Blijf van mijn moeder af, eikel!

Mijn zusje heeft een zware tijd achter de rug. Het hoe en wat is niet aan mij om te vertellen, maar je moet maar van me aannemen dat het vervelend is met een hoofdletter K.

“Kom maar even naar Aruba,”  zeiden mijn ouders dan ook toen ook zij alle perikelen kenden. Waarop mijn zusje een ticket boekte en voor een weekje richting het Arubaanse vertrok. Fijn: even weg, even thuis.

Gisteren vertrok zij weer deze kant op. Samen met mijn moeder dit keer. Die zou toch al voor wat cursussen naar Nederland komen en besloot om samen te vliegen. Dat is nou eenmaal gezelliger. Leuk, mijn zusje weer terug en mijn moeder erbij. Zo vaak zie ik haar niet.

Maar de douane van Schiphol zag dat anders. Niks leuk, maar verdacht. “Mevrouw, wilt u even meekomen.” Waarop een onbeschoft verhoor volgde en een verbod om alleen naar het toilet te gaan. Mijn zusje werd by association ook maar gewoon gestraft. “U mag alleen plassen met de deur open en een grote boodschap is verboden.”

59 wordt mijn moeder dit jaar. Ze is pedagoge en helpt ouders die moeite hebben met de opvoeding van hun kinderen en kinderen die last hebben van het gebrek aan opvoeding van hun ouders. En hoewel je haar die 59 niet zou geven, is ze wel een chique dame op leeftijd. Ach nou ja…in elk geval niet piepjong meer.

Dat ze 2 dagen voor vertrek haar ticket boekte, maakte haar een potentiële bolletjesslikker. Mijn moeder werkt hard, mijn ouders verdienen prima. Twee dagen van tevoren een ticket boeken – best idioten van de douane – is voor geroutineerde reizigers zoals mijn ouders helemaal niet zo bijzonder. En bolletjes hoeft ze al helemaal niet te slikken. Trouwens, mijn moeder weegt nog geen 50 kilo. Met slechts 1 bolletje zou het al keihard uitpuilen.

Ik ben zo eindeloos pissig nu. Onbeschofte douaniers. Idioot slechte profiling. Eikels. Had ik al klootzakken gezegd.

Mijn zusje en mijn moeder hebben het allemaal maar over zich heen laten komen. Al klonk mijn zusje net dichter bij tranen dan bij de relaxtheid die ze nu zou moeten hebben. Ik blijf toch zo hopen dat ze mij een keer zo’n kamer intrekken. Wat een plezier ga ik hebben met de eindeloze stampij die ik ga maken.

Eikels.

(vanaf mijn telefoon en tijdens een sigaretje: sorry voor eventuele fouten)

Share with your friends

Submit

Digitale kletskous, gezellige borrelaar, webgek en -werker, kattenvrouwtje. Lees, speel wat piano, zing wat, maak wat internetdingen. Hekel aan valse wijven, maar nog meer aan valse kerels.

28 comments

 1. Élke bolletjesslikkersuitzendtoko weet dat de douane het verdacht vindt als je twee dagen van tevoren een ticket boekt, dus die doen dat nooit. Maar ja, de douanepeeps zijn dan weer niet snugger genoeg om dat te bedenken, dus vallen ze reizigers zoals je moeder lastig, terwijl er in theorie een rij verderop 6 mensen met bol en al door kunnen stiefelen. *schudt hoofd*

  En dan de manier waaróp. Als je iemand verdenkt, kun je die persoon ook op een fatsoenlijke manier behandelen. Echt waar, dat kan. Ten eerste omdat mensen onschuldig zijn totdat schuld is aangetoond en ten tweede omdat mensen mensen zijn, zelfs als ze schuldig blijken.

  Ik hoop dat je moeder en je zus een beetje van de ellende bekomen zijn, want dit is Naar.

  1. dit slaat ook echt helemaal nergens op. twee dagen van tevoren een ticket boeken is al voldoende voor deze behandeling. Hoe belachelijk is dat?? 

   Mij hebben ze er ook een keertje uitgetrokken. Maar dan alleen om door mijn koffer heen te banjeren. 

   Oh ja en de douanier vroeg: “Heb je werk…?”

   Heb je werk? Wat een rare vraag. de vraag moet zijn: “wat voor werk doe je?” In zijn vraag lag het antwoord dat hij verwachtte nogal besloten. Ik was toen ook onwijs over de zeik. Heb hem wel gedwongen om alles weer netjes terug te doen in mijn koffer. Wat een eikelssssss

   1. OMG!!! “Heb je werk…?” Die vraag werd mijn vader (is Portugees en heeft Zo’n Hoofd waardoor hij altijd de pineut is) ooit ook eens gesteld. Hij: “Hoezo? Werven jullie personeel?” Dit was net nadat bekend geworden was dat er een flinke ontslagronde aan zat te komen… vonden ze niet grappig. Ik wel. 😀

 2. had ik dit maar niet gelezen. Ben erg boos nu.  Triggert van alles natuurlijk als Molukse en ervaringsdeskundige mbt douane en marechaussee op Schiphol. Mijn neef uit Jakarta was zo mensonterend behandeld, dat hij zweerde nooit meer een voet op Nederlandse bodem zou zetten. Dat is meer dan twintig jaar geleden. De laatste jaren is het nog erger geworden. Wens je zus sterkte en ik weet zeker dat je moeder een sterke vrouw is, die zich de onbeschoftheid als een vrouw van stand heeft ondergaan. Ze is vast heel blij met een uitgesproken en verbaal begaafde dochter als jij. Die eikels verdienen een het om met jouw verbale geweld te worden geconfronteerd en dan maak je daar weer verslag van hier.. Have a nice day! 

  1. Ja, het is niet beter geworden – alleen nu ook vastgelegd in allerlei onzinnige, overtrokken en in de praktijk vaak ook gewoon racistische non-maatregelen tegen een probleem dat erg is, maar dat niet in verhouding staat tót die maatregelen. 

   Eikels! 

   Maar mocht het mij ooit overkomen, dan schrijf ik er hier zeker over. Uitgebreid én eindeloos! 

 3. Ik heb geluk….een keer maar is mijn koffer geopend. Maar…mijn zoon is the obvious..dus die wordt eruit gepikt…hij heeft een beetje lang haar, een tattoo, een piercing en ziet er ‘artistiek’, kortom verdacht uit. Dus…is hij vaak de pineut.Een vriend van mij die in Brussel woont en werkt vindt dit mensonterend en elke keer opnieuw maakt hij ruzie met de douane, de immigratie en weet ik met wie allemaal nog meer. Als ze klaar zijn met miepen, laat hij zijn diplomatieke paspoort zien….hij maakt zich erg sterk om deze misstanden op Schiphol te laten ophouden…of het hem lukt….we doen ons best om op Aruba pre-clearance en pre-inspection te krijgen voor het Schengengebied. Dat behoren deze praktijken hopelijk tot het verleden. Btw…voor het vliegtuig richting Nederland vertrok hebben ze een bolletjesslikker op Aruba aangehouden….causaal verband ..??

 4. He Eikel, misschien moet je die mensen die drugs smokkelen aanspreken, die zijn de echte oorzaak van deze controles. O ja dan zal ik ook maar klootzak zeggen, nog meer scheldwoorden? nee ik ga me niet verder verlagen…

   1. en fyi: als ik zeg “de uitvoering” bedoel ik de onbeschoftheid die er vaak mee gepaard gaat en het idee dat je iemand als schuldig mag behandelen totdat het tegendeel bewezen is > zo zit onze rechtsstaat niet in elkaar!

    1. Daar ben ik het wel mee eens, alleen dat geld voor de opsporingsdiensten. De Douane is daarnaast ook een dienst die controleerd. Maar je moet vind ik ten alle tijden mensen normaal behandelen jammer genoeg zijn ook Douane beambtes net mensen (ja echt). Wil je weten wat ik dagelijks om mijn hoofd geslingerd krijg? Als sommige mensen op straat al niet meer raar opkijken als een ambulance chauffeur in elkaar geramd wordt hoe doen ze dan tegen andere uniformen? De vragen die tijdens de controle gesteld worden kunnen onbeschoft overkomen maar ze zijn helaas nodig, elke vraag die gesteld word is belangrijk voor het onderzoek.

     1. of de vraag onbeschoft is hangt heel erg af van de manier waarop je het stelt en de toon die je erbij hanteert. Ervan uitgaande dat passagiers ook gewoon mensen zijn – net als douaniers – die (indien ze onschuldig zijn en daar moet je vanuit gaan) helemaal niks weten over bolletjes en onzin, dan kun je ook bedenken dat die net 

      1. uren hebben gevlogen
      2. moe zijn
      3. naar huis willen
      4. familie hebben die ze soms jaren niet hebben gezien
      5. etc. etc, maar in elk geval ook een verhaal

      Ik vind het lastiger om voor de onbeschoftheid van een deel van de  douaniers erg veel sympathie op te brengen, als zij zelf niet voldoende empathisch vermogen hebben om datzelfde voor passagiers te doen.  
      Ik heb nog nooit onbeschoft gedaan tegen welke hulpverlener dan ook. Mijn moeder en mijn zusje al helemaal niet. Zelf heb ik nog geen enkele keer een positieve ervaring gehad met een douanebeambte. Ik zou willen dat het anders was, want na 10 uur vliegen heb ik vaak éxtra weinig zin om onbeschoft te worden behandeld. 

     2. Word dan maar boos op de slikkers, als dat er niet meer is dan stopt de controle ook. maar er zijn er meerdere per dag.

     3. die slikkers doen mij persoonlijk niks. de douane wel…dus waarom zou ik boos op hen worden. En als ik al boos op hen word…waarom niet liever op de mensen die het kopen? En als ik al boos op hen word…waarom dan niet op de regering die het illegaal maakt? En als ik al boos op hen word…waarom dan niet …etc.

      Ik heb maar met een partij te maken en dat zijn die douaniers. 

      Ik word maar door 1 partij onaangenaam behandeld. En dat zijn die douaniers.

      Dus ik ben boos op maar 1 partij in deze: dat zijn de douaniers. 

      Wat niet wegneemt dat ik vind dat mensen geéén bolletjes moeten slikken.

      Maar jouw idee dat mensen bolletjes slikken en daarom de douane onbeschoft mag doen…dat vind ik onzin!

   2. en als er geen controle is, dan zit het hele vliegtuig vol. Jammer maar het is niet anders. Nu wil ik niet zeggen dat alle douane beambtes netjes zijn, maar ik hou er niet van als er gegeneraliseerd word (= ook discriminatie). De meeste doen gewoon hun werk maar komen vaak met slikkers/koeriers enz in contact, daarnaast ook met mensen die zich erg asociaal opstellen. maar je hoort mij niet zeggen dat elke passagier een klootzak is? En voor de 100.000ste keer huidskleur heeft geen invloed op de selectie. In de haven wordt ook gecontroleerd.

    1. even voor the record: dat eerste verzin je. Als dat anders is: dan graag hier bewijs…alvast bedankt.

     Ik heb niet iedereen geteld die onbeschoft is, maar laten we eerlijk zijn: jij ook niet. 

     Natuurlijk heeft uiterlijjk (en dus ook huidskleur) wel invloed. Je hoeft maar regelmatig te reizen om te raden wie eruit zal worden gepikt. Serieus beweren dat dat er niks mee te maken heeft is nogal naief, maar ook gewoon onwaar. 

     1. nee dat verzin ik niet, dit was zo voor de eerste controles…

      nee, daar maak ik ook geen sport van…

      en wederom nee, maar het is niet gek dat uit landen zoals Suriname en de Antillen er meer donker mensen op de vlucht zitten dan uit bijvoorbeeld IJsland..

      Volgens mij heb jij gewoon besloten een hekel aan ons te hebben, niet te accepteren dat er twee kanten aan een verhaal kunnen zitten en dat jij altijd gelijk hebt. Jammer, maar als dat jou instellen is wens ik je veel succes.

     2. ik wacht nog even op het bewijs! Nogmaals alvast bedankt!

      je vergist je schromelijk als je denkt dat ik alleen maar naar Aruba reis 🙂 Dus nee, dat zijn niet de enige vluchten waarop dat gebeurt. En afhankelijk van de tijd van het jaar, zitten die vluchten ook nog eens vaak voller met blanke Nederlanders dan met niet-blanke Nederlanders. 

     3. nogmaals, blijf maar lekker boos en geef nooit toe. kijk vooral niet verder dan je neus lang is en wij hebben het allemaal gedaan. succes verder.

     4. Je “ons” (en verderop “wij”) in je reactie geeft al aan hoe je denkt. “Wij” zijn blank en “jullie” hebben een kleurtje en zijn de drugssmokkelaars. Mag ik even uitgesloten van jouw “wij”? Ik weet zeker dat ik meer gemeen heb met Xaviera en haar familie dan met jou….

    2. en nog even FYI, een andere dame die werd meegenomen kwam net van een begrafenis…die werd onwijs onbeschoft behandeld. Op z’n minst gezegd valt het aantal onbeschofte douaniers nogal op.

     En als dat komt omdat ze zo vaak met bolletjesslikkers in aanraking komen, dan is het tijd voor een nieuwe baan. Ik kom vaak met webidioten in aanraking, maar dat betekent niet dat ik het recht heb om onbeschoft tegen ze te doen. 

 5. Naar de VS reizen is ook een aparte ervaring. Daar mocht ik eens uitleggen waar precies ik mijn vriendin had ontmoet en wat mijn plannen met haar in de toekomst waren. misschien helpt het ook niet als je met een gitaar uit drugsproducerend Nedeland komt aanzetten…

 6. Geachte mevrouw Ringeling,In uw blog schrijft u over de handelwijze van de Douane op Schiphol. Jammer dat u en uw familie de douanecontrole zo vervelend hebben ervaren. De opdracht van de Douane – het aan de grens stoppen van goederen die het land niet binnen mogen komen – proberen wij zo klantvriendelijk mogelijk uit te voeren. De Douane wil graag leren van ervaringen van reizigers. Wij gaan daarom graag met u en uw familie in gesprek over uw klacht. Wij beschikken niet over uw contactgegevens. Als u open staat voor contact, wilt u ons dan uw telefoonnummer mailen? Wij hopen dat u gebruik wilt maken van deze mogelijkheid, zodat wij mede op basis van dit gesprek onze dienstverlening kunnen verbeteren.Met vriendelijke groet,  Joost J.C.A. Allein RicherKlachtcoördinator Douane Schiphol Passagiersdouane.dsp.klachtbehandeling@belastingdienst.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share with your friends

Submit