Gruwelen

Woensdagavond 12 december. Samen met mijn zusje zit ik in restaurant 030 in Utrecht. We zijn beide opgelucht omdat we na lange bestudering van het menu, eindelijk iets hebben gevonden wat we wel lekker vinden. Niet dat de koks van 030 niet kunnen koken, maar mijn zusje en ik zijn moeilijke eters. Waarmee ik bedoel dat we weinig lekker vinden, niet dat we moeite hebben om de lepel in onze mond te krijgen.

Nadat we uitbesteld zijn slaan we aan het roddelen over onze respectievelijke vriendjes. Zo af en toe is het gewoon nodig om uitgebreid en ongenuanceerd te klagen over de vervelende gewoontes die vriendjes hebben. Net wanneer we er goed in beginnen te komen gaat mijn telefoon. Onbekend nummer. “Met Xaviera.” Het blijkt de vriendin van mijn oom te zijn. “Heb je het al gehoord van D?” vraagt ze wanneer ze zich bekend heeft gemaakt. Zonder geluid laat ik mijn zusje weten dat het de vriendin van D is. Nog helemaal in vriendjesbashing mood denken we beide hetzelfde: ‘Hij heeft iets geflikt en nu wil zij met ons praten.” Ik kijk nog benauwder, want wat moet ik dan zeggen…

 

Het blijkt stukken gruwelijker dan dat. Mijn oom is politieagent in Flevoland. En ja, daar zijn ook genoeg boeven. Afgelopen vrijdag kreeg hij een oproep over een inbraak. Dieven die flatscreens aan het jatten waren. De agenten gingen erop af inclusief de politiehond. Hoe het verder precies mis ging weet ik niet meer exact. Wel dat de hond mijn ooms kuit te pakken kreeg en niet meer losliet. Ken je die filmscènes waarbij zo’n hond een stuk vlees vast heeft en dan wild met z’n hoofd gaat schudden om het vlees aan stukken te krijgen. Nou dat deed deze Lassie dus bij mijn oom. Het duurde lang voordat hij losliet. Te lang! Eenmaal in de ambulance vroeg mijn oom ongerust aan de broeder of hij weer zou kunnen lopen. Onze lieve broeder (van het Flevoziekenhuis) had daar een fijn antwoord op: “Nu weet je ook hoe het voelt.” Waarmee hij wilde zeggen dat hij vond dat de politie niet met van die honden moet werken. Nu vind ik het ook nogal drastisch, maar dit was een vreselijk ongeluk (geloof me, al weet ik de specifics niet meer). Een boef krijgt 3 waarschuwingen voordat de hond wordt losgelaten. Het enige wat hij/zij hoeft te doen is zich over te geven. Iets wat ik direct zou doen. Los daarvan lijkt mij dat de rit in de ambulance niet het moment is om daar een principe zaak van te maken. Maar goed, wie ben ik…

Gisteren is mijn oom geopereerd. De hond had door de pees van zijn voet heen gekauwd. Brrrrrrrrrrrr Daar moet je gewoon niet teveel bij stilstaan denk ik. Zelfs de doktoren zaten te gruwelen toen hij vertelde wat er was gebeurd. Ik vind honden best leuk, maar een boze herdershond is echt een nachtmerrie. Ik hoop dat dat bosje bloemen dat we in de ziekenhuiswinkel hebben gekocht hem een beetje opvrolijkt.

Share with your friends

Submit

Ik ben het maar hoor, niet stressen.

12 comments

 1. Ik ben als kleuter eens in mijn bil gebeten door een dwergpoedel, en dat vond ik toen ook al eng. Maar ik was zelf ook nog maar nauwelijks één meter hoog, natuurlijk.

 2. Ik heb meermaals demonstraties met politiehonden en pakwerkers meegemaakt. Tijdens de aanval zijn die honden moordmachines die doorgaan en erg vaak de stopinstructie van de hondengeleider negeren. Van een verpleger, die wellicht vaker de door een hond aangerichte schade heeft gezien, kan ik me zo’n cynische reactie voorstellen. Vreselijke ongelukken met politiehonden gebeuren te vaak, ook met onschuldige omstanders. Maar desalnietemin wens ik je oom alle sterkte.

 3. Bepaald niet leuk voor je oom (eufemisme), maar hoe kan zoiets gebeuren met een getrainde hond?
  Gebruikt de politie Flevoland uit bezuinigingsoverwegingen misschien Belgische in plaats van Duitse herders?
  Jullie respectievelijke vriendjes kwamen er in ieder geval goed vanaf!

 4. @Laurent:Ja mijn zusje is eens aangevallen door een bouvier. Dat was ook rete-eng 🙁

  @Flipse: Ja, datis misschien wel zo. Maar zoals ik al zei leek dat het moment me niet.

  @Chantal: true! 🙂

  @casa: Nou ik weet dus niet precies hoe het zat. Maar het kwam erop neer dat mijn oom achter een hek stond en toen de hond los werd gelaten (na 3 waarschuwingen) bleek dat de dieven een gat in het hek hadden geknipt. De hond ging er doorheen en de eerste die hij zag was mjin oom en zijn kuit dus. Als ze vand at gat hadden geweten, hadden ze de hond niet losgelaten. Die collega’s vertelden dat zelfs wanneer de hond loslaat, hij eerst doorbijt. Gruwelijk!!!

 5. De ambulancelui die ik ken zijn trouwens allemaal vreemde snuiters. Dat kan ook niet anders als je zo’n beroep hebt denk ik. Ik was nog een broekie en in mijn dienst was net een pupil overleden. Niet dat het went maar zo’n eerste keer is dat een zeer dramatische ervaring. Begint die verpleegkundige na het constateren van de dood een gezellig gesprek over de stand van zaken met de verbouwing die bij ons toen gaande was. Ik kon de man wel schieten!

 6. @Xaviera: Tjee, ik dacht dat die honden ongeveer wisten wie ze te grazen moesten nemen, dat ze dat aangewezen werd of zo. Bij die oefeningen met zo’n man in een gewatteerd pak vallen ze toch ook geen anderen aan?
  Als kind door een bouvier aangevallen worden lijkt me bijna traumatisch! Om een fobie van op te lopen, zeg…

 7. Flevoziekenhuis…tsja….dat is niet de eerste keer dat ik dat hoor. Ken een aantal verpleegsters die er nog niet begraven willen leggen, die zeggen ik kruip nog liever door naar een ander ziekenhuis….zal ook niet voor niets zijn.

 8. Now the argument that the thieves were warned three times is very much bullshit. We are talking about policial action, and the evaluation of it should be on grounds of proportionality of crime and reaction. And no matter the crime, the response from the police can not be un-human. I am convinced that dogs are very un-human policial tools.

  And, if you want to argue the other way around, from an evolutionary view-point the training of dogs to attack people is also animal mishandeling. Dogs are a specie selected to collaborate with humans, not to attack them. An attack dog is a very un-dog thing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit