alternatieven zie ik niet. Kan er niet gewoon een sociaal-liberale pacifistische partij opgericht worden? 🙂

 25. Ben jij niet alleen Xaviera dat hebben veel mensen die aan de linkse kant zitten. Ik zelf ook, ik run een bedrijf en ben dus eigenlijk in veel mensen hun ogen een zakkenvuller. En je weet als je links bent moet je zo ongeveer in armoede leven, alternatief zijn en vooral niet de dingen leuk vinden die een VVDér misschien ook leuk zou vinden. Kortom poltiek sux xaviera en er zijn echt leukere dingen in het leven dan die gare politiek.

 26. Autenticiteit en uitgaan van je eigen ideeën gaat per definitie niet samen met je conformeren aan een politieke stroming. Verandering begint bij jezelf, hoe oudbakken dat wellicht zal klinken…

 27. Ja, heel herkenbaar en heel jammer, Xaviera. Ik vond juist de gesprekjes met je leuk en verfrissend die ik als oude 68-iger met je had. Ben het met de meeste reakties wel eens. Als zelfstandig adviseur en een beetje ijdel, en een cultuur professional heb ik ook veel, helaas maar waar, tegenslag moeten overwinnen en vaak domme reakties over me heen gekregen. Ook ik heb wat afstand genomen na een klus voor het bestuur gedaan te hebben. Niettemin ondanks het linkse opgestoken vingertje, die alleen maar een opgestoken middenvinger verdienen, blijf ik wel bij GrL want die vertegenwoordigen mij toch het beste in de politiek. Opvallend vind ik wel dat je dus niet alleen staat met je gevoelens, dat blijkt wel uit de reakties. Daar mag het bestuur van Utrecht wel eens over nadenken. Behalve de reaktie van Inti in de laatste Linksom misschien eens een stevif antwoord van het bestuur? Kom Tjeerd en anderen, waar blijven jullie?
  Ik ben er zeker van Xaviera dat we elkaar wel weer eens ergens tegenkomen. Succes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit